Χρηματιστήριο & Αγορές

Νέο ρεκόρ για τον Dow Jones στις 21.830,31 μονάδες - Στο «κόκκινο» Nasdaq και S&P 500

Νέο ρεκόρ για τον Dow Jones στις 21.830,31 μονάδες - Στο «κόκκινο» Nasdaq και S&P 500
Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων, των οποίων οι ανακοινώσεις συνεχίζονται και την ερχόμενη εβδομάδα
Με νέο ρεκόρ στις 21.830,31 μονάδες με κέρδη +0,16% έκλεισε ο δείκτης Dow Jones στη συνεδρίαση της Παρασκευής 28 Ιουλίου 2017, στον αντίποδα στο «κόκκινο» έκλεισαν ο δείκτης Nasdaq με απώλειες -0,12% στις 6.374,68 καθώς επηρεάστηκε από την πτώση της τιμής της Amazon, απώλειες -0,13% για το δείκτη S&P 500 στις 2.472,1 λόγω των πιέσεων στις μετοχές των καπνοβιομηχανιών.
Οι μετοχές των καπνοβιομηχανιών σημείωσαν πολύ μεγάλη πτώση μετά την ανακοίνωση της Αμερικανικής Διοίκησης Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ότι σχεδιάζει ένα νομοσχέδιο για μείωση του καπνού και της νικοτίνης στα τσιγάρα σε μη εθιστικά επίπεδα.
Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων, των οποίων οι ανακοινώσεις συνεχίζονται και την ερχόμενη εβδομάδα με την Aplle να ανακοινώνει αποτελέσματα την Τρίτη 1 Αυγούστου 2018.
Μετά την έναρξη της 8ετούς bull αγοράς, οι τιμές των μετοχών παρακολουθούν στενά το μέγεθος της Fed, αλλά αυτό αλλάζει γρήγορα.
Έτσι αν και ο ισολογισμός της Fed έχει μείνει σχεδόν αμετάβλητο κατά το 2017, ο S&P 500 συνεχίζει να ενισχύεται, παρουσιάζοντας κέρδη της τάξης του 11% από τις αρχές του έτους.
Το γεγονός ότι οι χρηματιστηριακοί δείκτες συνεχίζουν να πετυχαίνουν νέα υψηλά καθώς η Fed προετοιμάζεται να μειώσει τον ισολογισμό της κρύβει μπελάδες σύμφωνα με τον Byron Wien, αντιπρόεδρο της Blackstone.
«Αυτή η απόκλιση είναι ανησυχητική, ειδικά αφού η Fed σκέφτεται μια μείωση του ισολογισμού της τον Σεπτέμβριο» αναφέρεται σε ανάλυση του προσθέτοντας ότι ο ρόλος ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας δεν τυγχάνει επαρκούς προσοχής.
Ο ίδιος ανησυχεί για το πως έχουν χρησιμοποιηθεί τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που προσφέρει η Fed μετά το 2009.
Αν και το πρόγραμμα αγοράς assets από τη Fed υποτίθεται ότι τόνωσε την οικονομική ανάπτυξη, ο Wien εκτιμά ότι περίπου τα 3/4 των εσόδων έχουν πάει στα χρηματοοικονομικά assets από οι μετοχές, ενώ μόνο το 1/4 έχει επενδυθεί στην πραγματική οικονομία.



Γεωπολιτική

Η εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Βόρεια Κορέα, ο οποίος έπεσε στην ιαπωνική ΑΟΖ και αυξάνει την ένταση στην κορεατική χερσόνησο, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ για το β τρίμηνο του 2017, όπου ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης ήταν ο καλύτερος από το 2005 αλλά η δυναμική εξασθένισε σημαντικά το 2016, με την οικονομία να σημειώνει την πλέον αδύναμη επίδοσή της από την ύφεση και την απόφαση της Μόσχας να ζητήσει ζητήσει από την Ουάσιγκτον να μειώσει το διπλωματικό της προσωπικό στη Ρωσία δημιούργησαν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να κλιμακώσει την πίεση που ασκεί στη Βόρεια Κορέα, μετά τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε.
Η εκτόξευση, αργά το βράδυ της Παρασκευής (28/8) (τοπική ώρα), η οποία ακολούθησε την πρόσφατη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), δείχνει ότι «η απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας είναι σοβαρή και πραγματική», δήλωσε ο Abe στους δημοσιογράφους έπειτα από μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ιαπωνίας.
«Όσο η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να προχωρά σε τέτοιες προκλητικές ενέργειες, δεν μπορεί να αποφευχθεί η συνέχιση της στενής επαφής με τη διεθνή κοινότητα -ξεκινώντας με τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα, την Κίνα και τη Ρωσία- και η κλιμάκωση της πίεσης» που ασκείται στην Πιονγκγιάνγκ.
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Rex Tillerson, είχε σήμερα (28/7) ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergei Lavrov, μετά τα «αντίποινα» της Μόσχας σε βάρος της Ουάσιγκτον.
O Lavrov είπε στον Tillerson, πως η Ρωσία ήταν υποχρεωμένη να προβεί στην κίνηση αυτή, προκειμένου να απαντήσει στη νέα δέσμη κυρώσεων των ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται, πως σήμερα (28/7) η Μόσχα ζήτησε από την Ουάσιγκτον να μειώσει το διπλωματικό της προσωπικό στη Ρωσία και να αποχωρήσει η αμερικανική πρεσβεία από μία εξοχική κατοικία στην περιφέρεια της Μόσχας.
Η απόφαση της Ρωσίας ήλθε ως απάντηση σε μία σειρά «εχθρικών ενεργειών των ΗΠΑ σημείωσε ο Lavrov κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Tillerson, σύμφωνα με τη Μόσχα.
Πρόσθεσε, πάντως ότι, η Ρωσία είναι έτοιμη να εργαστεί για την εξομάλυνση των διμερών της σχέσεων με τις ΗΠΑ και να συνεργαστεί μαζί τους σε σημαντικά διεθνή ζητήματα.

Μακροοικονομία

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ το 2015 ήταν ο καλύτερος από το 2005 αλλά η δυναμική εξασθένισε σημαντικά το 2016, με την οικονομία να σημειώνει την πλέον αδύναμη επίδοσή της από την ύφεση, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα (28/7).
Το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης, η κρατική υπηρεσία που καταρτίζει τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), ανακοίνωσε ότι η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,9% το 2015, σε μια ανοδική αναθεώρηση από το 2,6% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Πρόκειται για τον ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2005.
Η αναθεώρηση των ετήσιων στοιχείων για το ΑΕΠ, που αφορούν την περίοδο από το 2004 έως το πρώτο τρίμηνο του 2017, έδειξαν επίσης ότι η οικονομία είχε χειρότερη επίδοση απ’ ό,τι εκτιμάτο προηγουμένως το 2016.
Πέρυσι, η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,5%, σε μια μικρή πτωτική αναθεώρηση από το 1,6% που η κυβέρνηση εκτιμούσε προηγουμένως.
Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τότε που τερματίστηκε η ύφεση του 2007-09.
Οι αναθεωρήσεις στον ρυθμό ανάπτυξης του 2015 και του 2016 αντανακλούν κυρίως τις μεταβολές στις επενδύσεις σε αποθέματα και τις εξαγωγές.
Συνολικά, οι αναθεωρήσεις δεν αλλάζουν την εικόνα της οικονομίας και επιβεβαιώνουν ότι ο τρέχων κύκλος ανάπτυξης είναι ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί.
Σε επί τα χείρω αναθεώρηση για την αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ το γ’ 3μηνο 2017 προχώρησε (και) η Goldman Sachs, μετά τη σημερινή (28 Ιουλίου 2071) δημοσιοποίηση των απογοητευτικών επιδόσεων για το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο.
Η αμερικανική τράπεζα κάνει λόγο πλέον για ανάπτυξη 2,4% το γ’ 3μηνο, έναντι αρχικής εκτίμησης για επίδοση 2,4%.
Λίγο νωρίτερα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) της Νέας Υόρκης μείωσε και αυτή την πρόβλεψή της, αναμένοντας ανάπτυξη της τάξης του 1,9% για την οικονομία των Η.Π.Α., έναντι πρόβλεψης για 2%.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,6% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2017, από 1,2% το πρώτο τρίμηνο.
Πλέον είναι απίθανο να επιτευχθεί ο στόχος του Donald Trump για ανάπτυξη ύψους 4% το 2017, ακόμη και αυτός του 3% που έχει εκφράσει ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin.
Το α’ 3μηνο του έτους, η αύξηση του ΑΕΠ –σε ετήσια βάση– ανήλθε μόλις στο 0,7% (χαμηλό 3ετίας!), όταν τα ποσοστά για το γ’ και δ’ τρίμηνο του 2016 ήταν 3,5% και 1,9% (μετά από επί τα χείρω αναθεώρηση) αντίστοιχα.
H καταναλωτική εμπιστοσύνη για την αμερικανική οικονομία υποχώρησε τον τρέχοντα Ιούλιο, σύμφωνα με την τελική μέτρηση του πανεπιστημίου του Michigan, με τον δείκτη καταναλωτική εμπιστοσύνη να διαμορφώνεται στις 93,4 μονάδες από 95,1 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα.
Η επίδοση είναι επί τα βελτίω αναθεωρημένη από την αρχική μέτρηση των 93,1 μονάδων.
Την ίδια στιγμή, ο δείκτης τρεχουσών καταναλωτικών συνθηκών ενισχύθηκε στις 113,4 μονάδες από 112,5 τον Ιούνιο, ενώ ο δείκτης καταναλωτικών προσδοκιών βρέθηκε στις 80,5 μονάδες (από 83,9).
Βέβαια, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης που έγιναν γνωστά μέσα στην εβδομάδα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη της αμερικανικής οικονομίας αυξήθηκε τον Ιούλιο του 2017, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 121,1 μονάδες, έναντι 117,3 μονάδων ένα μήνα νωρίτερα.
Οι καταναλωτικές δαπάνες αποτελούν μία από τις βασικές κινητήριες δυνάμεις της οικονομίας των Η.Π.Α..


Εταιρικά νέα

Σημαντική υποχώρηση της τάξης του 2,5% κατέγραψε η μετοχή της Amazon στη Wall Street, βρισκόμενη στα 1006,6 δολάρια, συμπαρασύροντας προς τα κάτω και τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος μέχρι προχθές «έσπαγε» το ένα ιστορικό υψηλό μετά το άλλο.
Τα κέρδη της Amazon κατακερματίστηκαν το β΄ 3μηνο του 2017, καθώς έφτασαν τα 177 εκατ. δολάρια ήτοι 0,40 δολάρια ανά μετοχή (οι αναλυτές προέβλεπαν 1,42 δολάρια ανά μετοχή), έναντι 857 εκατ. δολαρίων ή 1,78 δολάρια για το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Τα έσοδα έφτασαν στα 38 δισ. δολάρια όταν οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 37,2 δισ. και το β΄ 3μηνο 2016 είχαν διαμορφωθεί στα 30,4 δισ. δολάρια.
Τα απογοητευτικά αποτελέσματα για την εταιρεία ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου, ήρθαν χθες μόλις μία ημέρα από που ξεπέρασε το φράγμα των 500 δισ. δολαρίων κεφαλαιοποίησης.
Οι δαπάνες της εταιρείας επέδρασαν καταλυτικά στα κέρδη, καθώς το κόστος παράδοσης -το ποσό που καταβάλλει η Amazon για την εκπλήρωση των παραγγελιών των πελατών της στην πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου- αυξήθηκε κατά 33% περίπου από το 2016 και οι δαπάνες για την τεχνολογία και το περιεχόμενο της πλατφόρμας αυξήθηκαν κατά 43% περίπου.
Αν και η επενδυτική κοινότητα απογοητεύτηκε πλήρως από τα οικονομικά αποτελέσματα της Amazon για το β’ 3μηνο 2017, όπως φαίνεται και από την υποχώρηση 2,5% (στα 1.019,5 δολάρια) που πραγματοποιεί η μετοχή της στη Wall Street οι αναλυτές εξακολουθούν να παραμένουν πολύ αισιόδοξοι για το μέλλον της γιγαντιαίας πολυεθνικής του Jeff Bezos.
Μάλιστα, οι απώλειες έφτασαν και το 4% στο άνοιγμα του Nasdaq, με την κεφαλαιοποίηση ωστόσο να παραμένει σταθερά πάνω από τα 500 δισ. δολάρια.
Επισημαίνεται ότι τα κέρδη της Amazon μειώθηκαν ραγδαία (77%!) το β΄ 3μηνο, όπως έγινε γνωστό χθες (μία ημέρα αφότου ξεπέρασε το φράγμα των 500 δισ. δολαρίων κεφαλαιοποίησης), καθώς έφτασαν τα 177 εκατ. δολάρια ή 0,40 δολάρια ανά μετοχή (οι αναλυτές προέβλεπαν 1,42 δολάρια ανά μετοχή), έναντι 857 εκατ. δολαρίων ή 1,78 δολάρια για το αντίστοιχο διάστημα του 2016.
Τα έσοδα έφτασαν στα 38 δισ. δολάρια όταν οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 37,2 δισ. και το β΄ 3μηνο 2016 είχαν διαμορφωθεί στα 30,4 δισ. δολάρια.
«Η ιστορία με το δεύτερο τρίμηνο 2017 μοιάζει πολύ με αυτή πριν από τρεις μήνες - επιτάχυνση της ανάπτυξης, εντατικοποιημένες επενδύσεις, χαμηλότερη βραχυπρόθεσμη κερδοφορία.
Αλλά ενδιαφέρεται κάποιος για το κέρδος όταν η Amazon κερδίζει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς», δηλώνει χαρακτηριστικά στο Reuters ο αναλυτής της J.P. Morgan, Doug Anmuth.
Επισημαίνεται ότι πρόσφατα η Amazon, εξαγόρασε την Whole Foods έναντι 13,7 δισ. δολαρίων.
«Πιστεύουμε ότι οι συνεχιζόμενες σημαντικές επενδύσεις της εταιρείας δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται αρνητικά», σημειώνει, δήλωσε η αναλυτής της Needham & Co, Kerry Rice, προτείνοντας στους επενδυτές να αγοράσουν τη μετοχή.
Να τονιστεί ότι η μέση τιμή – στόχος για τη μετοχή της Amazon είναι 1.150 δολάρια, μία τιμή περίπου 10% υψηλότερη από την τρέχουσα.
Κατακόρυφη πτώση της τάξης του 9,3% σημείωσε η μετοχή της Starbucks.
Οι ανησυχία των επενδυτών απορρέει από τη μείωση 8,2% στα καθαρά κέρδη της πολυεθνικής εταιρείας το β΄ 3μηνο του τρέχοντος έτους, τα οποία κέρδη ανήλθαν στα 692 εκατ. δολάρια ή 0,47 δολάρια ανά μετοχή –οι προβλέψεις έκαναν λόγο για 0,55 δολάρια ανά μετοχή– έναντι 754,1 εκατ. δολάρια ή 0,51 δολάρια ανά μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του 2016.
Τα έσοδα ανήλθαν στα 5,7 δισ. δολάρια, ελάχιστα πιο κάτω από τα 5,76 δισ. των προβλέψεων, έναντι 5,2 δισ. δολαρίων για το β΄ 3μηνο του 2016.
Η Starbucks ανακοίνωσε επίσης χθες ότι θα κλείσει τα 379 καταστήματα Teavana (καταστήματα που εμπορεύονται ροφήματα και εξοπλισμό τσαγιού) το 2018, επικαλούμενη τα χαμηλά κέρδη των καταστημάτων και την ελάχιστη ελπίδα για καλύτερα έσοδα.
Ισχυρή πτώση –σε ετήσια βάση– σημείωσαν τα κέρδη της American Airlines το β’ 3μηνο 2017, καθώς διαμορφώθηκαν τα 803 εκ. δολάρια, έναντι 950 εκ. ένα χρόνο νωρίτερα.
Σε αναπροσαρμοσμένη βάση, με εξαίρεση δευτερεύοντα κόστη ύψους 205 εκ. δολαρίων, τα καθαρά κέρδη ανέρχονται σε 944 εκ., από 1 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.
Η πτώση οφείλεται κυρίως στο αυξημένο κόστος καυσίμων.
Την ίδια στιγμή, τα έσοδα για τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία των ΗΠΑ ανήλθαν στα 11,1 δισ. δολάρια, από 10,3 δισ. το β’ 3μηνο του 2016.
Η αμερικανική εταιρεία αναμένει αύξηση του κύκλου εργασιών το τρίτο τρίμηνο, ήτοι 0,5% και 2,5% σε ετήσια βάση, αλλά και αύξηση του αριθμού των επιβατών κατά 1,5% το 2017.
Σχεδόν διπλασιάστηκαν τα κέρδη για την Exxon Mobil το β΄ 3μηνο του 2017 φτάνοντας στα 3,35 δισ. δολάρια ήτοι 0,78 δολάρια ανά μετοχή (οι προβλέψεις έκαναν λόγο για 0,84 δολάρια ανά μετοχή), έναντι 1,7 δισ. ή 0,41 δολάρια ανά μετοχή για το αντίστοιχο διάστημα το 2016.
Τα έδοδα ανήλθαν στα 62,9 δισ. δολάρια με τους αναλυτές να κάνουν προβλέψεις για 61,3 δισ., έναντι 57,7 δισ. δολάρια για το β΄ 3μηνο του 2016.
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η μετοχή της εταιρείας σήμερα 28 Ιουλίου 2017, κατέγραψε πτώση 2% πριν την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street, επειδή η μετοχή δεν έφτασε στο στόχο των προβλέψεων.
Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Merck για το δεύτερο τρίμηνο του 2017, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς οι πωλήσεις του φαρμάκου Keytruda σχεδόν τριπλασιάστηκε.
Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της αμερικανικής εταιρείας διαμορφώθηκε στα 1,95 δισ. δολ. (0,71 δολ. ανά μετοχή) έναντι 1,21 δισ. δολ. (0,43 δολ. ανά μετοχή) το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Εξαιρουμένων στοιχείων, τα κέρδη της Merck διαμορφώθηκαν στα 1,01 δολ. ανά μετοχή, ξεπερνώντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών της Thomson Reuters, στα 0,87 δολ. ανά μετοχή.
Επιστροφή στην κερδοφορία και για τον έτερο ενεργειακό γίγαντα των ΗΠΑ, την Chevron, η οποία κατέγραψε κέρδη ύψους 1,5 δισ. ή 0,77 δολαρίων ανά μετοχή το β’ 3μηνο 2017, έναντι ισόποσων ζημιών ένα χρόνο νωρίτερα.
Τα έσοδα για την ίδια περίοδο ανήλθαν στα 33 δισ. δολάρια, αυξημένα σημαντικά από τα 28 δισ. το β’ 3μηνο 2016.
Οι αναλυτές σε έρευνα της FactSet ανέμεναν κέρδη της τάξης των 0,86 δολαρίων, πάνω από την τελική επίδοση, ενώ έπεσαν διάνα στην πρόβλεψη για τα έσοδα.


Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης