Χρηματιστήριο & Αγορές

Άνοδος πάνω από 4% στο πετρέλαιο - Κοντά στα 49 δολάρια κινείται το brent

Άνοδος πάνω από 4% στο πετρέλαιο - Κοντά στα 49 δολάρια κινείται το brent
Τις τελευταίες ημέρες, μέλη του ΟΠΕΚ, αλλά και η Ρωσία, έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο μιας πιθανής συμφωνίας για τον περιορισμό της παραγωγής.
Ράλι με άνοδο που ξεπερνά το 4% πραγματοποιεί το πετρέλαιο με τις τιμές να διαμορφώνονται πάνω από τα 47,50 δολάρια τη Δευτέρα, καθώς οι σημαντικότερες χώρες παραγωγής πετρελαίου φαίνεται να κινούνται πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τον περιορισμό της παραγωγής.
Η τιμή του αργού πετρελαίου στι 20:10 ώρα Ελλάδας βρισκόταν  ενισχυόταν 4,40% στα 47,70 δολάρια το βαρέλι .
Την ίδια ώρα το brent είχε άνοδο 4,50% στα 48,97 δολάρια το βαρέλι.
Το brent αυξήθηκε καθώς η Σαουδική Αραβία, επικεφαλής του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, ξεκίνησε μια διπλωματική επίθεση φιλίας για να πείσει τα πιο απρόθυμα  μέλη της ομάδας να συμμετάσχουν στο προτεινόμενο σχέδιο του ΟΠΕΚ.
Τις τελευταίες ημέρες, μέλη του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, αλλά και η Ρωσία, έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο μιας πιθανής συμφωνίας για τον περιορισμό της παραγωγής.
Το δολάριο υποχώρησε  με τις αποδόσεις των ομολόγων  αποδόσεις να κινούνται  χαμηλότερα, ενισχύοντας το πετρέλαιο και τα εμπορεύματα συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του χρυσού.
"Ποτέ δεν ξέρεις με τον ΟΠΕΚ - μερικές φορές πηγαίνουν μέχρι το τελευταίο λεπτό και υπάρχουν πολλές λανθασμένες εκκινήσεις" δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής της Futures στο Σικάγο.
«Η πιθανότητα να επιτευχθεί μια συμφωνία έχει αυξηθεί, αλλά υπάρχει επίσης ο κίνδυνος, η αγορά να κινηθεί με υπερβολή, ειδικά ότανη συμφωνία θα πρέπει να είναι μια έκπληξη για να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου πολύ υψηλότερα,"  δήλωσε Hans van Cleef επικεφαλής ενέργειας ο ABN Amro.
"Το πιο σημαντικό κομμάτι είναι ότι (ΟΠΕΚ), θα πρέπει να επιμείνει  στη συμφωνία, αλλά είναι επίσης το πιο δύσκολο."
Εν τω μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα  ο ΟΠΕΚ  πρότεινε στο Ιράν  μια συμφωνία για την θέσπιση ανώτατου ορίου. 
Το Ιράν είναι ένα  από τα κύρια εμπόδια που αντιμετωπίζει ο ΟΠΕΚ  για την οποιαδήποτε περικοπή της παραγωγής, καθώς η Τεχεράνη θέλει απαλλαγές για να καταφέρει  να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς που έχασε από την επιβολή των δυτικών κυρώσεων.
Η Λιβύη και η Νιγηρία, οι εξαγωγές των οποίων έχουν παρεμποδιστεί από τις συγκρούσεις , έχουν επίσης ζητήσει να μείνουν  έξω από κάθε συμφωνία γεγονός που σημαίνει ότι το κύριο βάρος θα πέσει στην Σαουδική Αραβία και τις γειτονικές της χώρες του Περσικού Κόλπου.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης