Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Είναι οι ενεργειακές μετοχές οι επενδυτικές επιλογές που διασφαλίζουν αποδόσεις και μερίσματα;

Είναι οι ενεργειακές μετοχές οι επενδυτικές επιλογές που διασφαλίζουν αποδόσεις και μερίσματα;
Τα συν και τα πλην των βασικών παικτών που δείχνουν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των ξένων και ελληνικών κεφαλαίων
Mπορούν οι ενεργειακές μετοχές να συνεχίσουν μια κίνηση που έχουν καταγράψει τις τελευταίες εβδομάδες;
Οι ενεργειακές μετοχές έχουν ξεχωρίσει καθώς οι εξελίξεις που αφορούν την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας σε συνδυασμό με την ποιότητα των εταιριών προσέλκυσε σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια,την ώρα που οι υπόλοιποι κλάδοι στην πλειοψηφία τους βρίσκονται σε επενδυτική άπνοια,πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Οι εξελίξεις στην ενεργειακή αγορά χαρακτηρίζονται από το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου,όσον αφορά τις τιμές και τις ποσότητες προμηθειών.
Να σημειώσουμες ότι έλαβαν χώρα και οι δημοπρασίες της περασμένης Παρασκευής,όπου υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για όλους τους μεγάλους παίκτες Μυτιληναίο,Περιστέρη κλπ.
Οι δημοπρασίες(ΝΟΜΕ) επίσης για την ηλεκτρική ενέργεια διασφαλίζουν φθηνότερη ενέργεια στους ιδιώτες παραγωγούς,παρά το γεγεονός ότι η ΔΕΗ έχει αντιδράσει νομικά με προσφυγή στο ΣτΕ.

ΔΕΗ το υποτιμημένο play

Η ΔΕΗ όμως είναι και το μεγάλο play,που στην σημερινή αποτίμηση εκφράζει τον έντονο προβληματισό της αγοράς για την μη ύπαρξη αξιόπιστου σχεδίου επιβίωσης.
Ποιό θα είναι αυτό;
Η πώληση χαρτοφυλακίου που εισηγήθηκε ο πρόεδρός της;
Η πώληση μεμονωμένων μονάδων;
Η πώληση του 17%;
Αυτό είναι το πιο σοβαρό ζήτημα πέρα από τα ιδεολογήματα,όμως η αγορά αν δει λίγο φως θα παίξει ένα play που δεν μπορεί να έχει κεφαλαιοποίηση 700 εκατ ευρώ!

Μυτιληναίος:Αναμένοντας την συγχώνσευση

Ο Μυτιληναίος έκανε μια σημαντική χρηματιστηριακή κίνηση το τελευταίο δίμηνο από το 3.80 στο 5.70.
Για ένα χρηματιστήριο όπως το ελληνικό, η απόδοση είναι πολύ μεγάλη σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα,όμως υπήρξαν πολλοί λόγοι για να προσεγγίσει ο Ομιλος την κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ στα 670 εκατ.
Ο πρώτος είναι η συμφωνία για το κόστος ηλεκτροδότησης του Αλουμινίου σε μια τιμή που του επιτρέπει να προσδοκά κερδοφορία 150- 160 εκατ EBITDA για το 2017.
Η συμμετοχή της Protergia στις δημοπραείες ρεύματος αλλά και του Ομίλου συνολικά στην δημοπρασία φυσικού αερίου που του επιτρέπει να επιτύχει καλύτερες τιμές όσον αφορά καύσιμα και κόστος ενεργειας.
Η αναμενόμενη απορρόφηση δια συγχώνευσης της ΜΕΤΚΑ,για την οποία η αγορά αναμένει μια σχέση 100 προς 50 στις αξίες Μυτιληναίου με ΜΕΤΚΑ.
Ο ομιλος θα ενισχυθεί σημαντικά και θα αποκτήσει μια κεφαλαιοποίηση κοντά στο 1 δισ,που θα του επιτρέψει να εισέλεθει σε διεθνείς δείκτες ενώ η προσδοκόμενη αθροιστική και ενοποιημένη κερδοφορία του θα αποτελεί ελκυστικό δεδομένο για τους επενδυτές που θα έχουν ξεκάθαρη πλεόν εικόνα.
Τούτων δοθέντων ο Ομιλος Μυτιληναίου θα είναι από τα βασικά Blue Chips για την ελληνική αγορά το 2017.

Μότορ Οιλ:Μερισματική απόδοση 7,4%

Η πρόβλεψη της UBS για μέρισμα 0,85 ευρώ ανά μετοχή καθιστά στα επίπεδα των 11,40 ευρώ την μετοχή αυτή ελκυστική με το δεδομένο ότι τα μερίσματα αυτά θα είναι επαναλαμβανόμενα τα προσεχή χρόνια.
Με μεγάλους οίκους όπως η Goldman,UBS,Berenberg να στηρίζουν τις προοπτικές καθίσταται σαφές ότι η μετοχή με την παρουσία ξένων στο 60% και το πρόμέρισμα 0,20 ευρώ μπροστά αποτελεί ισχυρή επιλογή.
Η κίνησή της οριακά κάτω από τα 10 ευρώ στα χαμηλά των περασμένων μηνών δείχνει ότι αποτελεί μια επιλογή που πρέπει να διαθέτει το smart money,απένανατι στην αβεβαιότητα.
Σημαντική μείωση του δανεισμού, καλά cash flows δίνουν πολλούς λόγους στα μεγάλα επενδυτικά σχήματα να εμπιστεύονται την κεφαλαιοποίηση στα 1,25 δισ και να αναφέρουν ότι αν το ρίσκο της χώρας θα μειωθεί τότε θα δούμε υψηλότερα επίπεδα.

ΓΕΚ Τέρνα:Με πολλα assets

Ισως το πιο ενδιαφέρον υποτιμημένο play που έχει κάθε λόγο να τραβά το ενδιαφερον της αγοράς,από την στιγμή που βραχυπρόθεσμα έσπασε τα 2,20 ευρώ σημείο αντίστασης.
Ο ομιλος διαθέτει κερδοφορία,έχει εξασφαλίσει 60 εκατ ομολογιακό από την θυγατρική Τέρνα Ενεργειακή που προχωρά σε μεγάλες επενδυσεις στις ΗΠΑ ύψους 250 εκατ δολαρίων το 2017.
Εχοντας κεφαλαιοποίηση μόλις 230 εκατ ευρώ,ο ομιλος παρχέει ένα πλήρες καθετοποιημένο ενεργειακό σύστημα με την συμμετοχή επενδυτικών κεγαλαίων από το Κατάρ.
Μονάδα παραγωγής αλλά και ανάπτυξη στην εγχώρια αγορά με τον "Ηρων",που διαθέτει το 3% όπου όλα δείχνουν ότι θα κινηθεί ανοδικά τα επόμενα χρόνια ,η ΓΕΚ Τέρνα διαθέτει και τεχνογνωσία στον κλάδο της κατασκευής ενεργειακών μονάδων.
Στο ζήτημα αυτό δέχεται κριτική για την αποτελσματικότητα της λειτουργίας της Πτολεμαίδας-5,όμως η πλευρά της εταιρίας εκφράζει την αισιοδοξία της ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα, εξάλλου η ίδια θα απολάβει τα ωφέλη από την κατασκευή του έργου.
Η Τέρνα Ενεργειακή συμβάλει επίσης ως θυγατρική στην υποστήριξη του Ομίλου καθώς το πλάνο για 1 GW που θα ολοκληρωθεί τον προσεχή χρόνο θα πρέπει να εκφραστεί στην κεφαλαιοποίηση της μητρικής.
Ρίσκο η αλλαγή πραγμάτων στις ΗΠΑ ως προς την καθαρή ενέργεια και τις ανανεώσιμες από την εκλογή Τrump.
Παράλληλα ο ομιλος στο συνολό του ευνοείται από την επανεκκίνηση των έργων καθώς έχει έντονη δραστηριότητα και σε αυτον τον κλάδο.
Το ύψος των υποχρεώσεων στο σύνολο 2 δισ για τους επενδυτές αποτελεί ένα εν δυνάμει ερωτηματικό για τους επενδυτές και αυτό είναι που εφόσον η αγορά πιστέψει ότι έχει αντιμετωπιστεί θα ωθήσει υψηλότερα την κεφαλαιποίηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης