Γερμανία: Τα σχέδια για τις ΑΠΕ απαιτούν 367 δισ. ευρώ έως το 2030 (Montel)

Γερμανία: Τα σχέδια για τις ΑΠΕ απαιτούν 367 δισ. ευρώ έως το 2030 (Montel)
Η Γερμανία πρέπει να βρει τρόπους να εξορθολογήσει τις διαδικασίες σχεδιασμού και έγκρισης, διαφορετικά κινδυνεύει να φρενάρει σοβαρά τους πράσινους στόχους της
Η επίτευξη των στόχων της Γερμανίας για την πράσινη ενέργεια θα απαιτήσει συνολικές επενδύσεις ύψους 367 δισ. ευρώ έως το 2030, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (30/4).
 
Η εξεύρεση αυτών των χρημάτων και η πραγματοποίηση των επενδύσεων είναι ενδεχομένως η μεγαλύτερη πρόκληση των επόμενων ετών, έγραψαν οι συντάκτες από το γερμανικό ενεργειακό λόμπι BDEW και τη συμβουλευτική εταιρεία EY.
 
Σύμφωνα με το Montel, πέρα από τις όποιες δαπάνες για την παραγωγική ικανότητα, η μελέτη διαπίστωσε ότι η Γερμανία θα χρειαστεί 140 δισ. ευρώ για εργασίες στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου μεγάλων αποστάσεων και το ίδιο ποσό πάλι για τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Οι πρόσθετες δαπάνες θα περιλάμβαναν 32 δισ. ευρώ για θέρμανση μεγάλων αποστάσεων, 23 δισ. ευρώ για δυναμικότητα παραγωγής πράσινων αερίων, 17 δισ. ευρώ για αποθήκευση μπαταριών και 15 δισ. ευρώ για ένα αρχικό δίκτυο υδρογόνου.
 
Παραμένουν οι προκλήσεις
 
Αν και η μελέτη σημειώνει ότι οι νομικές κατευθυντήριες γραμμές για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν βελτιωθεί στη Γερμανία τον τελευταίο καιρό, σημειώνει ότι παραμένουν τεράστιες προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν.
 
Η πρόοδος είχε σημειωθεί επειδή διατέθηκε μεγαλύτερη έκταση για ανεμογεννήτριες και επειδή το ποσό που προκηρύχθηκε για τέτοια έργα αυξήθηκε σημαντικά.
 
Ωστόσο, η μελέτη προειδοποίησε ότι η Γερμανία πρέπει να βρει τρόπους να εξορθολογήσει τις διαδικασίες σχεδιασμού και έγκρισης, διαφορετικά κινδυνεύει να φρενάρει σοβαρά τους πράσινους στόχους της.
 
Επί του παρόντος, η χώρα βρίσκεται μπροστά από το χρονοδιάγραμμα του στόχου της να αντλεί το 80% της συνολικής ζήτησης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030. 
 
Τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας τοποθετούν το ποσοστό στο 53,9%.
 
Το ερώτημα είναι αν η Γερμανία μπορεί να επιτύχει τους στόχους της για το 2030, δηλαδή 115 GW χερσαίας αιολικής ισχύος, 30 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος και 215 GW ηλιακής ισχύος.
 
www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης