Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Wall Street: Περιορισμένες απώλειες στη σκιά του Ιταλικού δημοψηφίσματος

tags :
Wall Street: Περιορισμένες απώλειες στη σκιά του Ιταλικού δημοψηφίσματος
Ο ενεργειακός δείκτης S & P energy sector είχε άνοδο 0,11% στις 546,74 μονάδες.
Οι μετοχές στη Wall Street κινήθηκαν σταθεροποιητικά, με μικρές μεταβολές, την Παρασκευή 2/12/2016, καθώς οι επενδυτές  βρίσκονται εν αναμονή  του δημοψηφίσματος στην Ιταλία.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε 0,11% στις 19.170 μονάδες με την Caterpillar και η Goldman Sachs να σημειώνουν τις περισσότερες απώλειες.
Ο S & P 500 σημείωσε μικρή άνοδο 0,04% στις 2191,95 μονάδες και ο Nasdaq  ενισχύθηκε 0,09%  στις 5255,65 μονάδες.
Ο ενεργειακός δείκτης S & P energy sector είχε άνοδο 0,11% στις 546,74 μονάδες.
Η τιμή του χρυσού στις 11:30 ώρα Ελλάδας ενισχυόταν 0,71% στα 1177,70 δολάρια η ουγγιά.
Την ίδια ώρα το πετρέλαιο συνέχιζε την ανοδική πορεία του με το αργό να βρίσκεται στα 51,59 δολάρια το βαρέλι (+1,04%) και το brent στα 54,37 δολάρια το βαρέλι (+0,78%)
Το δημοψήφισμα   στην Ιταλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή και ο  Ιταλός Πρωθυπουργός Matteo Renzi θέλει να αλλάξει το σύνταγμα έτσι ώστε η εκτελεστική εξουσία να  χρειάζεται έγκριση μόνο από την κάτω βουλή, προκειμένου να περάσει νόμους. Ο Renzi θεωρεί αυτή την αλλαγή σημαντική για την οικονομία της Ιταλίας και  έχει υποσχεθεί να παραιτηθεί αν καταψηφισθεί.
«Αυτό που βλέπουμε είναι μια επιφυλακτική αγορά λόγω του ιταλικού δημοψηφίσματος», δήλωσε ο Peter Cardillo, επικεφαλής οικονομολόγος της First Standard Financial. "Αν ο Renzi παραιτηθεί, αυτό θα μπορούσε να φέρει την πολιτική αβεβαιότητα στο προσκήνιο καθώς και μια επίθεση στο ευρώ."
Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματεύεται έναντι του δολαρίου, κοντά στο 1,066 δολάρια. Το αμερικανικό νόμισμα, εν τω μεταξύ, διαπραγματεύεται περίπου 0,3% χαμηλότερα έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, κοντά στο 100,7.
"Αν κοιτάξετε τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, μπορείτε να δείτε ότι έχουν αρχίσει να αυξάνονται για κάποιο χρονικό διάστημα καθώς και η απόσταση μεταξύ των γερμανικών και ιταλικών ομολόγων γεγονός που εγείρει πολλά ερωτήματα. Η κύρια ανησυχία είναι ότι, αν ο σημερινός πρωθυπουργός χάσει το δημοψήφισμα, θα πρέπει να παραιτηθεί (ο ίδιος το έχει υποσχεθεί αυτό) και το κόμμα των «πέντε αστέρων» (κίνημα αντι-ευρώ) θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερες πολιτική αστάθεια », δήλωσε ο Naeem Aslam, επικεφαλής αναλυτής της Think Markets.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές ήταν υπό πίεση την Παρασκευή, με το πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να σημειώνει  0,44% και ο γερμανικός DAX να διολισθαίνει 0,2%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης