Commodities

Η Τουρκία σχεδιάζει να επενδύσει σε εγχώρια αποθέματα άνθρακα για την ενέργεια

Η Τουρκία σχεδιάζει να επενδύσει σε εγχώρια αποθέματα άνθρακα για την ενέργεια
Κατά τα τελευταία 10 χρόνια ανακαλύφθηκαν στην Τουρκία 7 δισεκατομμύρια τόνοι αποθεμάτων άνθρακα
Η Τουρκία σχεδιάζει να συνεχίσει να διερευνά τους εγχώριους πόρους άνθρακα, δήλωσε σήμερα Παρασκευή (11/11) ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της χώρας Berat Albayrak.
Μιλώντας σε ημερίδα για τον άνθρακα στην Κωνσταντινούπολη, ο Albayrak εξήγησε, ότι η Τουρκία θα θέσει διπλάσια πρότυπα ποιότητας του αέρα στην παραγωγή άνθρακα από την Ευρώπη.
Όπως είπε «το μερίδιο του άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε σε 16% κατά τους 9 μήνες του 2016 σε σύγκριση με μείωση 12% το 2015».
Τόνισε δε, ότι «παρά τις πιέσεις των οικολόγων εναντίον του άνθρακα, η χρήση του αντιπροσωπεύει το 40% του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος».
Ο Albayrak είπε, ότι «η Τουρκία θα κάνει πλήρη χρήση των πόρων αυτών, διασφαλίζοντας παράλληλα, ότι τηρούνται τα υψηλότερα πρότυπα περιβαλλοντικών κριτηρίων».
Ο υπουργός Ενέργειας υπενθύμισε μάλιστα, ότι θα κατασκευαστεί στην περιοχή Καϊράν της Άγκυρας ένα νέο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα ισχύος 720 MW, υποστηρίζοντας ότι τα πρότυπα για την ποιότητα του αέρα που θα εφαρμοστούν σε αυτό το εργοστάσιο, θα αντικαταστήσουν τις προδιαγραφές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη.
Ο Albayrak υποστήριξε, ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να επιτύχει πρότυπα ποιότητας του αέρα διπλάσια από εκείνα που ισχύουν στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία είναι μεταξύ των λιγότερο ρυπογόνων χωρών στον κόσμο όσον αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου».
Κατά τα τελευταία 10 χρόνια ανακαλύφθηκαν στην Τουρκία 7 δισεκατομμύρια τόνοι αποθεμάτων άνθρακα, που λειτούργησαν ως εφαλτήριο για την εγχώρια παραγωγή.
«Πρέπει να αξιοποιήσει τους πόρους αυτούς» είπε ο Albayrak και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλά αποθέματα περισσότερου άνθρακα σε άλλες λεκάνες της Τουρκίας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης