Χρηματιστήριο & Αγορές

ΟΠΕΚ: Η πιο σημαντική συνάντηση του οργανισμού από το 1973

ΟΠΕΚ: Η πιο σημαντική συνάντηση του οργανισμού από το 1973
Μια συμφωνία θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ολοκληρωθεί, με δεδομένες τις πολιτικές διαφορές μεταξύ των μελών εκτιμά ο εμπειρογνώμονας του Downstream Consulting
Η συνάντηση του ΟΠΕΚ που θα πραγματοποιηθεί στις 30/11/2016,  θα είναι η πιο σημαντική συνάντηση του Οργανισμού τα τελευταία 40 χρόνια, εκτιμά ο διευθυντής του Downstream Consulting, Spencer Welch.
Στις 11.25 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού ενισχυόταν 1,85% στα 46,91 δολάρια το βαρέλι και το brent είχε άνοδο 1,59% στα 47,99 δολάρια το βαρέλι.
Στη συνάντηση στο Αλγέρι τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο ΟΠΕΚ πρότεινε την μείωση της παραγωγής κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σύνολο 32,5 έως 33 εκατ.  βαρέλια την ημέρα, με τις  τιμές βρίσκονται σε έντονη πίεση.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πιθανώς την πιο σημαντική συνάντηση του ΟΠΕΚ από το 1973, όταν αποφάσισε την επιβολή εμπάργκο στην προμήθεια πετρελαίου προς τη δύση δήλωσε ο Welch.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο ΟΠΕΚ συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου για πρώτη φορά από το 2008.
Η ομάδα σχεδιάζει να περιορίσει την παραγωγή έως 32,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα (BPD) από την τρέχουσα παραγωγή των 33.240.000 βαρέλια ημερησίως.
Η παραγωγή της κάθε χώρας θα αποφασιστεί κατά την επόμενη επίσημη συνάντηση του ΟΠΕΚ στις 30 Νοεμβρίου.
Ο ΟΠΕΚ είχε προγραμματίσει να συναντηθεί με μη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας σήμερα 28/11/ 20016, αλλά η συνάντηση ακυρώθηκε μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μην λάβει μέρος.
Ο Welch σημειωνεί ότι, μια συμφωνία θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ολοκληρωθεί, με δεδομένες τις πολιτικές διαφορές μεταξύ των μελών, ιδιαίτερα της  Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, και πολλά μέλη του ΟΠΕΚ προσπαθούν να αυξήσουν την παραγωγή - Ιράν, το Ιράκ, τη Νιγηρία και τη Λιβύη. Ωστόσο, ο εμπειρογνώμονας πιστεύει ότι ο ΟΠΕΚ θα φθάσει σε κάποια συμφωνία αυτή την εβδομάδα.
"Μια συμφωνία κάποιου είδους είναι το πιο πιθανό από το να μην προκύψει τίποτα, καθώς υπάρχουν έντονες οικονομικές, πολιτικές  πιέσεις στον ΟΠΕΚ να έρθουν σε συμφωνία, ακόμη και αν είναι λανθασμένη» κατέληξε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης