Χρηματιστήριο & Αγορές

Σε ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ το επενδυτικό ενδιαφέρον στο ΧΑ - Στάση αναμονής ενόψει του ομολόγου

Σε ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ το επενδυτικό ενδιαφέρον στο ΧΑ - Στάση αναμονής ενόψει του ομολόγου
Γιατί οι δύο ενεργειακές μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος
(upd)Σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ εντοπίζεται το ενδιαφέρον κατά την σημερινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου, στον τομέα των ενεργειακών μετοχών.
Ο μεν ΑΔΜΗΕ έχει γράψει μέχρι και 2.24 ευρώ με όγκο συναλλαγών που ξεπερνά τις 330.000 μετοχές.
Η ΔΕΗ έχει γράψει τα 2.35 ευρώ με όγκο συναλλαγών που ξεπερνά τις 200.000 μετοχές.
Παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες υποχωρούν η αγορά δείχνει ότι θα διακυμανθεί εντός  τεχνικών πλαισίων αναμένοντας την έκδοση του 5ετούς ομολόγου από την πλευρά του δημοσίου.
Το γεγονός ότι οι διεθνείς αγορές δεν παρουσιάζουν σοβαρές διακυμάνσεις δείχνει επίσης ότι οι εξωγενείς πιέσεις δεν υφίστανται προς το παρόν.
Από τις υπόλοιπες μετοχές ο Μυτιληναίος αφού διόρθωσε στα επίπεδα του 8.60 με χαμηλούς όγκους κοντά στα 20000 τεμάχια μετά την ανοδική κίνηση της περασμένης Παρασκευής 14/7 στα 8.74 ευρώ, επανήλθε στα επίπεδα των 8.65 - 8.70 ευρώ με συνολικό όγκο στα 140.000 τεμάχια. Χαμηλό του το 8.50.
ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ εμφανίζονται σε ικανοποιητικά τεχνικά επίπεδα, καθώς οι δείκτες τους έχουν αποσυμπιεστεί και παρουσιάζουν ενδιαφέρον χάρις την προοπτική των εξελίξεων – πώληση λιγνιτικών μονάδων για την ΔΕΗ και διασφάλιση της σταθερής απόδοσης των εσόδων από την προμήθεια δικτύου του ΑΔΜΗΕ.
Τεχνικά η ΔΕΗ πάνω από τα 2.30 ευρώ σπάει μια αντίσταση και μπορεί να δει τα 2.53 ευρώ.
Στα τρέχοντα επίπεδα η ΔΕΗ έχει κεφαλαιοποίηση στα 540,5 εκατ ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ αντίστοιχα για το εισηγμένο του τμήμα έχει 515 εκατ και στο σύνολο με το μη εισηγμένο τμήμα στα 1,030 εκατ ευρώ.
Όπως ανέφερε ο διευθύνων κ. Μανουσάκης στο Euro2day.gr,"το εάν απαιτούνται βελτιώσεις ή τροποποιήσεις στο δεκαετές πλάνο θα αποφασιστεί μετά από διαβούλευση με το νέο στρατηγικό εταίρο, που προτίθεται να συνδράμει ποικιλοτρόπως στην προώθηση των επενδυτικών σχεδίων της εταιρίας.
Πάντως, ο εύρωστος ισολογισμός του ΑΔΜΗΕ (με τον λόγο καθαρού χρέους προς κέρδη EBITDA να διαμορφώνεται στο 2 έναντι 3,5-5,7 για άλλους Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στην ΕΕ) αποτελεί μια άριστη αφετηρία για την υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος, σε συνεργασία με τη State Grid."

Η γενική εικονα αγοράς σύμφωνα με το Bankingnews.gr

Η μικρή αναβολή της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου για τις 20 Ιουλίου ή 24 Ιουλίου έχει αλλάξει βραχυπρόθεσμα την επενδυτική συμπεριφορά, καθώς καταγράφονται πιέσεις στις τράπεζες ειδικά σε Εθνική και Eurobank.
Υπάρχουν δύο σχολές σκέψεις, η μια υποστηρίζει ότι βραχυπρόθεσμα δεν θα διασπαστούν ανοδικά οι 855 μονάδες και η δεύτερη ότι η αγορά με την έξοδο στις αγορές θα πάει έως τις 880 μονάδες το μέγιστο.
Ωστόσο όλοι συμφωνούν ότι το επόμενο σοβαρό ανοδικό κύμα στην χρηματιστηριακή αγορά θα πραγματοποιηθεί στην δεύτερη έξοδο της Ελλάδος στις αγορές η οποία μάλλον αναμένεται προς τα τέλη του 2017.
Βραχυπρόθεσμα το χρηματιστήριο αλλά και τα ομόλογα έχουν ανακρούσει πρύμναν καθώς πόνταραν πολύ στην έκδοση.
Στο χρηματιστήριο οι όγκοι έχουν μετριαστεί.
Στις τράπεζες ξεχωρίζει η πίεση στην Eurobank -1% και στην Εθνικη -2% αλλά και η άτονη συμπεριφορά των υπολοίπων τραπεζών που υποχωρούν λελογισμένα.  
Η μάχη των αποτιμήσεων μεταξύ Alpha bank και Εθνικής και Πειραιώς και Eurobank συνεχίζεται να βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στον FTSE 25 επικρατούν ήπιες μεικτές τάσεις με Motor Oil, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ να σημειώνουν κέρδη ενώ ο Μυτιληναίος σημειώνει απώλειες.
Γενικώς η ανοδική δυναμική στον FTSE 25 έχει ατονήσει.
Ορισμένες μετοχές του FTSE 25  διαπραγματεύονται ωσάν η αγορά να βρίσκεται στις 1350 μονάδες.
Σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται άτονα πτωτικά με τον Γενικό Δείκτη να διαπραγματεύεται στις 854 μονάδες με πτώση -0,45% έχοντας υψηλό στις 856,43 μονάδες και χαμηλό στις 852,37 μονάδες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης