Commodities

Για παρατεταμένη αστάθεια στην αγορά πετρελαίου προειδοποιεί ο ΟΠΕΚ

Για παρατεταμένη αστάθεια στην αγορά πετρελαίου προειδοποιεί ο ΟΠΕΚ
Οι αγορές περιμένουν με "ανυπομονησία" μια συνδυασμένη δράση από τον ΟΠΕΚ και τους ανεξάρτητους παραγωγούς δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ
Για  παρατεταμένη αστάθεια στην αγορά πετρελαίου, εάν η ομάδα παραγωγών και προμηθευτών αργού αποτύχουν να δράσουν από κοινού για να περιορίσουν την παραγωγή προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΟΠΕΚ.
Μια αδυναμία του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών να εφαρμόσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Αλγέρι, τον Σεπτέμβριο θα έχει "αρνητικές συνέπειες για την ήδη εύθραυστη κατάσταση της βιομηχανίας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Mohammed Barkindo σε συνέντευξη στο Αμπού Ντάμπι.
Οι αγορές περιμένουν με "ανυπομονησία" μια συνδυασμένη δράση από τον ΟΠΕΚ και τους ανεξάρτητους, είπε.
"Η αποτυχία να δράσουμε από κοινού με τους συναδέλφους μας εκτός ΟΠΕΚ σύμφωνα με τη συμφωνία του Αλγερίου θα επιμηκυνθεί περαιτέρω αυτή την περίοδο πολύ χαμηλής ανάπτυξης που διανύουμε.
Αυτή  η περίοδος αστάθειας στην αγορά,θα επιβάλλει, επίσης, μιά διαδικασία επανεξισορρόπησης δήλωσε ο Barkindo, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν θα  ήθελε να ακούγεται" σαν προφήτης της καταστροφής».

Συμφωνία
Η συμφωνία του Αλγερίου θα δώσει ώθηση τις τιμές του πετρελαίου σε 15 μήνες, ψηλά πάνω από το 50 δολάρια το βαρέλι, αλλά το αργό στη συνέχεια υποχώρησε και αρκετές
Χώρες του ΟΠΕΚ αμφισβήτησαν τις εκτιμήσεις της παραγωγής που θα καθορίσουν το μέγεθος των περικοπών που απαιτούνται από μεμονωμένα μελών της ομάδας. ΟΠΕΚ θέλει να βάλει τις αλλαγές σε ισχύ όταν θα συνέλθει στη Βιέννη στις 30 του Νοεμβρίου.
Οι εσωτερικές διαφωνίες δεν επέτρεψαν μέχρι σήμερα μια συμφωνία για την εξασφάλιση της συνεργασίας από σημαντικούς προμηθευτές εκτός ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία, μετά γύρους συνομιλιών στη Βιέννη.
Ο ΟΠΕΚ, που αντλεί περίπου το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, προσπαθεί να πείσει τους προμηθευτές  μη μέλη του  να ενταχθούν στις περικοπές.
Η 14μελή  ομάδα έχει συνομιλίες τις τελευταίες εβδομάδες, με χώρες παραγωγούς συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν, τη Βραζιλία, το Καζακστάν και το Μεξικό.

Αποκλιμάκωση
Ο στόχος της συμφωνίας του Αλγερίου είναι να «πυροδοτήσει μια ταχεία αποκλιμάκωση  προς τα κάτω» των αποθεμάτων πετρελαίου και να  δημιουργηθεί άμεσα υπερπροσφορά, είπε Barkindo.
Ο ΟΠΕΚ είναι πεπεισμένος ότι η απόφασή του να περιορίσει την συλλογική παραγωγή   από 32,5 εκατ. ως και  33 εκατ. βαρέλια την ημέρα, θα μειώσει τα αποθέματα και να επιφέρει  εξισορρόπηση του αργού στην αγορά.
Το Brent, έχει μειωθεί κατά περισσότερο από το ήμισυ από το υψηλό του το 2014  και πάνω από 115 δολ. το βαρέλι. Τα Brent futures μειώθηκαν τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, και τα συμβόλαια ήταν 0,5% χαμηλότερα στα 45.91 δολάρια  το βαρέλι στο Λονδίνο την Τρίτη στις 24:41 τοπική ώρα.
«Κάθε χώρα έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου"  δήλωσε ο Υφυπουργός Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων  της Ινδονησίας Arcandra Tahar δήλωσε σε συνέντευξή του στο Abu Dhabi. "Ελπίζουμε για την τιμή του πετρελαίου να παραμείνει πάνω από  50 δολάρια."


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης