Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Η επόμενη μέρα της συμφωνίας του ΟΠΕΚ - Τι περιμένουν οι αγορές πετρελαίου

Η επόμενη μέρα της συμφωνίας του ΟΠΕΚ - Τι περιμένουν οι αγορές πετρελαίου
Οι αναλυτές αναμένουν σε γενικές γραμμές συμφωνία για την άνοδο των τιμών του πετρελαίου πάνω από 50 δολάρια το βαρέλι και να παραμείνει εκεί.
Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών συμφώνησε με τα μέλη του σήμερα 30/11/2016  για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια να τεθούν όρια στην παραγωγή πετρελαίου τους. Τώρα όμως έρχεται το δύσκολο μέρος.
O ΟΠΕΚ συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή κατά περίπου 1,2 εκατ.βαρέλια την ημέρα, ή περίπου 4,5% της τρέχουσας παραγωγής, σε 32,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου η Σαουδικής Αραβίας αντιμετωπίζει το διόλου αξιοζήλευτο καθήκον  αστυνόμευσης των μελών του οργανισμού και διατηρώντας τις τιμές του αργού μέσα σε ένα εύρος που θα «ανακουφίσει» την πίεση στις οικονομίες των χωρών που παράγουν πετρέλαιο », αλλά και  να αποτρέψει τους εκτός ΟΠΕΚ παραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγή.
Οι αναλυτές σύμφωνα με το CNBC αναμένουν σε γενικές γραμμές συμφωνία για την άνοδο των τιμών του πετρελαίου πάνω από 50 δολάρια το βαρέλι και να παραμείνει εκεί.
Οι τιμές αμφιταλαντευόταν μεταξύ 40 και 54 δολαρίων από την άνοιξη.
Παρατηρητές πιστεύουν ότι η συμφωνία θα δημιουργήσει μια πολυαναμενόμενη ισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης πετρελαίου κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.
Η αγορά έχει υπερπροσφορά για περισσότερο από δύο χρόνια, πάνω από 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Αλλά ο ΟΠΕΚ έχει τώρα να αντιμετωπίσε ένα ακόμη παράγοντα.
Οι εξέδρες άντλησης πετρελαίου άρχισαν να «ξεφυτρώνουν» σε κοιτάσματα πετρελαίου των ΗΠΑ, όταν οι τιμές πλησίασε το 50 δολάρια το βαρέλι, και οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι παραγωγοί υψηλού κόστους εκτός ΟΠΕΚ θα ράμπα περαιτέρω την παραγωγή, εάν οι τιμές του αργού αυξηθούν πάνω από 55 δολάρια το βαρέλι.
Οι  drillers σχιστόλιθου στις ΗΠΑ, έχουν δημιουργήσει ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο των μερικώς ολοκληρωμένων πηγαδιών εν αναμονή της ανάκαμψης των τιμών.
Μόλις οι τιμές αυξηθούν, θα μπορούσαν να στραφούν σε αυτή την εν αναμονή παραγωγή.
Ενώ πολλοί βλέπουν τις τιμές του πετρελαίου κατά μέσο όρο  θα κινηθούν μεταξύ  50 και 55 δολαρίων το επόμενο έτος, οι αναλυτές δεν κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος.
Η Goldman Sachs πιστεύει ότι η συμφωνία θα προκαλέσει άνοδο  τις τιμές του αργού κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, και στη συνέχεια  θα κινηθούν μέτρια κατά το δεύτερο εξάμηνο, καθώς ΟΠΕΚ και ΗΠΑ παραγωγοί σχιστόλιθου στις ΗΠΑ θα επωφεληθούν από την ράλι.
Αλλά η JP Morgan βλέπει τις τιμές να αυξάνονται αργά αλλά σταθερά από τρίμηνο μετά τρίμηνο. Η τράπεζα προειδοποίησε ότι η συμφωνία αποσκοπεί κυρίως στο να εμποδίσει μια ακόμα μεγαλύτερη συσσώρευση των αποθεμάτων πετρελαίου. Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στον κόσμο είναι γεμάτες με ακατέργαστα και εξευγενισμένα καύσιμα.
Τα «προνόμια» που προσφέρθηκαν στο Ιράν, η Λιβύη και η Νιγηρία θα σήμαινε ότι η συνολική παραγωγή του ΟΠΕΚ θα αυξήθει πιθανότατα το επόμενο έτος, ακόμη και αν άλλα μέλη μειώσουν την παραγωγή κατά το πρώτο διάστημα του 2017, είπε η JPMorgan.
Στη Λιβύη και τη Νιγηρία είχαν χορηγηθεί απαλλαγές επειδή έχουν βιώσει σημαντικές διακοπές της προσφοράς οφείλεται σε εσωτερικές συγκρούσεις. Το Ιράν συμφώνησε να παγώσει την παραγωγή κοντά σημερινά επίπεδα καθώς δημιουργεί ξανά το μερίδιό της στην αγορά μετά την άρση των κυρώσεων νωρίτερα αυτό το χρόνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης