Ενέργεια

Novak: Η Ρωσία θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου το δεύτερο τρίμηνο - Θα καλύψει τη διαφορά με τις χώρες του ΟΠΕΚ+

Novak: Η Ρωσία θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου το δεύτερο τρίμηνο - Θα καλύψει τη διαφορά με τις χώρες του ΟΠΕΚ+

JP Morgan:Θα περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου στα 9 εκατ. bpd τον Ιούνιο

 

Η Ρωσία αποφάσισε να επικεντρωθεί στη μείωση της παραγωγής πετρελαίου αντί των εξαγωγών το δεύτερο τρίμηνο, προκειμένου να κατανεμηθούν ομοιόμορφα οι περικοπές παραγωγής με άλλες χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+, δήλωσε την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak σύμφωνα με το Reuters.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου της κατά 471.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) επιπλέον το δεύτερο τρίμηνο, σε συντονισμό με ορισμένες συμμετέχουσες χώρες του ΟΠΕΚ+.

Ο Novak είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι οι ρωσικές εταιρείες πετρελαίου θα μειώσουν την παραγωγή ανάλογα με το μερίδιό τους στη συνολική παραγωγή της χώρας.
Η Ρωσία σχεδιάζει να χαλαρώσει σταδιακά τις περικοπές των εξαγωγών: τον Απρίλιο, θα μειώσει την παραγωγή κατά 350.000 bpd επιπλέον, με τις εξαγωγές να περιορίζονται κατά 121.000 bpd. Τον Μάιο, η επιπλέον μείωση της παραγωγής θα είναι 400.000 bpd και οι εξαγωγές θα μειωθούν κατά 71.000 bpd. Τον Ιούνιο, όλες οι πρόσθετες περικοπές θα είναι από την παραγωγή πετρελαίου.

Περιορισμός εξαγωγών

Ο δεύτερος μεγαλύτερος παγκόσμιος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο μείωσε τις εξαγωγές αργού και καυσίμων κατά 500.000 bpd συνολικά το πρώτο τρίμηνο, επιπλέον της προηγούμενης δέσμευσής του να περιορίσει την παραγωγή μαζί με άλλα μέλη του ομίλου OPEC+.
Η κίνηση της Ρωσίας να μειώσει περισσότερη παραγωγή πετρελαίου και όχι εξαγωγές, ήταν μια απροσδόκητη κίνηση.
Η JP Morgan, η οποία νωρίτερα αυτό το μήνα το χαρακτήρισε μια εκπληκτική αλλαγή στρατηγικής, εκτιμά ότι εάν η Ρωσία τηρήσει τις υποσχεθείσες περικοπές, η παραγωγή αργού πετρελαίου της χώρας θα μειωθεί στα 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) έως τον Ιούνιο, αντίστοιχη με την παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας.
Η Ρωσία παράγει σήμερα περίπου 9,5 εκατομμύρια bpd αργού πετρελαίου.

«Αυτό είναι ένα μέτρο (εμβάθυνση των περικοπών στην παραγωγή) που λαμβάνεται έτσι ώστε όλες οι χώρες να συνεισφέρουν εξίσου (στις περικοπές παραγωγής στο πλαίσιο της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+)», είπε ο Novak.
"Όπως θυμάστε, δεν μειώσαμε (την παραγωγή) κατά όγκο, κατά το ποσοστό που μείωσαν οι άλλες χώρες. Είχαμε μείωση των εξαγωγών. Ήρθε η στιγμή που αντί για εξαγωγές μειώνουμε την παραγωγή", πρόσθεσε.

Πηγές του κλάδου δήλωσαν στο Reuters τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση της Ρωσίας έδωσε εντολή στις εταιρείες να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου το δεύτερο τρίμηνο για να εξασφαλίσουν ότι θα επιτύχουν τον στόχο παραγωγής 9 εκατομμυρίων bpd μέχρι το τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της στον OPEC+.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης