Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυτό θα είναι το προσδόκιμο ζωής ανά ήπειρο το 2050

Αυτό θα είναι το προσδόκιμο ζωής ανά ήπειρο το 2050
Τι δείχνει η έκθεση του ΟΗΕ
Το μέσο προσδόκιμο ζωής αναμένεται να ξεπεράσει τα 80 έτη στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη έως το 2050, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε ο ΟΗΕ για τις Παγκόσμιες Προοπτικές Πληθυσμού.

Η έκθεση αποτυπώνει την πορεία του προσδόκιμου ζωής και για τα δύο φύλα, συγκρίνοντας δεδομένα από το 1950 και το 2000, δίνοντας παράλληλα τις προβλέψεις του οργανισμού για το 2050.

Όπως φαίνεται και στο γράφημα, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική θα έχουν το υψηλότερο προσδόκιμο, ενώ στον αντίποδα και με μεγάλη διαφορά βρίσκεται η Αφρική.

1_28.jpg

Σημαντική αύξηση του προσδόκιμου ζωής

Στις αρχές του 19ου αιώνα, καμία χώρα δεν είχε προσδόκιμο ζωής άνω των 40 ετών, ενώ μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού υπέφερε από ακραία φτώχεια, περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και έλλειψη υγιεινής.

Μέχρι το 1950, οι κάτοικοι της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, της Ωκεανίας, της Ιαπωνίας και ορισμένων άλλων σημείων της Νότιας Αμερικής έβλεπαν το προσδόκιμο ζωής να ξεπερνά τα 60 έτη, ενώ σε άλλες περιοχές, οι άνθρωποι περίμεναν μια ζωή που θα τελείωνε γύρω στα 30 χρόνια.

Για παράδειγμα, τα άτομα στη Νορβηγία είχαν προσδόκιμο ζωής 72 έτη, ενώ στο Μάλι ήταν μόλις 26 έτη.

Κατά μέσο όρο γενικά, η Αφρική είχε προσδόκιμο ζωής μόλις τα 38 έτη.

Έκτοτε, το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά παγκοσμίως.

Ειδικότερα, μεταξύ 1950 και 2000, σημαντική πρόοδος παρατηρήθηκε στην Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Η βελτίωση του προσδόκιμου ζωής μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, όπως η πρόοδος της ιατρικής τεχνολογίας, οι καλύτερες υποδομές περίθαλψης, η βελτίωση της διατροφής, η πρόσβαση σε καθαρό νερό και η αυξημένη ευαισθητοποίηση σχετικά με την υγεία.

2_42.png

Σε σχέση με την ιστορία

Αν και σήμερα φαίνεται ότι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής είναι δεδομένη, για μεγάλο μέρος της ιστορίας αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάσταση ήταν πολύ πιο στατική.

Όπως φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα, για το μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση κυμαινόταν στην πραγματικότητα μεταξύ 20-30 ετών. Μόνο από τα μέσα του 19ου αιώνα και μετά οι προαναφερθείσες βελτιώσεις (αποχέτευση, καθαρό νερό κ.λπ.) επέτρεψαν την εκθετική και τακτική πρόοδο που βλέπουμε σήμερα.

3_42.png

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης