Τελευταία Νέα
Commodities

Ανησυχία στις παγκόσμιες αγορές από τις παρεμβάσεις της Κίνας στην τιμή του άνθρακα

Ανησυχία στις παγκόσμιες αγορές από τις παρεμβάσεις της Κίνας στην τιμή του άνθρακα
H NDRC ανακοίνωσε, ότι δύο από τα κορυφαία ανθρακωρυχεία της χώρας υπέγραψαν μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας σε τιμή κατά 25% χαμηλότερη από τα σημερινά επίπεδα.
 Οι κινήσεις του Πεκίνου προς την κατεύθυνση του «παγώματος» της τιμής του άνθρακα, δείχνουν σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι η Κίνα είναι απρόθυμη να αφήσει τις αγορές να διαπραγματεύονται ελεύθερα και ανοιχτά, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι τιμές του άνθρακα εκτινάχθηκαν στα ύψη τους τελευταίους μήνες, ως αποτέλεσμα των κυβερνητικών μέτρων και τώρα το Πεκίνο προσπαθεί να αναστρέψει αυτή την πορεία, δείχνοντας σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι η Κίνα θέλει να γίνει ένας παγκόσμιος κόμβος καθορισμού των τιμών των βασικών εμπορευμάτων αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο μεγαλύτερος καταναλωτής των περισσοτέρων πρώτων υλών στον κόσμο, πιέζει για να ενισχύσει την επιρροή του σχετικά με την τιμολόγηση των πάντων, από τα  σιδηρομεταλλεύματα έως το πετρέλαιο, κυρίως μέσω βημάτων όπως η προώθηση των Κινέζικων συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης ως περιφερειακό ή παγκόσμιο σημείο αναφοράς.
«Κινήσεις όπως αυτές που ελήφθησαν στις αγορές άνθρακα, αμβλύνει τις ελπίδες των επενδυτών, ότι η κυβέρνηση θα λειτουργήσει με διαφάνεια» δήλωσε ο αναλυτής της αγοράς άνθρακα Wang Fei.
Σε αυτό το πλαίσιο της προσπάθειας συγκράτησης των τιμών, μόλις προχθές Τετάρτη (9/11) η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας (NDRC) ανακοίνωσε, ότι δύο από τα κορυφαία ανθρακωρυχεία της χώρας υπέγραψαν μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας σε τιμή κατά 25% χαμηλότερη από τα σημερινά επίπεδα.
Την ίδια ώρα όπως επισημαίνει το Reuters, τρεις κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες εμπορευμάτων της Κίνας κινήθηκαν ανοδικά, σε μια συντονισμένη προσπάθεια να γίνουν πιο ακριβές οι συναλλαγές στον θερμικό άνθρακα, το καουτσούκ και το σιδηροπυρίτιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης