Χρηματιστήριο & Αγορές

Κατέληξε σε συμφωνία ο ΟΠΕΚ - «Έκρηξη» στο +8% στις τιμές του πετρελαίου - Στα 51,30 δολ το brent

Κατέληξε σε συμφωνία ο ΟΠΕΚ - «Έκρηξη» στο +8% στις τιμές του πετρελαίου - Στα 51,30 δολ το brent
Σύμφωνα με το Bloomberg συμφωνήθηκε να μειωθεί η συνολική παραγωγή του ΟΠΕΚ κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα
Οριστικοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη (30/11) η συμφωνία των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ για τη μείωση της συνολικής παραγωγής πετρελαίου του Οργανισμού, όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγή που συμμετείχε στη σύνοδο της Βιέννης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο συμφωνήθηκε να μειωθεί η συνολική παραγωγή του ΟΠΕΚ κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στα 32,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Σαουδική Αραβία έκανε αποδεκτό να χαρακτηριστεί το Ιράν ως «ειδική περίπτωση» και να αυξήσει την παραγωγή του σε περίπου 3,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Η συμφωνία είναι επίσης πιθανό να περιλαμβάνει μια μείωση κατά περίπου 600.000 βαρέλια την ημέρα από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες εκτός του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Εντυπωσιακή ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου – Στα 50,25 δολάρια το βαρέλι το Brent


Από νωρίς το πρωί σήμερα επικρατούσε αισιοδοξία στις αγορές για την επίτευξη συμφωνίας, σε πλήρη αντιστροφή του χθεσινού αρνητικού κλίματος που επέφερε πτώση των τιμών κατά 3,7%.
Έτσι, περί τις 10:17 ώρα Ελλάδας η τιμή του Brent αυξανόταν κατά 8,41% σε σύγκριση με το χθεσινό κλείσιμο, σπάζοντας το ψυχολογικό όριο των 50 δολαρίων και φθάνοντας στα 51,30 δολάρια το βαρέλι.
Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) αυξανόταν κατά 8,31% σε σύγκριση με το χθεσινό κλείσιμο, φθάνοντας στα 48,98  δολάρια το βαρέλι.
Όπως επισημαίνουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι τιμές αυξήθηκαν μετά την δήλωση σήμερα το πρωί του υπουργού Πετρελαίου του Ιράν Bijan Zanganeh από τη Βιέννη, ότι πιστεύει πως θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ, αν και απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής της χώρας του.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο αναλυτής εμπορευμάτων της σουηδικής SEB Bank, Bjarne Schieldrop, «το μήνυμα σήμερα το πρωί από το Ιράν ήταν εξαιρετικά θετικό».
Το κλίμα αισιοδοξίας ενίσχυσε λίγο αργότερα ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Khalid al-Falih, ο οποίος χαρακτήρισε «αποδεκτό» ένα επίπεδο παραγωγής του Ιράν στα πριν την επιβολή κυρώσεων όρια.

Zanganeh: Θα συμμετάσχει και η Ρωσία στη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ

Πριν οριστικοποιηθεί η συμφωνία, ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου αποκάλυψε ακόμη, όπως μετέδωσε το Bloomberg, ότι η Ρωσία θα συμμετάσχει στις μειώσεις της παραγωγής, που θα αποφασίσει ο ΟΠΕΚ.
«Το Ρωσικό υπουργείο Ενέργειας μετά τις συναντήσεις με τους φίλους μας, την Αλγερία και τη Βενεζουέλα στη Μόσχα, άλλαξε την άποψή του και δήλωσε, ότι θα μειώσει την παραγωγή», είπε χαρακτηριστικά.
Υποστήριξε δε, ότι η μεταστροφή της Ρωσικής στάσης επήλθε μετά από συνομιλία που είχαν ο Πρόεδρος της χώρας του Hassan Rouhani με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin.
Μάλιστα, το Bloomberg επικαλούμενο πρόσωπο κοντά στα κέντρα αποφάσεων της Ρωσίας για το θέμα, αναφέρει ότι αν υπάρξει μια συμφωνία επί των ποσοστώσεων της μείωσης της παραγωγής των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ, τότε η Ρωσία είναι έτοιμη να ακολουθήσει τη συμφωνία με μια πιο ευέλικτη θέση από το «πάγωμα», ενδεχομένως μειώνοντας και την δική της παραγωγή.

al-Luaibi: Ελπίζουμε η συμφωνία να οδηγήσει τις τιμές πάνω από τα 55 δολάρια το βαρέλι

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ Jabbar al-Luaibi προχώρησε ακόμη παραπέρα, κάνοντας λόγο για συμφωνία εξάμηνης διάρκειας η οποία θα παρακολουθείται από μία επιτροπή του ΟΠΕΚ και εξέφρασε την ελπίδα του, ότι η συμφωνία που θα επιτευχθεί, θα δώσει ώθηση στις τιμές του πετρελαίου και θα ξεπεράσουν τα 55 δολάρια το βαρέλι
Ο δε πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) Fatih Birol προέβλεψε, ότι αν η τιμή του αργού πετρελαίου φθάσει τα 60 δολάρια το βαρέλι, θα αυξηθεί η παραγωγή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αρχική δημοσίευση: 30/11/2016 12:13

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης