Χρηματιστήριο & Αγορές

Κατοχύρωση κερδών στη Wall Street – Ψηφίστηκε η φορολογική μεταρρύθμιση

tags :
Κατοχύρωση κερδών στη Wall Street – Ψηφίστηκε η φορολογική μεταρρύθμιση
Κατοχύρωση κερδών στη Wall Street
Με οριακές απώλειες έκλεισαν οι αμερικανικές αγορές, καθώς οι επενδυτές έχοντας προεξοφλήσει την ψήφιση της φορολογικής μεταρρύθμισης προχώρησαν σε κατοχύρωση βραχυχρόνιων κερδών, αντλώντας πολύτιμη ρευστότητα και εκμεταλλευόμενοι το ράλι των προηγούμενων συνεδριάσεων.
Αναλυτικότερα «πέρασε» - με 224 ψήφους υπέρ και 201 κατά -  από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση, «στέλνοντάς» το για υπογραφή στον αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναθεώρηση του φορολογικού κώδικα των ΗΠΑ σε διάστημα μεγαλύτερο των τριών δεκαετιών, που, μεταξύ άλλων, μειώνει τον φορολογικό συντελεστή για τις εταιρείες στο 21% από το τρέχον 35%.
Οι Δημοκράτες καταψήφισαν το νομοσχέδιο, τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία.
Σημειώνεται ότι η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες (19/12) την αναθεωρημένη πρόταση των Ρεπουμπλικάνων για τη φορολογική μεταρρύθμιση, με 227 ψήφους υπέρ και 203 κατά, ενώ αργότερα, το νομοσχέδιο πήρε το «πράσινο φως» και της Γερουσίας, με 51 ψήφους υπέρ και 48 κατά.
Ωστόσο, λόγω ενός διαδικαστικού ζητήματος, το σχέδιο νόμου εστάλη πίσω στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να επαναληφθεί η ψηφοφορία.
Η Βουλή έπρεπε να ξαναψηφίσει, αφού τρία άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούσαν σε εκπαιδευτικά θέματα, διαπιστώθηκε ότι παρέβαιναν τους κανόνες για τα δημοσιονομικά και για την έγκρισή τους θα απαιτείτο ενισχυμένη πλειοψηφία (60 ψήφων), όχι απλή.
Το νομοσχέδιο μεταβαίνει τώρα στον Trump, ο οποίος - κατά πάσα πιθανότητα μέσα στην ημέρα - θα υπογράψει το κείμενο μετατρέποντάς το σε νόμο του κράτους, με τη μεταρρύθμιση να τίθεται σε ισχύ για τις εταιρείες και τους φορολογούμενους το 2018.
Υπενθυμίζεται ότι η φορολογική μεταρρύθμιση αποτελούσε μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Trump, έχοντας προσφέρει σημαντική στήριξη στις αμερικανικές μετοχές.



«Η πραγματικότητα είναι ότι οι αγορές αναμένουν εδώ και αρκετό καιρό ότι το νομοσχέδιο θα εγκριθεί, γεγονός που σημαίνει ότι το θετικό κλίμα για το σχετικό ζήτημα έχει ήδη προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό για τις αγορές», υπογραμμίζει ο επικεφαλής ερευνών της London Capital Group, Jasper Lawler.
«Αυτό εξηγεί τα συνεχόμενα ρεκόρ των αγορών στις ΗΠΑ κατά της τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς και την πτώση που κατέγραψαν την Τρίτη (19/12) παρά την ενδεχόμενη έγκριση του νομοσχεδίου», καταλήγει ο Lawler.
Στο μόλις 0,31% διαμορφώνεται η μέση ενδο-συνεδριακή μεταβολή του βιομηχανικού δείκτη Dow Jones Industrial Average για το 2017, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της WSJ Market Data Group, καθιστώντας το τρέχον έτος ως αυτό με τη χαμηλότερη μεταβλητότητα στη Wall Street από το 1964, παρά τη γεωπολιτική αβεβαιότητα και τις ουκ ολίγες εκλογικές διαδικασίες στην Ευρώπη!
Την ίδια στιγμή, οι αντίστοιχες επιδόσεις για τον δείκτη-βαρόμετρο S&P 500 και τον τεχνολογικό Nasdaq διαμορφώνονται σε 0,3% και 0,44%, αντίστοιχα.
Επίσης, ο δείκτης CBOE Volatility Index (VIX), ο οποίος -περί τις 20:02- διαπραγματεύεται στις μόλις 9,6 μονάδες (-4%), σημείωσε ιστορικό χαμηλό τον περασμένο Ιούλιο, στις 8,84 μονάδες.
Ο VIX λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα προαίρεσης (options prices) για να υπολογίσει την κίνηση του S&P 500 τις επόμενες 30 ημέρες.
Αύξηση του δείκτη συνεπάγεται και αύξηση της αβεβαιότητας στο επενδυτικό κοινό, πτώση του δείκτη VIX σημαίνει και μείωση της αβεβαιότητας.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη Dow Jones



Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη S&P 500



Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του δείκτη Nasdaq



Μακροοικονομία

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006 ανήλθαν οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2017.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα (20/12/2017) η Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR), οι μεταπωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν κατά 5,6%, στα 5,81 εκατ. τον Νοέμβριο - τον τρίτο μήνα που καταγράφεται αύξηση - έναντι των προβλέψεων των οικονομολόγων για 5,59 εκατ.
Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,8%.

Επιχειρήσεις

Στα επιχειρηματικά νέα της ημέρας καθαρές ζημίες της τάξεως των 275 εκατ. ή 0,22 δολαρίων  ανά μετοχή παρουσίασε η BlackBerry το τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2017, έναντι επίδοσης 117 εκατ. ή 0,22 δολαρίων ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.
Ωστόσο, σε αναπροσαρμοσμένη βάση, εξαιρώντας ορισμένα έξοδα όπως οι αποσβέσεις, η γνωστή τεχνολογική εταιρεία κατέγραψε κέρδη ύψους 0,03 δολαρίων ανά μετοχή, με αποτέλεσμα η μετοχή της να ενισχύεται 9,5% περί τις 18:55, στα 15,3 δολάρια.
Τα έσοδα για την ίδια περίοδο ανήλθαν στα 226 εκατ. δολάρια, έναντι 289 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.
Οι αναλυτές σε έρευνα της FactSet «έπεσαν μέσα» στα αναπροσαρμοσμένα κέρδη, κάνοντας λόγο, επίσης, για έσοδα ύψους 212,2 εκατ. δολαρίων.
Στις 16 Οκτωβρίου 2016, η BlackBerry εγκατέλειψε τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq και μεταφέρθηκε στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (New York Stock Exchange, NYSE).
Το «πράσινο φως» της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων στη φορολογική μεταρρύθμιση των Ρεπουμπλικάνων οδήγησε την AT&T στο να ανακοινώσει επενδύσεις ύψους 1 δισ. δολαρίων, αυξάνοντας τις κεφαλαιακές δαπάνες και παρέχοντας μπόνους 1.000 δολαρίων σε πάνω από 200.000 υπαλλήλους της.
Πλέον, απομένει μόνο η υπογραφή του νομοσχεδίου από τον Donald Trump για να αλλάξει το φορολογικό καθεστώς.
Να σημειωθεί ότι, επί του παρόντος, η κολοσσιαία AT&T βρίσκεται σε δικαστική μάχη με τις ρυθμιστικές αρχές των Η.Π.Α., σχετικά με τη συγχώνευση ύψους 84 δισεκ. δολαρίων με την Time Warner.
Θα αυξήσουμε τις αμερικανικές επενδύσεις μας και θα δώσουμε ένα ειδικό επίδομα στους Αμερικανούς υπαλλήλους μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Randall Stephenson.
Νωρίτερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Boeing, κ. Dennis Muilenburg, γνωστοποίησε πως η μεγαλύτερη κατασκευάστρια αεροσκαφών στον κόσμο θα προχωρήσει στη διάθεση 300 εκατ. δολαρίων σε φιλανθρωπικές δωρεές και παροχές προς τους εργαζομένους, στον απόηχο της -δεύτερης- έγκρισης της φορολογικής μεταρρύθμισης από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, η μεταρρύθμιση «θα απελευθερώσει οικονομική ενέργεια» στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Βέβαια, δε διευκρίνισε το ποσό φορολόγησης που θα «γλιτώσει» ο αμερικανικός κολοσσός.

Αναλύσεις

Οι φορο-ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες σπιτιού που εισάγει η μεταρρύθμιση των Ρεπουμπλικάνων στις Ηνωμένες Πολιτείες, δε θα έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στις περισσότερες περιφερειακές αγορές κατοικιών στις κατασκευαστικές εταιρείες που ασχολούνται με δημόσια έργα, ενδέχεται, όμως, να έχει ελαφρώς αρνητικές επιπτώσεις στις τιμές στις πιο ακριβές αγορές, σύμφωνα με όσα εκτιμά η Fitch Ratings.
Ωστόσο, αν ληφθεί υπόψη η εξάλειψη των αναθεωρήσεων καθαρών λειτουργικών ζημιών (NOL) που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, τότε η μεταρρύθμιση αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στον κλάδο, σημειώνει ο αμερικανικός οίκος.
Η μείωση των οφελών που εισάγεται για την ιδιοκτησία σπιτιών θα αντισταθμιστεί από τα γενικά υψηλότερα εισοδήματα κάθε νοικοκυριού, καθιστώντας ορισμένες αγορές πιο προσιτές και προς τους αγοραστές, εκτιμάται.
Ο οίκος αναμένει η προσιτότητα να βελτιωθεί σε ήδη φθηνές αγορές, όπως το Τέξας.
Σε πιο ακριβές αγορές, η αύξηση του εισοδήματος μετά φόρων για τους αγοραστές θα μπορούσε να αντισταθμίσει την απώλεια των παροχών ιδιοκτησίας σπιτιού.
Το φορολογικό σχέδιο των Ρεπουμπλικανών περί φορολογικών περικοπών και απασχόλησης, μπορεί να υπογραφεί νόμος από την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017.
Και ενώ το νομοσχέδιο μειώνει τους φόρους για το μερίδα των λέοντος των Αμερικανών, θα προσφέρει επίσης οφέλη στις μεγαλύτερες εταιρείες της Αμερικής, καθώς μειώνει τον συντελεστή του ομοσπονδιακού εταιρικού φόρου στο 21% από 35%, επιτρέποντας τον επαναπατρισμό των κερδών στο εξωτερικό.
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι εταιρείες του S&P 500 κατέχουν 920 δισ. δολάρια μετρητών στο εξωτερικό.
Οι αμερικανικές εταιρείες στο σύνολό τους έχουν 2,5 τρισ. δολάρια στο εξωτερικό, σύμφωνα με την Citigroup.
Τι θα κάνουν οι μεγαλύτερες εταιρείες στην Αμερική με όλα αυτά τα χρήματα που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι σε θέση να φέρουν πίσω στις ΗΠΑ;
Το 2004, όταν πρόσφατα συνέβησαν οι αποκαλούμενες φορολογικές διακοπές, περίπου το 80% των μετρητών που μεταφέρθηκαν πίσω στις ΗΠΑ προχώρησαν στη χρηματοδότηση επαναγοράς ιδίων μετοχών.
Αλλά αυτή τη φορά θα είναι πιθανότατα διαφορετικά, σύμφωνα με έρευνα της Bank of America Merrill Lynch για 302 αμερικανικές εταιρείες.
Όταν ρωτήθηκαν πώς θα χρησιμοποιήσουν τα έσοδα από τα επαναπατρισμένα κέρδη, το 65% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα πλήρωναν χρέη.
Η έκδοση εταιρικών χρεογράφων στις ΗΠΑ αυξάνεται κάθε χρόνο από τη χρηματοπιστωτική κρίση και είναι σε ρυθμό για ένα έτος ρεκόρ το 2017.
Ο μόνος λόγος για τον οποίο πολλές από αυτές τις εταιρείες εξέδωσαν τόσο μεγάλο χρέος, ήταν ότι δεν μπορούσαν να αγγίξουν τα μετρητά στο εξωτερικό, όταν τώρα έχουν πρόσβαση σε αυτά τα μετρητά, έχει νόημα να χρησιμοποιήσει κάποια από αυτά για να ελαφρώσουν το χρέος", υποστηρίζει η BofA.
Με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αναμένεται να κάνει τρεις επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων το 2018, η αποπληρωμή του χρέους θα μπορούσε να σώσει τις εταιρείες που εκτίθενται σε κυμαινόμενα επιτόκια δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα χρόνια.
Την ίδια στιγμή, η εταιρική Αμερική εξακολουθεί να έχει σχέδια να χρησιμοποιήσει τα μετρητά για την επαναγορά ιδίων μετοχών.
Μόλις οι μισοί από τους ερωτηθέντες, το 46%, ανέφεραν ότι τουλάχιστον ένα μέρος των επαναπατρισθέντων χρημάτων θα δαπανηθεί για επαναγορές που είναι ένας καλός τρόπος για να επιτευχθεί άμεση ανατίμηση των μετοχών και να δοθεί μήνυμα στους επενδυτές, ότι μια εταιρεία βλέπει τη μετοχή της ως υποτιμημένη.
Ακόμα λιγότερο απάντησαν λέγοντας ότι θα ξοδέψουν τα χρήματα για συγχωνεύσεις και εξαγορές (42%) και κεφαλαιουχικές δαπάνες (35%).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης