Commodities

Φιλιππίδης (ΑΠΘ): Στα 2,4 τρισ. ευρώ η αξία του ελληνικού ορυκτού πλούτου

Φιλιππίδης (ΑΠΘ): Στα 2,4 τρισ. ευρώ η αξία του ελληνικού ορυκτού πλούτου
Σύμφωνα με τον καθηγητή Μιχάλη Βαβελίδη, ένα από τα μεγαλύτερα στον ευρωπαϊκό χώρο κοιτάσματα χρυσού και άλλων ορυκτών υλών βρίσκεται στη Βορειοανατολική Χαλκιδική.
Σε 2,4 τρισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται η ακαθάριστη αξία -σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες- του ελληνικού ορυκτού πλούτου, όπως ανέφερε μιλώντας στον ρ/σ του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9FM» ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Ανέστης Φιλιππίδης.
Ο ίδιος έκανε μία συνοπτική αποτίμηση των ορυκτών πόρων της Ελλάδας, σχετικά με τα αποθέματα και την αξία τους.
«Από το σύνολο του ορυκτού πλούτου, εμείς δυστυχώς εκμεταλλευόμαστε μόλις το 0,15%.
Έχουμε γύρω στα 24 πολύ σημαντικά βιομηχανικά ορυκτά, που είναι καταπληκτικός αριθμός, αν σκεφτούμε την έκταση της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλιππίδης.

Στη Χαλκιδική ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ορυκτών στην Ευρώπη

Ένα από τα μεγαλύτερα στον ευρωπαϊκό χώρο κοιτάσματα χρυσού και άλλων ορυκτών υλών βρίσκεται στη Βορειοανατολική Χαλκιδική, όπου υπολογίζεται ότι υπάρχουν «θαμμένοι» περίπου 160 τόνοι χρυσού, 2.000 τόνοι αργύρου, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο τόνοι μολύβδου και ψευδαργύρου και πάνω από 1 εκατομμύριο τόνοι χαλκού.
Τη διαπίστωση έκανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Μιχάλης Βαβελίδης, στο περιθώριο ημερίδας που διοργανώθηκε σήμερα με θέμα «Αναζήτηση και εκμετάλλευση ορυκτών πρώτων υλών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα», από το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ και το Aristotle University of Thessaloniki Student Chapter της Society of Economic Geologists.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης