Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Ψυχραιμία στις ευρωπαϊκές αγορές - Είχαν προεξοφλήσει θρίαμβο του «Όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα

tags :
Ψυχραιμία στις ευρωπαϊκές αγορές - Είχαν προεξοφλήσει θρίαμβο του «Όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα
Ελεγχόμενες πιέσεις δέχονται οι ιταλικές τράπεζες στον απόηχο της συντριπτικής νίκης του «Όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα
(upd) Ο θρίαμβος του «Όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα δεν τρόμαξε τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες διαπραγματεύονται με κέρδη, καθώς είχαν προεξοφλήσει το αποτέλεσμα.
Ακόμη και οι ιταλικές τράπεζες, διαγράφουν τις πρωινές απώλειες, με την Monte dei Paschi στο +1% από το -10% νωρίτερα.
Ειδικότερα, ο DAX στη Φρανκφούρτη καταγράφει άνοδο 1,6% στις 10.679 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχυόταν 0,55% στις 6.768 μονάδες.
Στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωνε άνοδο 0,99% στις 4.576 μονάδες.
Στις 3.047 μονάδες διαπραγματεύεται ο Euro Stoxx 50 κατέγραφε κέρδη 0,9%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB περιόρισε σημαντικά τις απώλειες και πλέον διαπραγματεύεται στις 17.052 μονάδες, με πτώση 0,20%.
Να σημειωθεί ότι σήμερα συνεδριάζει το Eurogroup, στο οποίο δεν θα παραστεί ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Pierre Carlo Padoan, ο οποίος δεν αποκλείεται να αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός στην Ιταλία.

Ελεγχόμενες πιέσεις στις ιταλικές τράπεζες

Ελεγχόμενες πιέσεις δέχονται οι ιταλικές τράπεζες στον απόηχο της συντριπτικής νίκης του «Όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα, η οποία οδήγησε στην παραίτηση τον πρωθυπουργό Matteo Renzi.
Οι ιταλικές τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο, καθώς εντείνεται η ανησυχία για την πορεία των ανακεφαλαιοποιήσεων, εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας.
Ωστόσο διαγράφουν τις πρωινές απώλειες, καθώς η επικράτηση του Όχι είχε προεξοφληθεί.
Η μετοχή της Monte dei Pashi ενισχυόταν 1% από το -10% νωρίτερα, η Unicredit πτώση 5%, η Banca di Milano καταγράφει πτώση 3,46%, ενώ η Banco Popolare καταγράφει απώλειες 3,32%.
Η προσπάθεια διάσωσης της παλαιότερης τράπεζας του κόσμου της Monte dei Paschi di Siena τίθεται σε αμφισβήτηση μετά την απόφαση του Renzi να παραιτηθεί.
Οι σύμβουλοι της ιταλικής τράπεζας JP Morgan και Mediobanca θα συναντηθούν σήμερα Δευτέρα 5/12/2016 το πρωί για να αποφασίσουν αν θα υλοποιήσουν το σχέδιο για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση 5 δισεκ. ευρώ αναφέρουν οι FT.

Ανακάμπτει το ευρώ

Σημαντικά έχουν περιοριστεί οι απώλειες για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, μετά την υποχώρησή του στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 μηνών και την αναταραχή που προκάλεσε η επικράτηση του "Όχι" στο ιταλικό δημοψήφισμα.
Στις 10:40 το ευρώ υποχωρεί μόλις 0,18% στα 1,0648 δολάρια, μετά την πτώση του στα 1,0506 δολάρια που είχε υποχωρήσει λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των exit polls για το ιταλικό δημοψήφισμα.
Το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοηφίσματος προκάλεσε την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας, Matteo Renzi, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι ξεκινά μια νέα περίοδος αβεβαιότητας για τη χώρα, αλλά και για την Ευρωζώνη γενικότερα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν αποκλείεται να δούμε το ευρώ να έρχεται στην απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο, καθώς δεν θα είναι λίγοι οι επενδυτές που θα σπεύσουν να αποχωρήσουν από την Ευρωζώνη υπό το φόβο της γενικότερης πολιτικής αναταραχής.
«Η ήττα του Renzi από τους λαϊκιστές θα καλλιεργήσουν τις ανησυχίες για την υπόλοιπη Ευρώπη», δήλωσε ο Yunosuke Ikeda, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος στην Nomura Securities στο Τόκιο.
Η ψηφοφορία επιβεβαιώνει το γεγονός ότι τα λαϊκιστικά κινήματα κερδίζουν έδαφος σε παγκόσμιο επίπεδο, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για την παγκόσμια τάξη.
Τον περασμένο μήνα ο Donald Trump κέρδισε τις εκλογές των ΗΠΑ και τον Ιούνιο οι Βρετανοί ψήφισαν για να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Yannick Naud, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος της Banque Audi στη Γενεύη, δήλωσε στο Bloomberg News: «Υπάρχει πλέον η πιθανότητα το ευρώ να φτάσει στην απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο.
Ίσως όχι αμέσως, αλλά είναι μια πιθανότητα».
Η είδηση του ιταλικού δημοψηφίσματος ​​έστειλε το ευρώ τα 1,0506 δολάρια, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του περασμένου έτους.
Ωστόσο, ο Ikeda της Nomura πρόσθεσε ότι με δεδομένο το γεγονός ότι το αποτέλεσμα στην Ιταλία είχε προβλεφθεί εκ των προτέρων, δεν θα είναι μια έκπληξη όπως και η ψήφος για το Brexit ή η εκλογική νίκη Trump.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης