Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Την παραγωγή ενός εκατομμυρίου αντλιών θερμότητας ετησίως σχεδιάζει η Γαλλία (Euractiv)

Την παραγωγή ενός εκατομμυρίου αντλιών θερμότητας ετησίως σχεδιάζει η Γαλλία (Euractiv)
Ενώ η γαλλική κυβερνητική παρέμβαση αναμένεται να δώσει ώθηση στους ντόπιους κατασκευαστές αντλιών θερμότητας, σε ολόκληρη την Ευρώπη ο κλάδος βρίσκεται σε φάση έντονης πάλης
 
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Bruno Le Maire, παρουσίασε τη Δευτέρα (15/4) το σχέδιο της κυβέρνησης για την αναζωογόνηση της βιομηχανίας αντλιών θερμότητας, το οποίο έρχεται εν μέσω της γενικότερης ύφεσης στην ευρωπαϊκή παραγωγή.

Σύμφωνα με το Euractiv, o Γάλλος πρόεδρος Macron  ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2023 ότι η Γαλλία πρέπει να παράγει κάθε χρόνο ένα εκατομμύριο αντλίες θερμότητας μέχρι το τέλος του 2027. 

Στο ίδιο μήκος κύματος λοιπόν, ο υπουργός Le Maire και ο εντεταλμένος υπουργός του, αρμόδιος για την Ενέργεια και τη Βιομηχανία, Roland Lescure, αποκάλυψαν τη Δευτέρα το σχέδιο της κυβέρνησης για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής στην Ευρώπη

Στη Γαλλία, τη μεγαλύτερη αγορά και τον μεγαλύτερο κατασκευαστή αντλιών θερμότητας στην Ευρώπη, η θερμότητα αντιπροσωπεύει το 45% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας και σχεδόν τα 2/3 αυτής της θέρμανσης παράγονται από ορυκτά καύσιμα.

Οι αντλίες θερμότητας αποτελούν βασικό εργαλείο για τη ριζική μείωση των εκπομπών άνθρακα που σχετίζονται με τη θέρμανση. 

Ανάλογα και με το τοπικό περιβάλλον, καταναλώνουν συνήθως περίπου τρεις φορές λιγότερη ενέργεια από τους λέβητες αερίου ή τα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η εν λόγω τεχνολογία είναι σε θέση να θερμάνει σπίτια αλλά και βιομηχανικές μονάδες όπου απαιτείται νερό κάτω από 200°C.

Υποστήριξη της βιομηχανίας

Η Γαλλία διαθέτει ήδη 27 εργοστάσια παραγωγής αντλιών θερμότητας και η κυβέρνηση στοχεύει στην κατασκευή ενός εκατομμυρίου νέων αντλιών θερμότητας ετησίως στη Γαλλία έως το 2027.

Το σχέδιο που παρουσίασε ο Le Maire έχει δύο βασικά στοιχεία:

Πρώτον, για την προώθηση της ζήτησης, θα απλοποιηθεί η κανονιστική και διοικητική διαδικασία για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας σε στέγες, σύμφωνα με τον ευρύτερο στόχο της κυβέρνησης για μείωση της γραφειοκρατίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα συνεχιστούν τα διάφορα προγράμματα που βοηθούν τους καταναλωτές να αγοράσουν αντλίες θερμότητας, όπως το "MaPrimeRénov" και τα πιστοποιητικά εξοικονόμησης ενέργειας.

Δεύτερον, η κυβέρνηση θα παράσχει άμεση στήριξη στους κατασκευαστές, βασιζόμενη στο νέο άνοιγμα της Ευρώπης για τη στήριξη των στρατηγικών πράσινων βιομηχανιών.

Το γαλλικό κράτος θα στηρίξει την κατασκευή εργοστασίων μέσω φορολογικών πιστώσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να αγγίξουν μέχρι και τα 200 εκατ. ευρώ ανά μονάδα σε επενδυτικές ενισχύσεις.

Παλεύει η ευρωπαϊκή βιομηχανία

Ενώ η γαλλική κυβερνητική παρέμβαση αναμένεται να δώσει ώθηση στους ντόπιους κατασκευαστές αντλιών θερμότητας, σε ολόκληρη την Ευρώπη ο κλάδος βρίσκεται σε φάση έντονης πάλης.

Περίπου 3.000 θέσεις εργασίας έκλεισαν μέσα στο 2023, ενώ τα στοιχεία πωλήσεων από 14 ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν ελάττωση των πωλήσεων κατά 5% μεταξύ 2022 και 2023. 

Επιπλέον, σε ορισμένα κράτη μέλη, όπως η Γερμανία, η αντιπολίτευση έχει υπονομεύσει τις κυβερνητικές προσπάθειες να καθοριστεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή κατάργηση των λεβήτων ορυκτών καυσίμων.

Ο κλάδος επισημαίνει επίσης τα υψηλά επιτόκια και τις χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου ως εμπόδια στην ανάπτυξη.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η πορεία του κλάδου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό των ανακαινίσεων κτιρίων.

Η Γαλλία έχει μειώσει τις φιλοδοξίες της στο θέμα αυτό - ο αρχικός στόχος των 200.000 πλήρων ενεργειακών ανακαινίσεων που είχε τεθεί ως στόχος για το 2024 έχει μειωθεί στα 140.000.

Οι προοπτικές είναι τώρα πιο θετικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς η ΕΕ στοχεύει σε 10 εκατομμύρια εγκαταστάσεις αντλιών θερμότητας μεταξύ 2023 και 2027.

Τα κράτη μέλη έχουν επίσης μόλις συμφωνήσει σχετικά με την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (EPBD), η οποία θα πρέπει επίσης να ενισχύσει την ανάπτυξη των αντλιών θερμότητας. 

Η οδηγία απαιτεί από κάθε χώρα να εκπονήσει ένα εθνικό σχέδιο, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει την πολιτική της για τη σταδιακή κατάργηση των λεβήτων ορυκτών καυσίμων έως το 2040.
 
www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης