Χρηματιστήριο & Αγορές

Σε άνοδο οι τιμές του πετρελαίου λόγω αύξησης των προσδοκιών για συμφωνία στον ΟΠΕΚ

Σε άνοδο οι τιμές του πετρελαίου λόγω αύξησης των προσδοκιών για συμφωνία στον ΟΠΕΚ
Η τιμή του Brent αυξάνεται κατά 50 σεντς ή 1,07% σε σύγκριση με το τελευταίο κλείσιμο στα 47,36 δολάρια το βαρέλι.
Ανοδικά κινούνται σήμερα Δευτέρα (21/11) οι τιμές του Πετρελαίου, καθώς στην αγορά αυξάνονται οι προσδοκίες ότι τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) θα φθάσουν σε συμφωνία για να μπει ένα όριο στην παραγωγή τους.
Περί τις 09:20 π.μ. ώρα Ελλάδας η τιμή του Brent αυξανόταν κατά 50 σεντς ή 1,07% σε σύγκριση με το τελευταίο κλείσιμο στα 47,36 δολάρια το βαρέλι.
Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) αυξανόταν κατά 55 σεντς ή 1,20% σε σύγκριση με το τελευταίο κλείσιμο στα 46,24 δολάρια το βαρέλι.
Σύμφωνα με τους traders οι αγορές υποστηρίζονται από την προώθηση των σχεδίων του ΟΠΕΚ να μειωθεί η συνολική παραγωγή των κρατών-μελών του μετά από περισσότερα από 2 χρόνια χαμηλών τιμών.
Όπως αναφέρει σε σημείωμά της η ANZ Bank σήμερα «η τιμή του αργού πετρελαίου θα συνεχίσει να καθοδηγείται από τις προσδοκίες για την επίτευξη ή όχι συμφωνίας όσο πλησιάζει η συνεδρίαση της 30ης Νοεμβρίου σχετικά με τη μείωση της παραγωγής».
Η μεγαλύτερη δυσκολία έγκειται σύμφωνα με τους αναλυτές στο Ιράν, το οποίο έχοντας βγει μόλις τον περασμένο Ιανουάριο από το καθεστώς των διεθνών κυρώσεων που του είχαν επιβληθεί για το πυρηνικό του πρόγραμμα, έχει αυξήσει την παραγωγή του και αρνείται να τη μειώσει, επικαλούμενο τις απώλειες εσόδων που υπέστη όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τελικά θα επιτευχθεί μία συμφωνία με την Τεχεράνη, που θα επιβάλει ανώτατο πλαφόν παραγωγής και όχι μείωση αυτής.
Η Barclays απ’ την πλευρά της αν και βλέπει πιθανή την επίτευξη μιας συμφωνίας, θεωρεί ότι αυτή θα έχει μικρό αντίκτυπο στην αγορά, καθώς εκτιμά ότι οι εκτός ΟΠΕΚ παραγωγοί, όπως οι ΗΠΑ, δεν θα ακολουθήσουν τη συμφωνία.
Όπως αναφέρει το Reuters, πέρα από τη συζήτηση για μια πιθανή μείωση της παραγωγής, υπάρχουν επίσης σημάδια συνεχιζόμενης αδυναμίας της αγοράς, που κρατούν χαμηλά τις τιμές.
Ενδεικτικά η Ιαπωνία, η τέταρτη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα μείωση 9,5% των εισαγωγών αργού πετρελαίου τον Οκτώβριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα ένα χρόνο νωρίτερα, σε 2,78 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης