Χρηματιστήριο & Αγορές

Το μήνυμα του Roadshow: Stock picking για τις ενεργειακές και όχι bull market - Με 46% οι ξένοι στον Μυτιληναίο

Το μήνυμα του Roadshow: Stock picking για τις ενεργειακές και όχι bull market - Με 46% οι ξένοι στον Μυτιληναίο
Ποιές μετοχές του ενεργειακού κλάδου "τραβάνε" τους ξένους και ποιές ακολουθούν
Ενδιαφέρον για συγκεκριμένες μετοχές και επιφυλαξη για την πορεία των τραπεζών είναι το βασικό μήνυμα του Roadshow που έγινε στο Λονδίνο το διήμερο 20-21 Σεπτεμβρίου του 2017.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των funds οι ομιλίες των υπουργών Παπαδημητρίου και Χουλιαράκη ήταν σε ικανοποιητική κατεύθυνση.
Από την άλλη πλευρά όμως το ενδιαφέρον εντοίστηκε στις συγκεκριμένες μετοχές του ενεργειακού κλάδου, που από την συμπεροφορά τους στην αγορά δείχνουν ότι τα θεσμικά κεφαάλαια τις εμπιστεύονται και αυξάνουν θέσεις.

Στον Μυτιληναίο οι ξένοι θεσμικοί έχουν ξεπεράσει το 45% και κατά τις παρουσιάσεις έδειξαν μεγάλη ικανοποίηση για τον εταιρικό μετασχηματσιμό και τα cash flows του Ομίλου.
Παρά την μικρή διόθρωση των ημερών η μετοχή θεωρείται από τους ξένους θεσμιικούς ελκυστικότατη στα τρέχοντα επίπεδα, που αφομοιώνει.
Άλλωστε αναμένονται σημαντικά νέα τόσο από τον κλάδο της μεταλλουργίας- ορυχείων, όσο και από τον κλάδο του EPC.
Παράλληλα ο όμιλος κλειδώσνει στις υψηλές τιμές αλουμινίου και τις πωλήσεις του 2018.
Τα funds που είναι τοποθετημένα έχουν σαν βασικό στόχο τα 10 ευρώ, δηλαδή η κεφαλαιοποίηση να ανέλθει στα 1,6 δισ ευρώ.
Ολα τα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια που είναι τοποθετημένα στην μετοχή προσδοκούν ότι η μετοχή θα μπει στον δείκτη MSCI, όπου το Follie "βλέπει" την πόρτα της εξόδου.

Η μετοχή που είχε την τιμητική της όμως ήταν η Μότορ Όιλ, όπου το +4% της Παρασκευής 22/9 έδειξε ότι οι ξένοι προσδοκούν ότι η Μότορ Όιλ όχι μόνο θα πιάσει τα 22 ευρω αλλά μπορεί να κάνει και νέο ιστορικό υψηλό.
Οι κύροι οίκοι που συστήνουν την Μότορ Όιλ είναι οι UBS και Credit Suisse.
Στα σημερινά επίπεδα η μετοχή παραμένει πολύ κοντά στα υψηλά έτους, δείχνοντας ότι έχει ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως από την συνολική πορεία της αγοράς.
Να σημειωθεί ότι και η Μότορ Όιλ συγκεντρώνει όλες τις προυποθέσεις για να μπει στον MSCI, μειώνοντας παράλληλα στο ελάχιστο την αποτίμησή της σε σχέση με τα ΕΛΠΕ(2 δισ).

Η μετοχή που αναδυεται σαν νέα αγαπημένη των ξένων ειναι η ΓΕΚ Τέρνα, που σε όλη την πτώση έχει κρατήσει καλά τις υπεραξίες που σημείωσε κατά την άνοδο του 2017, με υψηλό οριακά υψηλότερα των 4 ευρώ.
Τα στελέχη του Ομίλου συναντήθηκαν με εκπροσώπους από 18 funds και στις συναντήσεις αυτές παρουσιάστηκαν η πορεία και οι προοπτικές των δύο εισηγμένων εταιρειών.
Και αυτό γιατί συντελούνται στον όμιλο οι εξής δομικές αλλαγές
:Οι πηγές εσόδων για την εισηγμένη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ  αφορούν κατα το μεγαλύτερο μέρος σε επαναλαμβανόμενα έσοδα, ήτοι μερίσματα από Παραχωρήσεις, καθώς και μερίσματα από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, γεγονός που αποσυνδέει την μελλοντική πορεία των μεγεθών του Ομίλου από την κυκλικότητα των κατασκευών.
Η ορατότητα στα έσοδα του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ξεπερνά πλέον την 20ετία
Παρότι η κερδοφορία των κατασκευών είναι αξιόλογη, βαρύνουσα σημασία πλέον αποκτά η έναρξη λειτουργίας των αυτοκινητοδρόμων και η Παραχώρηση του Διεθνούς Αεροδρομίου του Καστελίου, σε συνδυασμό με την ωρίμανση του χαρτοφυλακίου έργων της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η επίτευξη του οροσήμου του 1 GW (1000 MW) σε λειτουργία για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ επιτρέπει μεγαλύτερη χρηματοοικονομική ευελιξία στην εταιρεία και σημαντική αξία στο μέτοχο.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια και η ΔΕΗ θα παραμείνουν στο ενδιαφέρον των ξένων.
Όμως προς το παρόν τα ΕΛΠΕ απέχουν πολύ από τα ανώτατα έτους (8,40) και είναι εμφανής η απουσία δυναμικού αγοραστή.
Η ΔΕΗ παρά το γεγονός ότι το free float ενδεχομένως να αρχίσει να ενσωματώνει την μη ικανοποιητική πορεία των marlet tests.

Τέλος ο ΑΔΜΗΕ που έγραψε νέα κατώτατα την εβδομάδα που πέρασε είναι αμφίβολλο αν θα πείσει άμεσα τους επενδυτές.
Στο Λονδίνο παρουσιάστηκε το ρυθμιστικό περιβάλλον, αλλά κυρίως το επενδυτικό πρόγραμμα στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τις διασυνδέσεις της Κρήτης και των Κυκλάδων, βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών που είχαν τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ και της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών με ξένους θεσμικούς επενδυτές στο πλαίσιο του roadshow του Λονδίνου.
Τα στελέχη της διοίκησης των δύο εταιριών πραγματοποίησαν περισσότερες από 10 συναντήσεις με επενδυτές γενικού ενδιαφέροντος, αλλά και επενδυτικά funds που ειδικεύονται στον τομέα της ενέργειας, επικοινωνώντας τους καίρια σημεία για το τρέχον ρυθμιστικό καθεστώς και τη στρατηγική με βάση το σχεδιασμό για την επόμενη πενταετία.
Έμφαση δόθηκε στις απαιτούμενες επενδύσεις για τη διασύνδεση των νησιών, καθώς και στις πρωτοβουλίες της νέας διοίκησης για την επίσπευση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων για την εκτέλεση του επενδυτικού σχεδίου.
Υπενθυμίζεται ότι η διασύνδεση των νησιών αναμένεται να συμβάλλει ιδιαίτερα στη  μείωση των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που επιβαρύνουν το σύνολο των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.  
Η διοικητική ομάδα της εισηγμένης ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και της συγγενούς εταιρείας ΑΔΜΗΕ ανέλυσαν στους ξένους θεσμικούς επενδυτές τόσο τις άμεσες προτεραιότητες, όσο και το μακροπρόθεσμο όραμα που προκύπτει από τις ανάγκες του συστήματος μεταφοράς, την προσδοκώμενη εξέλιξη της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια, η οποία σημεωτέον επανέρχεται σταδιακά στα προ κρίσης επίπεδα, καθώς και την ανάγκη για υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος που προκύπτει από το δεκαετές πλάνο ανάπτυξης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης