Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Ήπια κέρδη στη Wall Street, στον απόηχο της συμφωνίας για το χρέος των ΗΠΑ - Ανέκαμψε ο κλάδος ενέργειας

tags :
Ήπια κέρδη στη Wall Street, στον απόηχο της συμφωνίας για το χρέος των ΗΠΑ - Ανέκαμψε ο κλάδος ενέργειας
Αισιοδοξία για τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump
Με ήπια κέρδη έκλεισε σήμερα (6/9/2017) η Wall Street, στον απόηχο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις ΗΠΑ για την επέκταση του ορίου του χρέους, ενώ οι επενδυτές προσπάθησαν να αφήσουν πίσω τους τις επίμονες ανησυχίες γύρω από τη Βόρεια Κορέα, τον «δυνητικά καταστροφικό» τυφώνα Irma και τις αμφιβολίες σχετικά με το εάν η κυβέρνηση Trump στις ΗΠΑ θα προωθήσει τη φιλική προς τις επιχειρήσεις μεταρρυθμιστική της ατζέντα.
Έτσι, ο Dow Jones Industrial average ενισχύθηκε κατά 0,25%, στις 21.807,57 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,31% και έκλεισε στις 2.465,54 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε κατά 0,28% υψηλότερα, στις 6.393,31 μονάδες, με τεχνολογικές μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όπως η Facebook (+0,80%) και η Netflix (+2,7%), να τερματίζουν με σημαντικά κέρδη.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, και το Κογκρέσο κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για την επέκταση του ορίου χρέους και τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης έως τις 15 Δεκεμβρίου 2015, ενώ ενέκριναν και βοήθεια για τα θύματα του τυφώνα Harvey.
Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών της Γερουσίας, Chuck Schumer, και η επικεφαλής των Δημοκρατικών της Βουλής, Nancy Pelosi, δήλωσαν μετά από μια συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο πως «και οι δύο πλευρές έχουν κάθε πρόθεση να αποφύγουν μια αθέτηση πληρωμών τον Δεκέμβριο».
Λίγο αργότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Trump εξέφρασε την άποψη ότι η συμφωνία με τους Δημοκρατικούς θα είναι πολύ καλή.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η απροσδόκητη συμφωνία αυξάνει οριακά τις πιθανότητες να εφαρμοστεί η φιλόδοξη ατζέντα της κυβέρνησης -η οποία ατζέντα οδήγησε και το «ράλι» στη Wall Street το 2017.
Εν τω μεταξύ, στήριξη στη Wall προσέφεραν και τα θετικά στοιχεία για τον κλάδο υπηρεσιών των ΗΠΑ, που έδειξαν ότι ο σχετικός ΡΜΙ ανήλθε στο υψηλό 21 μηνών των 56 μονάδων τον Αύγουστο του 2017, από 54,7 τον Ιούλιο.
Ωστόσο, η Beige Book που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), άσκησε πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές, καθώς έδειξε ότι η αμερικανική οικονομία συνέχισε να επεκτείνεται με μέτριο ρυθμό τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του 2017.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην έκθεση της Fed, η οικονομική δραστηριότητα επεκτάθηκε με μέτριο ρυθμό στις δώδεκα επαρχίες.
Σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, παρότι παραμένει «σφιχτή», η έκθεση αναφέρει ότι η αύξηση της απασχόλησης επιβραδύνθηκε, ενώ η πλειονότητα των περιφερειών ανέφερε περιορισμένες μισθολογικές πιέσεις και μέτρια αύξηση μισθών.
Πιέσεις άσκησε και η αιφνιδιαστική παραίτηση του αντιπροέδρου της Fed, Stanley Fischer.
Στην επιστολή της παραίτησής του, ο Fischer επικαλείται «προσωπικούς λόγους» και παράλληλα ανακοινώνει ότι θα εγκαταλείψει τη θέση του στις 13 Οκτωβρίου.
Μεταξύ των μεγαλύτερων κερδισμένων της σημερινής συνεδρίασης ήταν ο κλάδος ενέργειας (με κέρδη 1,6%), βρίσκοντας στήριξη στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου κατά 1%, στα 49,16 δολ. ανά βαρέλι.
Το πετρέλαιο ενισχύθηκε καθώς τα διυλιστήρια στην Ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ αρχίζουν να επαναλειτουργούν μετά το καταστρεπτικό πέρασμα του τυφώνα Harvey, μετριάζοντας τις ανησυχίες σχετικά με μια μεγάλη πτώση στη ζήτηση αργού.
Ο κλάδος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ανέκαμψε επίσης, μία ημέρα μετά τη χειρότερη συνεδρίασή του από τις 17 Μαΐου 2017, με τις μετοχές των Goldman Sachs και Bank of America να ενισχύονται κατά 0,5% και 0,4% αντίστοιχα.
Η ανάκαμψη στη Wall Street έρχεται μία ημέρα αφότου Dow και S&P κατέγραψαν τη χειρότερη συνεδρίασή τους από τις 17 Αυγούστου.
Οι αμερικανικές μετοχές «βούλιαξαν» χθες (5/9), καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στην αυξημένη γεωπολιτική ένταση ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τη Δύση, μετά την προκλητική δοκιμή βόμβας υδρογόνου από το καθεστώς του Kim Jong Un.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης