Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Είναι ευκαιρία οι ενεργειακές μετοχές σε μια διόρθωση; Ποιές και γιατί

Είναι ευκαιρία οι ενεργειακές μετοχές σε μια διόρθωση; Ποιές και γιατί
Στο μικροσκόπιο των ξένων funds
Οι πωλήσεις μεγάλου επενδυτικού σχήματος του εξωτερικού, που βρέθηκε δανεισμένο πίεσαν την χρηματιστηριακή αγορά, όποτε και έκλεισαν οι θέσεις στην σειρα των παραγώγων την Παρασκευή 16/9/2017.
Όπως είχε αναφέρει το "W" οι ενεργειακές μετοχές παρά τα ισχυρά δεδομένα που διαθέτουν και την σταθερή συμπεριφορά τους θα μπορούσαν να παρασυρθούν από μια πτώση που βασική αιτία έχει τον προβληματισμό με τον οποίο τα ξένα funds ανατιμετωπίζουν τις τραπεζικές μετοχές μετά και τις αιτιάσεις του ΔΝΤ.
Σε αυτήν την κατευθυνση μπάινουν για την χρηματιστηριακή αγορά τα ερωτήματα:
- Αν έχει τόσο κακή συμπεριφορά με την Wall σε νέο υψηλό, πώς θα αντιδράσει σε μια ενδεχόμενη διόρθωση στις διεθνείς αγορές μετά τις γερμανικές εκλογές;
- Πως κινείται κανείς σε σχέση με τις ενεργειακές μετοχές σε περίπτωση περαιτέρω υποχώρησης;

Βραχυπρόθεσμα το ενδιαφέρον στρέφεται στον Μυτιληναίο, που έχει μπροστά του ισχυρή κίνηση σε μεγάλη αγορά του εξωτερικού στον τομέα της μεταλλουργίας-ορυχείων.
Παράλληλα τεχνικά το διαγραμμά του παραμένει πολύ καλό δείχνοντας ότι διατηρεί τις προυποθέσεις για ανοδική κίνηση.

Η Μότορ Όιλ επίσης σε περίπτωση που πιεστεί περαιτέρω θα είναι αναμφισβήτητα επενδυτικά ενδιαφέρουσα καθώς οι στόχοι έχουν αναβαθμιστεί από τους αναλυτές και τα περιθώρια κέρδους αυξήθηκαν μετά και τους τυφώνες στις ΗΠΑ και τις ζημιές στα αμερικάνικα διυλιστήρια.

Η ΓΕΚ Τέρνα δείχνει ακόμα μια σταθερή συμπεριφορά στην ζώνη των 3.80-4 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσει και στην έκδοση ενός ακόμα ομολογιακού μέχρι το τέλος του έτους.
Η παρουσία του αμερικανικού fund στρατηγικού επενδυτή στην εταιρία φαίνεται.

Από εκεί και πέρα το μεγάλο ερώτημα αποτελεί ο ΑΔΜΗΕ που ανακοίνωσε μειωμένα κέρδη σε σχέση με το 2016, αλλά παρουσιάζεται με νέο business plan στο Λονδίνο.
Η ΔΕΗ που έχει δείξει μια αντίσταση στα επίπεδα των 2.09- 2.10 ευρώ και μαζεύεται από ξένα funds αποτελεί επενδυτική ευκαιρία στην διόρθωση.
Θα πρεπει να λάβει όμως κανείς υπόψη του, ότι παίζεται ένα παιχνίδι τακτικής με τις κινέζικές επενδύσεις και ότι το market test για τις λιγνιτικές ενδέχεται να μην πάει καλά.

Τέλος μεγάλη ευκαρία θα είναι και η μετοχή των ΕΛΠΕ σε περίπτωση νέας πτώσης.
Συμπερασματικά οι ενεργειακές μετοχές θα πρωταγωνιστήσουν στα roadshow του Λονδίνου της επόμενης εβδομάδας και θα πρέπει να συνειδητοποιηθεί από τους επνδυτές ότι αυτές είναι πλέον ο βασικός καταλύτης για την πορεία του Χρηματιστηρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης