Χρηματιστήριο & Αγορές

Η φορολογική μεταρρύθμιση έδωσε ώθηση στη Wall Street

tags :
Η φορολογική μεταρρύθμιση έδωσε ώθηση στη Wall Street
Η φορολογική μεταρρύθμιση έδωσε ώθηση στη Wall Street
Σε υψηλότερα επίπεδα κινήθηκαν οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς αρκετές εισηγμένες εταιρίες ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε αυξήσεις μισθών και σε επενδύσεις εκμεταλλευόμενες την μείωση του εταιρικού φόρου από την ψήφιση της φορολογικής μεταρρύθμισης.
Η NBCUniversal και η CNBC μητρική Comcast, καθώς και η Boeing, η AT & T και η Wells Fargo, ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν στην αύξηση των αμοιβών και των επιδομάτων για τους εργαζόμενους.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ πέρασε χθες (20/12) - με 224 ψήφους υπέρ και 201 κατά - το νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση, «στέλνοντάς» το για υπογραφή στον αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναθεώρηση του φορολογικού κώδικα των ΗΠΑ σε διάστημα μεγαλύτερο των τριών δεκαετιών, που, μεταξύ άλλων, μειώνει τον φορολογικό συντελεστή για τις εταιρείες στο 21% από το τρέχον 35%.
Οι Δημοκράτες καταψήφισαν το νομοσχέδιο, τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία, ενώ 12 Ρεπουμπλικάνοι πήγαν «κόντρα» στο κόμμα και ψήφισαν κατά.
Το νομοσχέδιο μεταβαίνει τώρα στον Trump, ο οποίος θα υπογράψει σύντομα το κείμενο μετατρέποντάς το σε νόμο του κράτους, με τη μεταρρύθμιση να τίθεται σε ισχύ για τις εταιρείες και τους φορολογούμενους το 2018.
Υπενθυμίζεται ότι η φορολογική μεταρρύθμιση αποτελούσε μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Trump, έχοντας προσφέρει σημαντική στήριξη στις αμερικανικές μετοχές.
Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι τα πάνω από 1,4 τρισ. δολ. σε φορολογικές περικοπές που προβλέπονται στο νομοσχέδιο θα οδηγήσουν σε επιχειρηματικές επενδύσεις, προσλήψεις και αυξήσεις μισθών.
Από την πλευρά τους, οι Δημοκράτες αναφέρουν ότι η μεταρρύθμιση ωφελεί τις επιχειρήσεις και τους πλούσιους εις βάρος της μεσαίας τάξης, ενώ εκφράζουν ανησυχίες για το 1 τρισ. δολ. ή περισσότερο που αναμένεται να προστεθεί στο ομοσπονδιακό έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά την επόμενη δεκαετία.



Ο Dow Jones Industrial Average έχει ενισχυθεί σχεδόν 2,2% (με βάση το  σημερινό κλείσιμο) μέσα στον τρέχοντα Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να βρίσκεται μισή «ανάσα» από το να ισοφαρίσει και στη συνέχεια να «σπάσει» ένα ρεκόρ που διαρκεί από το 1959!
Ειδικότερα, αν ο βιομηχανικός δείκτης της Wall Street κλείσει με θετικό πρόσημο τον Δεκέμβριο, θα έχει σημειώσει μηνιαία άνοδο για εννέα (9) συνεχόμενους μήνες, κάτι που δεν έχει ξανά συμβεί από το 1959, οπότε και παρατηρήθηκε σερί 12 μηνών (Φεβρουάριος 1958-Φεβορυάριος 1959)!
Ο δείκτης έχει ενισχυθεί συνολικά 25% εντός του 2017, επίδοση που είναι η δεύτερη υψηλότερη από το 26,3% του 2013.
Ωστόσο, το τρέχον έτος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, οπότε ενδέχεται το ρεκόρ να καταρριφθεί.
Πριν από τρεις ημέρες, ο Dow Jones έκλεισε για 70η φορά μέσα στο έτος σε ιστορικό υψηλό, ξεπερνώντας το ρεκόρ (69 φορές) του 1995!
Παράλληλα, είναι η 5η συνεχόμενη χρονιά που ο Dow Jones καταγράφει τουλάχιστον ένα ιστορικό υψηλό κατά τη διάρκεια του έτους, μετά τις «φτωχές» επιδόσεις της περιόδου 2008-2012, όταν οι Η.Π.Α. βυθίστηκαν στην ύφεση.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη Dow Jones



Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη S&P 500




Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη Nasdaq



Μακροοικονομία

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας με τον ταχύτερο ρυθμό για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία στο γ' τρίμηνο 2017, στηριζόμενη στην ισχυρή αύξηση των επιχειρηματικών δαπανών.
Ο ρυθμός ανάπτυξης έφθασε στο 3,2% σε ετήσια βάση, δηλαδή ελαφρώς χαμηλότερος από το 3,3% που είχε ανακοινώσει το υπουργείο Εμπορίου της χώρας στην προηγούμενη καταμέτρηση.
Ήταν ο ταχύτερος από το α' τρίμηνο του 2015 και στο β' τρίμηνο 2017 είχε διαμορφωθεί, εκ νέου σε ετήσια βάση, στο 3,1%.
Επίσης είναι η πρώτη φορά μετά το 2014 που η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό άνω του 3% για δύο διαδοχικά τρίμηνα.
Τη μεγαλύτερη αύξηση από τις αρχές του Σεπτεμβρίου του 2017 κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 20.000, στις 245.000, την εβδομάδα έως τις 16 Δεκεμβρίου 2017.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια μικρότερη αύξηση των αιτήσεων, στις 230.000.

Επιχειρήσεις

Στις εταιρικές ειδήσεις οι μετοχές της Discovery Communications σημείωσαν άνοδο 5,1% μετά την αναβάθμιση της σύστασης σε «ουδέτερη» από Bank Of America Merrill Lynch και την αύξηση της τιμής στόχου σε 30 δολάρια από 26 δολάρια.
Πρόταση εξαγοράς για τη ναυπηγική εταιρεία της Βραζιλίας, Embraer έχει καταθέσει η αμερικανική Boeing, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, επικαλούμενο πολύ καλά πληροφορημένες πηγές.
Η συμφωνία δεν έχει ακόμη επικυρωθεί, καθώς θα πρέπει, πρώτα, να την εγκρίνει η κυβέρνηση της χώρας, καθώς διαθέτει το επονομαζόμενο «χρυσό ποσοστό» (golden share) στην εταιρεία, αναφέρει η WSJ.
Σημειώνεται ότι η κεφαλαιοποίηση της βραζιλιάνικης εταιρείας φθάνει στα 3,7 δις. δολάρια.
Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Securities and Exchange Commission) αναμένεται να εγκρίνει το αμέσως επόμενο διάστημα το αίτημα της Spotify για αρχική δημόσια προσφορά (IPO) στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (New York Stock Exchange), σύμφωνα με όσα δήλωσαν στη Wall Street Journal πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Η σουηδική νεοφυής εταιρεία, η οποία είναι πασίγνωστη για την εφαρμογή μουσικών κομματιών που παρέχει, σχεδιάζει να εισάγει τις μετοχές της στη Wall Street χρησιμοποιώντας μια ασυνήθιστη μέθοδο, γνωστή ως άμεση καταχώρηση.
Πριν μπορέσει να το πράξει, πρέπει να λάβει το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπως και το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Η σουηδική εταιρεία εκτιμήθηκε στα 8,5 δισεκ. δολάρια κατά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το 2015, ωστόσο πλέον η αξία της ξεπερνά τα 20 δισεκ. δολάρια.
Η Spotify στοχεύει να πραγματοποιήσει το ντεμπούτο της στις χρηματιστηριακές αγορές τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2018.

Αναλύσεις

Credit positive είναι για τις αμερικανικές εταιρείες ο νόμος περί φορολογικών περικοπών και απασχόλησης, ωστόσο η σαρωτική νομοθεσία επιφέρει πολλές αλλαγές στον φορολογικό κώδικα, μερικές από τις οποίες θα συγκρατήσουν τις τιμές των κατοικιών και θα είναι credit negative για άλλους τομείς, όπως το κρατικό χρέος των ΗΠΑ, αναφέρει σημερινή (21/12/2017) έκθεση της Moody's Investors Service.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ο συνολικός αντίκτυπος των φορολογικών περικοπών στην οικονομία από την αύξηση των καταναλωτικών και επενδυτικών δαπανών από τον ιδιωτικό τομέα, είναι πιθανό να είναι μέτριος.
Σε τελική ανάλυση, η Moody's εκτιμά ότι η φορολογική νομοθεσία θα ωθήσει την οικονομική ανάπτυξη από το ένα δέκατο στα δύο δέκατα του 1% του ΑΕΠ, κυρίως λόγω της αυξημένης κατανάλωσης των νοικοκυριών.
Στον εταιρικό τομέα, ο χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής και η πλήρης δυνατότητα φορολογικής έκπτωσης για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες είναι credit positive και σε μεγάλο βαθμό αντισταθμίζουν το κόστος του περιορισμού της έκπτωσης των τόκων για όλες τις επιχειρήσεις εκτός από ορισμένες αμερικανικές εταιρείες επενδυτικού βαθμού.
Όπως αναφέρει η Moody’s, ο τραπεζικός τομέας θα επωφεληθεί από την καθαρή μείωση των φορολογικών υποχρεώσεων των δανειστών και τη σχετική βελτίωση της κερδοφορίας, η οποία θα ωφελήσει κυρίως τους μετόχους.
Ο λογαριασμός θα είναι επίσης καθαρά θετικός για τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και για τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Η νομοθεσία είναι credit negative για το αμερικανικό κρατικό χρέος, λόγω του γεγονότος ότι οι περικοπές δεν αντισταθμίζονται και η Moody's εκτιμά ότι οι περικοπές θα προσθέσουν 1,5 τρισ. δολ. στο εθνικό έλλειμμα κατά την επόμενη 10ετία.
Ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί ότι τα υψηλότερα ελλείμματα θα ασκήσουν περαιτέρω πίεση στα οικονομικά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Αν η δημοσιονομική πολιτική αντιστραφεί, η Moody's εκτιμά ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα αυξηθεί περισσότερο από 25 ποσοστιαίες μονάδες την επόμενη δεκαετία, σε πάνω από το 100%.
Η  Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Η.Π.Α. (Federal Reserve, Fed) θα προχωρήσει σε τρεις και τέσσερις -αντίστοιχα- αυξήσεις των επιτοκίων κατά το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της Capital Economics.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα, τρεις παράγοντες που έχουν ενισχύσει τις μετοχές και λοιπά περιουσιακά στοιχεία αυξημένου ρίσκου το 2017: η ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, το μειωμένο ρίσκο για πολιτικές προστατευτισμού και η ευνοϊκή νομισματική πολιτική σε όλο τον κόσμο.
Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στον τελευταίο παράγοντα, ο αντίκτυπος θα συρρικνωθεί σημαντικά το 2018.
«Η πρόβλεψή μας για την παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει αισιόδοξη.
Παρ' όλα αυτά, δεν αναμένουμε οι προσδοκίες για περαιτέρω κέρδη στις αγορές να παραμείνουν οι ίδιες.
Αν και οι πολιτικές εξελίξεις είναι δύσκολο να προβλεφθούν, οι προοπτικές των φορολογικών περικοπών στις Η.Π.Α. και η εξασθένιση των φόβων από τον προστατευτισμό έδωσαν μία εφάπαξ ώθηση στους δείκτες.
Την ίδια στιγμή, η νομισματική πολιτική ενδέχεται να είναι λιγότερο υποστηρικτική, αν και θα παραμείνει χαλαρή στο μεγαλύτερο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου», σημειώνεται.
Στις 13 Δεκεμβρίου 2017, η Fed προχώρησε, όπως αναμενόταν, σε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, μεταξύ 1,25% και 1,5%.
Να επισημανθεί ότι η θητεία της κας Janet Yellen ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο του 2018, όπου τα ηνία της τράπεζας θα αναλάβει ο κ. Jerome Powell.
Η Fed έχει ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο γνωστοποιήσει πως θα συρρικνώσει τον ισολογισμό της, ύψους περίπου 4,5 τρισ. δολαρίων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης