Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Κίνα και Μέση Ανατολή εκτόξευσαν το πετρέλαιο - Άνοδος 1,4% στα 51 δολάρια το αργό

Κίνα και Μέση Ανατολή εκτόξευσαν το πετρέλαιο - Άνοδος 1,4% στα 51 δολάρια το αργό
Οι κινεζικές εισαγωγές πετρελαίου έφθασαν το Σεπτέμβριο τα 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd)
Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν την Παρασκευή 13/10 καθώς τα ισχυρά στοιχεία για τις κινεζικές εισαγωγές πετρελαίου και η αναταραχή στη Μέση Ανατολή ώθησε τους ταύρους σε μια αγορά που έχει ήδη δείξει σημάδια επανεξισορρόπησης μετά από χρόνια υπερβολής.
Το Brent αυξήθηκε κατά 64 σεντς, ή 1,1%, 56,89 δολάρια στις 11:02 π.μ. ET (1502 GMT). Το αμερικανικό  West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε 68 σεντς, ή 1,3%, στα $ 51,28 το βαρέλι.
Οι συμβάσεις κατέγραψαν εβδομαδιαία κέρδη άνω του 3% και 4% αντίστοιχα.
Περί τις 19:00 ώρα Ελλάδος το αργό σημείωνε άνοδο 1,46% στα 51,35 δολάρια και το brent ενισχυόταν 1,51% στα 57,10 δολάρια το βαρέλι
Οι κινεζικές εισαγωγές πετρελαίου έφθασαν το Σεπτέμβριο τα 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν.
Οι εισαγωγές ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 8,5 εκατομμύρια bpd μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, ενισχύοντας τη θέση της Κίνας ως του μεγαλύτερου εισαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως.
"Ξυπνήσαμε με τα ισχυρά δεδομένα της Κίνας, αυτό είναι στην θετική πλευρά", δήλωσε ο Olivier Jakob, διευθύνων σύμβουλος της PetroMatrix.
Στις τεράστιες εισαγωγές της Κίνας έδωσαν ώθηση οι αγορές για τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου (SPR).
Η χώρα έχει δαπανήσει περίπου 24 δισεκατομμύρια δολάρια για τις αποθήκες αργού από το 2015 και μέχρις σήμερα ενώ  κατέχει περίπου 850 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου σε απογραφή, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).
Οι αναταραχές στο Ιράκ, καθώς και η ενδεχόμενη δράση των ΗΠΑ σχετικά με την πυρηνική συμφωνία στο Ιράν, στήριξαν επίσης τις τιμές.
Την Παρασκευή, η τοπική τηλεόραση ανέφερε ότι δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι μαχητές είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή πετρελαίου Kirkúk για να αντιμετωπίσουν πιθανές «απειλές» από τις ιρακινές δυνάμεις.
Οι traders φοβούνται θα μπορούσαν να σταματήσουν οι εξαγωγές πετρελαίου από την περιοχή, από τη στιγμή που οι Κούρδοι του Ιράκ υποστήριζαν με συντριπτική πλειοψηφία την ανεξαρτησία τους σε μια ψηφοφορία στις 25 Σεπτεμβρίου.
Αργότερα σήμερα  Παρασκευή 13/10, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του για τη συμφωνία του 2015 για το Ιράν. Η συμφωνία πρέπει να επαναπιστοποιηθεί κάθε 90 ημέρες και αναμένεται να ανανεωθεί την Κυριακή.
Η απόφαση θα έδινε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ 60 ημέρες για να αποφασίσει εάν θα επιβάλει κυρώσεις, αλλά ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι η απόρριψη θα είναι "το τέλος" της συμφωνίας και θα προκαλέσει "παγκόσμιο χάος".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης