Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Μειώθηκαν τα αποθέματα των ΗΠΑ για 8η εβδομάδα – Στα 48 δολ. σκαρφάλωσε το αργό

Μειώθηκαν τα αποθέματα των ΗΠΑ  για 8η εβδομάδα – Στα 48 δολ. σκαρφάλωσε το αργό
Τα εμπορικά αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 3,3 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 18 Αυγούστου σε 463,2 εκατομμύρια βαρέλια
Οι τιμές του πετρελαίου επέστρεψαν σε ανοδική πορεία την Τετάρτη 23/8 καθώς τα στοιχεία έδειξαν μείωσητων αποθεμάτων αργού πετρελαίου των ΗΠΑ για όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα  και μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση των αποθεμάτων βενζίνης.
Το αργό πετρέλαιο Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς για τις τιμές του πετρελαίου, αυξήθηκε κατά 31 σεντ στα 52,18 δολάρια το βαρέλι στις 10:48 π.μ. (1448 GMT).
Τα συμβόλαια West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκαν κατά 18 σεντς στα 48,01 δολ.
Περί της 18:20 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού βρισκόταν στα 48,03 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας άνοδο 0,42% και το brent ενισχυόταν κατά 0,71% στα 52,24 δολάρια το βαρέλι
Τα εμπορικά αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 3,3 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 18 Αυγούστου σε 463,2 εκατομμύρια, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών ενέργειας (Energy Information Administration). Οι αναμενόμενες μειώσεις ήταν 3,4 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία τα αποθέματα βενζίνης των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία της βιομηχανικής ομάδας του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (American Petroleum Institute ) που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη 22/8 δείχνουν ότι τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για μείωση κατά 643.000 βαρέλια.
Η παραγωγή από το πετρελαϊκό πεδίο Sharara της Λιβύης, το μεγαλύτερο της χώρα που έχει πληγεί από τις συγκρούσεις, έχει καταρρεύσει.
Ο τομέας παρέμεινε κλειστός την Τετάρτη 23/8, σύμφωνα στο Reuters. Το πεδίο είχε επανλειτουργήσει τουλάχιστον μία φορά την Τρίτη εν μέσω αντιφατικών αναφορών σχετικά με το εάν είχε ξανανοίξει.
"Η πλημμύρα των ειδησεογραφικών εκθέσεων καθιστά σαφές ότι η κατάσταση στη Λιβύη εξακολουθεί να είναι χαοτική και ότι οι συνθήκες στη χώρα εξακολουθούν να απέχουν πολύ από το φυσιολογικό", ανέφεραν οι αναλυτές της Commerzbank.
Η Sharara έφτασε πρόσφατα σε παραγωγή 280.000 βαρελιών ημερησίως (bpd), αλλά έκλεισε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα εξαιτίας αποκλεισμού ενός αγωγού.


Νωρίτερα:

Υποχώρηση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου νωρίς την Τετάρτη 23/8, αντισταθμίζοντας τις ανησυχίες για υπερπροσφορά, καθώς η παραγωγή της Λιβύης βελτιώνεται και τα αποθέματα βενζίνης των ΗΠΑ αυξήθηκαν παρά την καλοκαιρινή περίοδο οδήγησης.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς για τις τιμές του πετρελαίου, ήταν 51,75 δολάρια το βαρέλι το 0415 GMT, μειωμένα κατά 12 σεντς ή 0,2% από το τελευταίο κλείσιμο.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ενδιάμεσων ξένων επενδύσεων του West Texas Intermediate (WTI) ήταν 47,72 δολάρια το βαρέλι, μειωμένα κατά 11 σεντς ή 0,2%.
Περί τις 12:56 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού βρισκόταν στα 47,55 δολάρια το βαρέλι με απώλειες 0,38% και το brent διαπραγματευόταν στα 51,61 δολάρια το βαρέλι με πτώση 0,50%
Το πετρελαϊκό πεδίο Sharara της Λιβύης, το μεγαλύτερο τη χώρα, επανήλθε σε λειτουργία σταδιακά την Τρίτη μετά από κλείσιμο τριών ημερών.
Το Sharara έφτασε πρόσφατα σε παραγωγή 280.000 βαρελιών την ημέρα (bpd), αλλά έκλεισε νωρίτερα αυτό το μήνα εξαιτίας ενός αποκλεισμού αγωγών.
Το Sharara είναι το κλειδί για την παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης, η οποία σημείωσε άνοδο άνω του 1 εκατομμυρίου bpd στα τέλη Ιουνίου, περίπου τέσσερις φορές πάνω το επίπεδο του περασμένου καλοκαιριού.
Η αύξηση της παραγωγής της Λιβύης αποτελεί πονοκέφαλο για τον ΟΠΕΚ, ο οποίος μαζί με ανεξάρτητους παραγωγούς συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας δεσμεύτηκε να μειώσει περίπου 1,8 εκατομμύρια bpd την παραγωγή μεταξύ Ιανουαρίου  2017  και Μαρτίου 2018 για να περιορισθεί η υπερπροσφορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης