Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Σε πλήρη εξέλιξη η δημιουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας – Πρόσληψη συμβούλων για τους κώδικες λειτουργίας του

Σε πλήρη εξέλιξη η δημιουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας – Πρόσληψη συμβούλων για τους κώδικες λειτουργίας του
Παράλληλα, το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο ΛΑΓΗΕ εκπονούν από κοινού το επιχειρηματικό σχέδιο του φορέα πιστωτικής κάλυψης και εκκαθάρισης των νέων αγορών
Στη πρόσληψη συμβούλων που θα συμβάλλουν στην κατάρτιση των κωδίκων λειτουργίας των αγορών Εξισορρόπησης, Επόμενης Ημέρας και της Ενδοημερήσιας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προχωρεί η Ρυθμιστική Αρχή εν όψει της εφαρμογής του target model.
Συγκεκριμένα η ΡΑΕ που επιδιώκει έως το τέλος Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου να έχει ολοκληρώσει τα σχέδια των κωδίκων προκειμένου να τα θέσει σε δημόσιο διαβούλευση τον Οκτώβριο, ενέκρινε την πραγματοποίηση δαπάνης που αφορά την υποστήριξη της αρμόδιας ομάδας εργασίας που προετοιμάζει τη μετάβαση της αγοράς στο target model περί τα μέσα του 2018.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τους κώδικες των τριών αγορών που θα αποτελέσουν τη βάση για το χρηματιστήριο ενέργειας, επεξεργάζεται ήδη ο ΑΔΜΗΕ, με συνδρομή εξωτερικού συμβούλου και την υποστήριξη του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου της ΕΕ (“JRC”).
Τα κείμενα που θα ετοιμάσει ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να τύχουν περεταίρω επεξεργασίας από τη ΡΑΕ σε ότι αφορά ρυθμιστικά θέματα, την ανάλυση των επιλογών για τα ζητήματα αυτά και την αξιολόγηση της συμβατότητας των υπό διαμόρφωση Κωδίκων με τις σχετικές αποφάσεις και Κανονισμούς της ΕΕ.
Επιπλέον, θα ληφθεί μέριμνα και για τη συμβατότητα των υπό διαμόρφωση αγορών στην Ελλάδα με τις αγορές των γειτονικών συστημάτων στο πλαίσιο της σύζευξής τους.

Σύνδεση με την ιταλική και τη βουλγάρικη προημερήσια αγορά

Πρέπει να σημειωθεί ότι για την μετάβαση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού στο target model θα πρέπει να γίνει σύζευξη της ελληνικής προ-ημερήσιας αγοράς με την ιταλική καταρχάς και εν συνεχεία με τη βουλγαρική, ώστε μέσω των διασυνδέσεων να αμβλύνονται οι στρεβλώσεις των αγορών των τριών χωρών.
Για το σκοπό αυτό, κρίνεται ότι ο σύμβουλος πρέπει να διαθέτει εμπειρία στο σχεδιασμό, αλλά κυρίως στη λειτουργία ανάλογων μηχανισμών σε ήδη διαμορφωμένες συζευγμένες αγορές στη Ευρώπη.
Εξάλλου παράλληλα με την προετοιμασία των Κωδίκων από τη ΡΑΕ το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο ΛΑΓΗΕ εκπονούν από κοινού το επιχειρηματικό σχέδιο του φορέα πιστωτικής κάλυψης και εκκαθάρισης των νέων αγορών.
Στόχος του όλου σχήματος είναι οι προμηθευτές να μπορούν να διαχειριστούν το ρίσκο τους μέσα από την προθεσμιακή αγορά, να αναπροσαρμόζουν σταδιακά τις θέσεις τους, και να διαμορφώνουν ανταγωνιστικά προϊόντα για τους καταναλωτές.  
Από την πλευρά τους οι παραγωγοί θα μπορούν να διασφαλίζουν την παραγωγή τους μέσα από μακροπρόθεσμα προϊόντα, να συμμετέχουν σε ενδοημερήσιες αγορές και να προσαρμόζουν τις προσφορές τους σε δεδομένα πραγματικού χρόνου, σε αντιδιαστολή με τη σημερινή πραγματικότητα όπου οι προσφορές τους βασίζονται σε εκτιμήσεις της προηγούμενης ημέρας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης