Χρηματιστήριο & Αγορές

Υποχώρηση στο πετρέλαιο – Απώλειες 2% για το brent στα 62 δολάρια

Υποχώρηση στο πετρέλαιο – Απώλειες 2% για το brent στα 62 δολάρια
Πτώση κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα στηνπαραγωγή του ΟΠΕΚ το Νοέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2017
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τη Δευτέρα 4/12, καθώς η αγορά έδειξε σημάδια αύξησης της παραγωγής των ΗΠΑ, αν και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης παρέμειναν κοντά στα υψηλά επίπεδα του 2015, χάρη στην απόφαση της ΟΠΕΚ και άλλων παραγωγών την περασμένη εβδομάδα να επεκτείνουν τις περικοπές της παραγωγής.
Τα συμβόλαια του Brent τον Φεβρουάριο μειώθηκαν κατά 1,30 δολ., ή 2%, στα 62,43 δολάρια το βαρέλι στις 2:29 μ.μ. ET (1929 GMT), ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate υποχώρησε 88 σεντς, ή 1,5%, στα 57,48 δολάρια.
Περί τις 23:20 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού βρισκόταν στα 57,45 δολάρια το βαρέλι με πτώηα 1,56% και το brent υποχωρούσε 2,02% στα 62,43 δολάρια το βαρέλι.
Το Brent σημείωσε υψηλό $ 64,65 πριν από ένα μήνα και από τότε έχει προσελκύσει ρεκόρ επενδύσεων από διαχειριστές κεφαλαίων.
"Τα διαχειριζόμενα ποσά είναι πολύ μεγάλα -  όσο τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και οι επιλογές", δήλωσε ο Tony Headrick, αναλυτής της αγοράς ενέργειας στην CHS Hedging. "Εάν οι ταύροι δεν τροφοδοτηθούν, είμαστε εκτεθειμένοι σε λίγη κερδοσκοπία που νομίζω ότι βλέπουμε σήμερα".
Οι παραγωγοί στις ΗΠΑ πρόσθεσαν δύο ακόμη πετρελαιοπηγές, διατηρώντας τις εξέδρες σε 750, σύμφωνα με τα στοιχεία του Baker Hughes.
 Ο διευθύνων σύμβουλος της Continental Resources Harold Hamm αναφέρει ότι η σταθεροποίηση του αριθμού των μονάδων από τον Ιούνιο δείχνει ότι οι παραγωγοί των ΗΠΑ πειθαρχούν.
 Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν από την επέκταση των ορίων παραγωγής ΟΠΕΚ και άλλων παραγωγών μέχρι τα τέλη του 2018.
Σύμφωνα με έρευνα του  «Reuters» η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ τον Νοέμβριο του 2017 σημείωσε πτώση κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2017, καθώς δέχτηκε πιέσεις από μια μείωση των εξαγωγών από την Αγκόλα και το Ιράκ, αλλά και την ισχυρή συμμόρφωση με τη συμφωνία για περικοπές.
Σύμφωνα με την έρευνα, η συμμόρφωση του ΟΠΕΚ αυξήθηκε στο 112%, από 92% τον Οκτώβριο, με τη Σαουδική Αραβία να αντλεί κάτω από τον στόχο του ΟΠΕΚ, όπως και όλα τα υπόλοιπα μέλη, με εξαίρεση τον Ισημερινό, την Γκαμπόν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η μεγαλύτερη πτώση στην παραγωγή, των 100.000 βαρελιών την ημέρα, προήλθε από την Αγκόλα, όπου οι εξαγωγές υποχώρησαν σε χαμηλό 13 μηνών, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη ήταν του Ιράκ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης