Η ενεργειακή μετάβαση της Ιταλίας περνάει από την πυρηνική ενέργεια

Η ενεργειακή μετάβαση της Ιταλίας περνάει από την πυρηνική ενέργεια

Η μεσογειακή χώρα θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να πετύχει μείωση κόστους, απομάκρυνση ανθρακούχων τομέων και προστασία περιβάλλοντος

Σχετικά Άρθρα

Η πυρηνική ενέργεια μπορεί παράλληλα με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), να παίξει σημαντικό ρόλο στο να πετύχει η Ιταλία το στόχο της για μηδενικές εκπομπές έως το 2050, όπως είπε στις 28/4 ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Gilberto Pichetto Fratin.

Τα πυρηνικά είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα στην Ιταλία όπου απαγορεύτηκαν οι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής αφού οι Ιταλοί ψήφισαν σε δημοψήφισμα το 2011 κατά νόμου για ένα εθνικό πυρηνικό πρόγραμμα.


Κίνδυνος διχασμού για τη G7
Ο Πιτσέτο ο οποίος θα ηγηθεί των διαπραγματεύσεων μεταξύ των υπουργών Ενέργειας της Ομάδας των 7 πιο βιομηχανοποιημένων χωρών (
G7) που διεξάγονται από τις 29 Απριλίου στο Τορίνο, υποστήριξε ότι η πυρηνική ενέργεια θα επιτρέψει στην Ιταλία να προστατεύσει το περιβάλλον, αλλά και να φτάσει σε πλήρη ανεξαρτησία στο ενεργειακό μέτωπο.

«Μια συνεισφορά της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα θα βοηθούσε πολύ την Ιταλία να επιτύχει τον καθαρό μηδενικό στόχο μέχρι το 2050», δήλωσε ο Πιτσέτο σε εκδήλωση ενόψει της ενεργειακής συνάντησης της G7.

Το θέμα κινδυνεύει επίσης να γίνει διχαστικό στις συνομιλίες με άλλες χώρες της G7, δήλωσαν ιταλικές διπλωματικές πηγές, προσθέτοντας ότι η Γερμανία αντιστέκεται στην ώθηση της Ιταλίας να συμφωνήσει για ευρεία υποστήριξη της πυρηνικής ενέργειας ως μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

Στην εκδήλωση, ο Πιτσέτο εξέφρασε την υποστήριξή του για την ανάπτυξη των αποκαλούμενων μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων οι οποίοι (σύμφωνα με τους υποστηρικτές των πυρηνικών), θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος και να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των ανθρακούχων τομέων όπως η παραγωγή χάλυβα.

 

Τα σχέδια της Ιταλίας για τα πυρηνικά
Πριν από 2 ημέρες το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι η Ιταλία θα ενταχθεί σε μια ευρωπαϊκή βιομηχανική συμμαχία για την ανάπτυξη τέτοιων αντιδραστήρων.

Μιλώντας για τις εθνικές προσπάθειες για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, ο Πιτσέτο είπε ότι η Ιταλία είναι έτοιμη να επισπεύσει την προθεσμία για το κλείσιμο εργοστασίων με καύση άνθρακα ως τρόπο να πείσει άλλους εταίρους της G7 (Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Καναδά και Ιαπωνία) να συμφωνήσουν έναν στόχο ημερομηνία για τη σταδιακή κατάργηση των πιο ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων.

Η Ιταλία η οποία ηγείται της εκ περιτροπής προεδρίας της G7 φέτος, σχεδιάζει επί του παρόντος να απενεργοποιήσει τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα έως το 2025, εκτός από το νησί της Σαρδηνίας για το οποίο η προθεσμία είναι το 2028.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης