Χρηματιστήριο & Αγορές

Κέρδη για το πετρέλαιο – Μικρή αύξηση στις πλατφόρμες εξόρυξης

Κέρδη για το πετρέλαιο – Μικρή αύξηση στις πλατφόρμες εξόρυξης
Περί τις 21:25 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού βρισκόταν στα 46,44 δολάρια το βαρέλι με κέρδη 0,78% και το brent σημείωνε άνοδο 0,87% στα 48,82 δολάρια το βαρέλι
Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν υψηλότερα την Παρασκευή 14/7/2017, καθώς η  ενίσχυση της ζήτησης αντισταθμίστηκε από τα υψηλά παγκόσμια αποθέματα και τις ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη.
Τα συμβόλαια του  Brent, στο διεθνές σημείο αναφοράς για τις τιμές του πετρελαίου, αυξήθηκαν κατά 48 σεντς, ή 1%, στα 48,90 δολάρια ανά βαρέλι στις 1:06 μ.μ. (1706 GMT). Τα ενδιάμεσα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των βραχυπρόθεσμων συμβολαίων του αμερικάνικου West Texas Intermediate ενισχύθηκαν κατά 45 σεντς ή 1% στα 46,53 δολάρια.
Στις 21:25 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού βρισκόταν στα 46,44 δολάρια το βαρέλι με κέρδη 0,78% και το brent σημείωνε άνοδο 0,87% στα 48,82 δολάρια το βαρέλι.
Οι τιμές σύντομα υποχώρησαν  μετά τα στοιχεία του Baker Hughes ότι η εβδομαδιαία καταμέτρηση των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 2 μονάδες σε σύνολο 765.
Ο αριθμός των εγκαταστάσεων έχει μειωθεί μόνο δύο φορές φέτος.
"Ήταν μια πικρή Παρασκευή στην αγορά πετρελαίου", δήλωσε ο Ole Hansen, επικεφαλής της στρατηγικής για τα βασικά προϊόντα της Saxo Bank, προσθέτοντας ότι η μεταβλητότητα ήταν "βασισμένη κυρίως από τους εμπόρους που κάλυπταν αυτό που μέχρι πρόσφατα ήταν μια εκτεταμένη βραχεία θέση".
Οι πλατφόρμες εξόρυξης φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Baker Hughes, μειώθηκαν κατά δύο, στις 187.
Ως αποτέλεσμα, ο συνολικός αριθμός των πλατφορμών εξόρυξης παρέμεινε αμετάβλητος στις 952.
Τα παραπάνω στοιχεία παίζουν σημαντικό ρόλο στην πορεία της τιμής του «μαύρου χρυσού», καθώς η συνεχόμενη αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις Η.Π.Α. αντισταθμίζει τις περικοπές στην παραγωγή από τις χώρες του Ο.Π.Ε.Κ..
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του της Διεύθυνσης Πληροφοριών Ενέργειας (IEA), καταγράφηκε σημαντική άνοδος στην παραγωγή αργού πετρελαίου παγκοσμίως τον Ιούνιο του 2017, παρά την προσπάθεια του ΟΠΕΚ να περιορίσει το πρόβλημα της υπερπροσφοράς στην ενεργειακή αγορά.
Σύμφωνα με την έκθεση έκθεσης του IEA, οι παγκόσμιες εξαγωγές αργού αυξήθηκαν κατά 720 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με τον αντίστοιχο όγκο εντός του Ο.Π.Ε.Κ. να αγγίζει τα 340 εκατ. βαρέλια, γεγονός που αποτελεί την πρώτη άνοδο στην παραγωγή του καρτέλ εντός του τρέχοντος έτους.
Τόσο η Σαουδική Αραβία, όσο και οι Νιγηρία και Λιβύη ανέφεραν σημαντική άνοδο στις εξαγωγές τους, ωθώντας το ποσοστό συναίνεσης εντός του Οργανισμού στο 78% έναντι 95% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.
Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2017 ήταν 13,8% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2016. Οι ασιατικοί έμποροι πωλούν προϊόντα πετρελαίου από δεξαμενές εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης, ενώ η ΕΙΑ ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη πτώση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ  σε 10 μήνες.
Οι αναλυτές στην Commerzbank δήλωσαν ότι η μείωση των πετρελαϊκών αποθεμάτων του ανεπτυγμένου κόσμου πιθανόν να συνεχιστεί "για όσο διάστημα ο ΟΠΕΚ δεν αυξάνει σημαντικά την παραγωγή του".
Ωστόσο, τα αποθέματα πετρελαίου παραμένουν πάνω από τον πενταετή μέσο όρο και οι τιμές είναι 16% χαμηλότερες από το 2017, παρά την παράταση μέχρι το Μάρτιο του 2018 των περικοπών παραγωγής  του ΟΠΕΚ κατά 1,8 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης