Χρηματιστήριο & Αγορές

Μετεξέλιξη του ΛΑΓΗΕ σε ρόλο Χρηματιστηρίου Ενέργειας – Στόχος να λειτουργήσει εντός του 2018

Μετεξέλιξη του ΛΑΓΗΕ σε ρόλο Χρηματιστηρίου Ενέργειας – Στόχος να λειτουργήσει εντός του 2018
Το προσεχές διάστημα θα τεθούν σε διαβούλευση οι κώδικες λειτουργίας των τεσσάρων ενεργειακών αγορών του target model
Στα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να δοθούν σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ οι κώδικες λειτουργίας των τεσσάρων αγορών που προβλέπονται από το target model δηλαδή της προ-ημερήσιας, της ενδο-ημερήσιας, της προθεσμιακής και της αγοράς εξισορρόπησης.
Οι τέσσερις αυτές αγορές θα αποτελέσουν ουσιαστικά τη βάση για το Χρηματιστήριο Ενέργειας, στο οποίο όπως όλα δείχνουν θα μετεξελιχθεί ο ΛΑΓΗΕ.
Ο αναλυτικός σχεδιασμός των νέων αγορών, δηλαδή η κατάρτιση των κωδίκων που περιγράφουν τις αρχές λειτουργίας τους καθώς και των τεχνικών προδιαγραφών για τις πλατφόρμες που θα τις διέπουν, έχει ήδη αναπτυχθεί από τη ΡΑΕ σε σημαντικό βαθμό και μάλιστα τα τεχνικά κείμενα που έχουν διαμορφωθεί ξεπερνούν ήδη τις 1.000 σελίδες.
Οι νέοι Κώδικες αναμένεται να ολοκληρωθούν περί τα τέλη του Οκτωβρίου και να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση.

Σε λειτουργία από το 2018

Στόχος της ΡΑΕ με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση μέσω και του Μνημονίου είναι η εφαρμογή του target model να ξεκινήσει εντός του 2018.
Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά περίπλοκη υπόθεση και δεν είναι λίγοι εκείνοι που στοιχηματίζουν πως θα καταστεί εφικτή η λειτουργία των νέων αγορών εντός του 2018.
Πάντως η ΡΑΕ προχωρεί στο σχεδιασμό των τεσσάρων αγορών σε συνεργασία το JRC (Ερευνητικό Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) αξιοποιώντας διαθέσιμα κονδύλια της τάξης των 850.000 ευρώ για την υλοποίηση του έργου.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται και το ενδεχόμενο μετεξέλιξης του ΛΑΓΗΕ σε Χρηματιστήριο Ενέργειας, μέσω του Χρηματιστηρίου Αξιών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης