Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Τουρκία: Μετά τα θαλάσσια πάρκα αντιδρά και απειλεί για τα πλωτά ραντάρ στο Αιγαίο

Τουρκία: Μετά τα θαλάσσια πάρκα αντιδρά και απειλεί για τα πλωτά ραντάρ στο Αιγαίο

Προκλητικά ρεπορτάζ από τουρκικά ΜΜΕ - Θεωρούν ότι απειλούνται

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις της Τουρκίας για την εφαρμογή σχεδίων της Ελλάδας στο Αιγαίο Πέλαγος που έχουν να κάνουν με επενδύσεις στην ενέργεια και με θέματα εθνικής άμυνας.

Μετά τα θαλάσσια πάρκα, την έντονη αντίδραση της Άγκυρας έχει προκαλέσει η είδηση για την δημιουργία 7 πλωτών ραντάρ στο Αιγαίο, με τα τουρκικά ΜΜΕ να μεταδίδουν προκλητικά ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη, τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης θεωρούν απειλή για την Τουρκία τα ελληνικά πλωτά ραντάρ.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι «θα μπορούν να ελέγχουν τις ακτές της Τουρκίας»  και ότι «η ΕΕ στηρίζει τα σχέδια της Ελλάδας».

Ενδεικτικό είναι το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου HABER GLOBAL.

«Μόλις λέγαμε πως υπάρχει θετικό  κλίμα με την Ελλάδα, την ίδια στιγμή φαίνεται πως η Ελλάδα, ενώ χαμογελάει στο παρασκήνιο, κάνει άλλα πράγματα. Εδώ στον χάρτη βλέπετε την Σαμοθράκη, τη Λέσβο, την Χίο, την Ικαρία, την  Σάμο, την Κάλυμνο, την Κω και την Ρόδο. Αυτή εδώ δεν είναι η λίστα των νησιών που θα πάτε δίχως βίζα. Αυτά είναι τα νησιά που η Ελλάδα θα εγκαταστήσει ραντάρ. Βάζει κάτω απο τη μύτη μας ραντάρ.Στην Αττάλεια, στο Αίδινιο, στη Σμύρνη , στο Τσανάκαλ. Να τι κάνει η Ελλάδα.

 Όταν αυτά τα χτίσετε κοντά στις τουρκικές ακτές και στα τουρκικά νησιά , τότε ο τουρκικό στόλος θα κάνει κάτι, ίσως πέσει πάνω τους ή κάτι άλλο».

Η Τoυρκία δεν έχει ανάγκη να κάνει κάποιο επιπλέον κόπο. Αν οι όλμοι στρίψουν προς το Καστελόριζο, τότε περαστικά τους. Μιλάμε για μια απόσταση 500 μέτρων για έναν μικρό όλμο.

Εσύ Ελλάδα, πως από τόσα χιλιόμετρα θα καταφέρεις να υποστηρίξεις αυτό το νησί, και μπορείς και συμπεριφέρεσαι με τέτοιο θράσος, τέτοια αδιαφορία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ULUSAL HABER, «τα ραντάρ που έχουν εμβέλεια 40 χιλιομέτρων, θα εγκατασταθούν στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, δηλαδή σε περιοχές κοντινές στην Τουρκία  που θα μπορούν να ελέγχουν την Τουρκία. Το Υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας έχει εγκρίνει το σχέδιο και τα  πλωτά ραντάρ αναμένεται να εγκατασταθούν στο Αιγαίο. το 2025. Το σχέδιο λέγεται πως είναι μια απόδειξη των στενών σχέσεων της Ελλάδας με την Γαλλία και το κόστος του φτάνει στα 19.5 εκατ. ευρώ»

Όπως αναφέρει το A HABER, «η Ελλάδα θα εγκαταστήσει πλατφόρμες ραντάρ στο Αιγαίο; Σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης η Αθήνα ετοιμάζεται να εγκαταστήσει 7 πλωτά ραντάρ στο Αιγαίο.

Οι πλατφόρμες των ραντάρ θα υποστηρίζονται με κάμερες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και θα χτιστούν με την υποστήριξη της Ε.Ε, της Ελλάδας και της Κύπρου. Το ελληνικό υπουργείο Άμυνας είναι θετικό στο σχέδιο αυτό».

Πηγή: skai.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης