Χρηματιστήριο & Αγορές

CNBC: Η Κίνα θα «υποχρεώσει» τη Σαουδική Αραβία να εμπορεύεται πετρέλαιο σε γιουάν

CNBC: Η Κίνα θα «υποχρεώσει» τη Σαουδική Αραβία να εμπορεύεται πετρέλαιο σε γιουάν
"Η τιμολόγηση του πετρελαίου από το γουάν έρχεται και μόλις οι Σαουδάραβες το αποδεχθούν - όπως θα τους αναγκάσουν οι Κινέζοι - τότε η υπόλοιπη αγορά πετρελαίου θα κινηθεί μαζί τους", ανέφερε ο Carl Weinberg της High Frequency Economics, στο CNBC
   
Η Κίνα θα "υποχρεώσει" τη Σαουδική Αραβία να εμπορεύεται πετρέλαιο σε γιουάν και, όταν συμβεί αυτό, η υπόλοιπη αγορά πετρελαίου θα ακολουθήσει το παράδειγμα και θα εγκαταλείψει το αμερικανικό δολάριο ως το αποθεματικό νόμισμα του κόσμου, δήλωσε οικονομολόγος στο CNBC τη Δευτέρα.
Ο κ. Carl Weinberg, επικεφαλής οικονομολόγος και διευθύνων σύμβουλος της High Frequency Economics, δήλωσε ότι το Πεκίνο είναι ο πιο κυρίαρχος παγκόσμιος παράγοντας ζήτησης πετρελαίου από τότε που η Κίνα διέγραψε τις ΗΠΑ ως  τον "μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον πλανήτη".
Η Σαουδική Αραβία "πρέπει να δώσει προσοχή σε αυτό γιατί, σε  ένα ή δύο χρόνια από τώρα, η κινεζική ζήτηση θα υπονομεύσει τη ζήτηση των ΗΠΑ", ανέφερε ο Weinberg.
"Πιστεύω ότι η τιμολόγηση του πετρελαίου σε γουάν έρχεται και μόλις οι Σαουδάραβες το αποδεχθούν - όπως θα τους αναγκάσουν οι Κινέζοι - τότε η υπόλοιπη αγορά πετρελαίου θα κινηθεί μαζί τους".
Τα τελευταία χρόνια, αρκετές χώρες που αντιτίθενται στο δολάριο έχουν προσπαθήσει σταδιακά να προσπαθήσουν και να το εγκαταλείψουν.
Για παράδειγμα, η Ρωσία και η Κίνα προσπάθησαν να λειτουργήσουν σε περιβάλλον «μη δολαρίου»  στην εμπορία πετρελαίου. Και οι δύο χώρες έχουν αυξήσει τις προσπάθειές τους να εξορύξουν και να αποκτήσουν φυσικό χρυσό εάν το δολάριο καταρρεύσει.
Ο ΟΠΕΚ με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται στο επίκεντρο του πετροδολαρίου.
Από τη συμφωνία του 1974 μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Richard Nixon και του Saudi King Faisal, η Σαουδική Αραβία δέχεται  πληρωμές για σχεδόν όλες τις εξαγωγές πετρελαίου της σε δολάρια.
 Ωστόσο, καθώς η Κίνα εισάγει όλο και περισσότερο πετρέλαιο από χώρες σε όλο τον κόσμο, η ιδέα να χρειαστεί να αγοράσει το ίδιο πετρέλαιο σε δολάρια κάνει ολοένα και πιο ευερέθιστο το  Πεκίνο.
Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα προσπάθησε να ενισχύσει την πίεση στη Σαουδική για το νόμισμα  στο οποίο διεξάγεται το εμπόριο πετρελαίου, με το Ριάντ να έχει  τώρα όλο και λιγότερες αγορές πετρελαίου από το Πεκίνο.
Για το τι μπορεί να σημαίνει για το δολάριο, εάν η αγορά πετρελαίου μεταφέρει το πετρέλαιο από το αμερικανικό νόμισμα στο γιουάν, ο Weinberg είπε ότι το νόμισμα συναλλαγών του κόσμου θα υποστεί τη "μικρότερη ζήτηση για αμερικανικά χρεόγραφα σε όλη τη χώρα".
"Την μετακίνηση του πετρελαίου από το δολάριο σε γιουάν θα ακολουθήσουν συναλλαγές αξίας  600 δις.  έως 800 δις. δολαρίων ... (Αυτό) σημαίνει μια ισχυρότερη ζήτηση στην Κίνα, είτε πρόκειται για τίτλους είτε για αγαθά και υπηρεσίες. Είναι μια επιπλέον ανάπτυξη για την Κίνα και γι 'αυτό θέλουν αυτό να συμβεί. "


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης