Χρηματιστήριο & Αγορές

Οριακές μεταβολές και μεικτά πρόσημα στη Wall Street, εν μέσω φόβων για Irma - «Βαρίδι» οι τράπεζες

tags :
Οριακές μεταβολές και μεικτά πρόσημα στη Wall Street, εν μέσω φόβων για Irma - «Βαρίδι» οι τράπεζες
Sell-off για τις μετοχές της Disney και της Goldman Sachs
Με οριακές μεταβολές και μεικτά πρόσημα έκλεισε σήμερα (7/9/2017) η Wall Street, με τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί, εν μέσω των ανησυχιών για τον νέο τυφώνα Irma, που συνεχίζει την καταστροφική του πορεία και έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους, ενώ ο χρηματοπιστωτικός κλάδος δέχτηκε έντονες πιέσεις.
Έτσι, ο Dow Jones Industrial average υποχώρησε κατά 0,10%, στις 21.784,78 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,02% και έκλεισε στις 2.465,10 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε κατά 0,07% υψηλότερα, στις 6.397,87 μονάδες.
Ο τυφώνας Irma συνεχίζει την καταστροφική του πορεία, αφού έχει ήδη καταστρέψει το 95% του γαλλο-ολλανδικού νησιού του Αγίου Μαρτίνου και το 90% του νησιού Μπαρμπούντα, ενώ αναμένεται να πλήξει τη Φλόριντα και τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ το σαββατοκύριακο.
Μάλιστα, ο κυβερνήτης της Τζόρτζια διέταξε σήμερα την υποχρεωτική εκκένωση των παράκτιων ζωνών της Πολιτείας.
Οι αμερικανικές μετοχές δέχτηκαν έντονες πιέσεις από ένα sell-off στις τράπεζες, με τις μετοχές των JPMorgan Chase & Co και Goldman Sachs να υποχωρούν κατά 1,75% και 1,37% αντίστοιχα.
Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος δέχεται πιέσεις από την υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, με το επιτόκιο του 10ετούς να πέφτει στο 2,06%.
Χθες, οι αμερικανικές μετοχές είχαν ενισχυθεί, στον απόηχο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, και των Δημοκρατικών για την επέκταση του ορίου του χρέους έως τις 15 Δεκεμβρίου 2017.
Η απροσδόκητη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες για το όριο χρέους των ΗΠΑ ενισχύει τις προσδοκίες ότι ο Trump θα μπορούσε να είναι πρόθυμος να συμβιβαστεί και σε άλλα ζητήματα, ενώ αυξάνει τις ελπίδες για την προώθηση της φιλικής προς τις επιχειρήσεις μεταρρυθμιστικής ατζέντας του αμερικανού προέδρου.
Σήμερα, ο Trump δήλωσε ότι υπάρχουν «πολλοί εύλογοι λόγοι» για να καταργηθεί το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, πιέσεις στη Wall άσκησαν και οι δηλώσεις της προέδρου της Fed του Κλίβελαντ, Loretta Mester, η οποία επεσήμανε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) δεν πρέπει να περιμένει μέχρι να επιτύχει τους οικονομικούς της στόχους πριν από μια νέα αύξηση των επιτοκίων.
Παράλληλα, «βαρίδι» αποτέλεσε και η μετοχή της Disney, η οποία «βούλιαξε» κατά 4,4%, μετά την υποβάθμιση των προβλέψεων για τα συνολικά κέρδη της κολοσσιαίας εταιρείας το 2017.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές παρακολούθησαν με προσοχή και την ομιλία του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi.
Ο κεντρικός τραπεζίτης ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα διατηρηθεί έως τον Δεκέμβριο του 2017 και θα παραταθεί εάν κριθεί απαραίτητο, ενώ πρόσθεσε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η έντονη μεταβλητότητα στις αγορές συναλλάγματος αποτελεί έναν παράγοντα που προκαλεί ανησυχία.
Πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές άσκησαν και τα στοιχεία για τις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, που την περασμένη εβδομάδα σημείωσαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Νοέμβριο του 2012, καθώς ο τυφώνας Harvey άφησε δεκάδες χιλιάδες αμερικανούς πολίτες χωρίς εργασία.
Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν κατά 62.000, στις 298.000 συνολικά, «αγγίζοντας» τα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2015.
Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, το πετρέλαιο έκλεισε σήμερα με απώλειες 7 σεντς ή 0,1%, στα 49,09 δολ. ανά βαρέλι, στον απόηχο των στοιχείων της αμερικανικής υπηρεσίας Ενέργειας (ΕΙΑ) που έδειξαν την πρώτη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου μετά από εννέα εβδομάδες, λόγω του τυφώνα Harvey.
Ειδικότερα, τα στοιχεία της ΙΕΑ έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4,6 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, που έληξε την 1η Σεπτεμβρίου 2017, μεγαλύτερη από την αύξηση κατά 4 εκατ. βαρέλια που ανέμεναν οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης