Ενέργεια

Επαφών συνέχεια  ΡΑΑΕΥ και ΑΔΜΗΕ  για το γεωπολιτικό ρίσκο του Great Sea Interconnector  

Επαφών συνέχεια  ΡΑΑΕΥ και ΑΔΜΗΕ  για το γεωπολιτικό ρίσκο του Great Sea Interconnector   

Τι συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη 

 

Νέα τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες, Μεγάλη Τετάρτη, μεταξύ στελεχών της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και του ΑΔΜΗΕ με επίκεντρο της συζήτησης τον προσδιορισμό της μεθοδολογίας εσόδου του Great Sea Interconnector και πώς μπορεί να περιληφθεί σε αυτή το  κόστος του γεωπολιτικού ρίσκου.  Αυτή άλλωστε αποτελεί και τη βασική εκκρεμότητα σε ότι αφορά την κατασκευή   της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Κρήτη. 

 Ο ΑΔΜΗΕ έχει παραδώσει από τα μέσα  Απριλίου στη ΡΑΑΕΥ αλλά και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) την πρόταση του για τη μεθοδολογία εσόδου του έργου  από την οποία εξαρτώνται τα κόστη που θα συμπεριληφθούν ώστε να προκύψει το WACC και   να προσδιοριστούν και τα τέλη χρήσης δικτύου που θα επιβαρύνουν τους  καταναλωτές Ελλάδας και Κύπρου   κατ΄ αναλογία 37% - 63%   ώστε να αποπληρωθεί το έργο, συνολικού προϋπολογισμού περίπου  2,4 δισ.  ευρώ.

Το ζήτημα θεωρείται καίριας σημασίας, γι΄ αυτό και την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς τη ΡΑΑΕΥ προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες.  

Απόσβεση σε 25 ετία

Ο ΑΔΜΗΕ ζητά η απόσβεση του έργου  να γίνει σε μια 25ετία αλλά και να προβλεφθεί και   το κόστος του γεωπολιτικού ρίσκου. Δηλαδή στην περίπτωση που, για  λόγους ανωτέρας βίας, όπως μια γεωπολιτική εμπλοκή με την Τουρκία, προκύψουν καθυστερήσεις ή ακόμη και διακοπή του έργου,  το κόστος που θα έχει καταβληθεί να βαρύνει τους καταναλωτές της Ελλάδας και της Κύπρου.  

Το θέμα είχε συζητηθεί και σε τηλεδιάσκεψη  που είχε συγκαλέσει και η  DG Energy την Παρασκευή 26 Απριλίου  με τη συμμετοχή  όλων των εμπλεκομένων μερών.  Πάντως, η   ΡΑΑΕΥ θα προχωρήσει   στην έγκριση της μεθοδολογίας εσόδων της ηλεκτρικής διασύνδεσης, όπως την έχει προτείνει ο ΑΔΜΗΕ αλλά με ορισμένες τροποποιήσεις ώστε να προσεγγίζει τη μεθοδολογία   που ισχύει για τα εθνικά έργα του Διαχειριστή, π.χ. η απόσβεση του έργου να μη γίνει σε 25χρόνια αλλά σε 35 έτη. Επίσης,  η ΡΑΑΕΥ εκτιμάται ότι θα εγκρίνει το γεωπολιτικό ρίσκο ως μέρος του κόστους του έργου, όπως ζητά ο ΑΔΜΗΕ.
Παράλληλα, ο Ρυθμιστής θα εξετάσει  το ενδεχόμενο να ζητηθεί με υπόμνημα από την Κομισιόν μέρος του κόστους να καλυφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και σύμφωνα με πληροφορίες αυτό έχει ήδη απορριφθεί από την Κομισιόν. Το  θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ στις 10 Μαΐου προκειμένου να κλειδώσει μεθοδολογία εσόδου του έργου.

Όσο για τη ΡΑΕΚ, θεωρεί ότι έχει ήδη εγκριθεί μεθοδολογία εσόδου του έργου από την εποχή που project promoter του έργου ήταν ο Euroasia και έχει ζητήσει από τον ΑΔΜΗΕ αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τη συμφωνία του με τη Nexans και  τις δανειοδοτήσεις για την κάλυψη των υποχρεώσεών του προς τη γαλλική εταιρία.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης