Οι επιπλέον δημοπρασίες άνθρακα της ΕΕ θα αμβλύνουν τα αποτελέσματα του MSR

Οι επιπλέον δημοπρασίες άνθρακα της ΕΕ θα αμβλύνουν τα αποτελέσματα του MSR
Οι τιμές έχουν κατρακυλήσει από την αρχή του έτους στα 67 ευρώ/τόνο από τα 80,50 ευρώ/τόνο
Οι πρόσθετοι πλειστηριασμοί δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων για την εξασφάλιση κεφαλαίων για το πρόγραμμα RePowerEU θα αμβλύνουν τα αποτελέσματα του μηχανισμού σταθερότητας της αγοράς (MSR) που υποτίθεται ότι θα αυστηροποιήσει την ευρωπαϊκή αγορά άνθρακα, δήλωσαν εμπειρογνώμονες στο Montel.

Οι πωλήσεις των δικαιωμάτων οι οποίες ξεκίνησαν πέρυσι, υποτίθεται ότι θα βοηθήσουν στην εξεύρεση 20 δισ. ευρώ για επενδύσεις που θα γίνουν στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά καύσιμα, ωστόσο ο ακριβής όγκος των δικαιωμάτων που θα πωληθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2026 θα εξαρτηθεί από τις τιμές που θα επιτευχθούν.

Ο στόχος χρηματοδότησης έχει συνδεθεί με το καθοδικό σπιράλ των τιμών του άνθρακα φέτος, διότι θα πρέπει να πωληθούν περισσότερα δικαιώματα όσο περισσότερο μειώνονται οι τιμές.

Οι τιμές έχουν κατρακυλήσει από την αρχή του έτους στα 67 ευρώ/τόνο από τα 80,50 ευρώ/τόνο.

Ενώ η τελευταία τους τιμή ήταν περίπου 67 ευρώ/τόνο, οι δημοπρασίες στην πρωτογενή αγορά έχουν κατά μέσο όρο μόνο 59 ευρώ/τόνο το 2024.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προβλέψει μέσες τιμές στα 75 ευρώ για την επίτευξη του στόχου χρηματοδότησης.

Μείωση των εκπομπών το 2023

Οι πρόσθετες πωλήσεις δικαιωμάτων πρέπει να αφαιρεθούν από τις δημοπρασίες που έχουν προγραμματιστεί για το τέλος της δεκαετίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εκπομπές μεταξύ των εργοστασίων και των μονάδων παραγωγής ενέργειας που υποχρεούνται να συμμετέχουν στο σύστημα εμπορίας μειώθηκαν κατά 16% πέρυσι, ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ.

Η στήριξη του MSR περιορίστηκε

Κανονικά, το MSR, μια μεταρρύθμιση που εισήχθη το 2019, θα ενεργούσε για την ανασυγκρότηση της προσφοράς, καθώς προσαρμόζει αυτόματα τους όγκους των πλειστηριασμών με βάση τον συνολικό αριθμό των δικαιωμάτων που κυκλοφορούν (TNAC) κατά το προηγούμενο έτος, με τον TNAC να διαμορφώνεται σε περίπου 1,43 δισ. για το 2023.

Αυτό το ποσό ήταν σημαντικά υψηλότερο από το 1,13 δισ. του προηγούμενου έτους και σήμαινε ότι το MSR θα απέσυρε 343 εκατ. δικαιώματα από τους πλειστηριασμούς μεταξύ Σεπτεμβρίου 2024 και Αυγούστου 2025.

«Το MSR θα πρέπει να εξακολουθεί να στηρίζει την αγορά, αν και λιγότερο από ό,τι θα είχε χωρίς τις πρόσθετες πωλήσεις RePowerEU», δήλωσε στο Montel αναλυτής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης