Τελευταία Νέα
Commodities

Goldman: Μπορεί ο χαλκός να οδηγήσει το ράλυ των μετάλλων το 2017;

Goldman: Μπορεί ο χαλκός να οδηγήσει το ράλυ των μετάλλων το 2017;
Mακροοικονομικές εξελίξεις και Κίνα οι καθοριστικοί παράγοντες
Η υποαπόδοση του χαλκού το 2016, σε σχέση με τα άλλα εμπορεύματα, έχει τροφοδοτήσει διάφορα σενάρια bullish από τους θεσμικούς αναλυτές.
Όμως μπορεί ο χαλκός να κάνει τη μεγάλη έκπληξη το 2017, αναρωτιέται στην τελευταία ανάλυσή της η Goldman Sachs, η οποία διαπιστώνει ότι την ώρα που ο χαλκός βρισκόταν στα «αζήτητα» του επενδυτικού ενδιαφέροντος, ο ψευδάργυρος σημειώνει κέρδη 45% το 2016, ενώ άνθρακας έχει σχεδόν διπλασιαστεί.
Η κύρια αιτία αυτής της απόδοσης, κατά την άποψη της Goldman Sachs, είναι στη σταθερή αύξηση της προσφοράς, αλλά και τις προσδοκίες ότι η τάση αυτή δεν θα ανατραπεί.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Goldman Sachs πάντως, εάν συνεχιστεί η τάση στην ισορροπία προσφοράς και ζήτησης, τα margins και την ανάλυση κόστους, ο χαλκός θα συνεχίζει να υστερεί κατά τη διάρκεια του 2017.
Οι οικονομικοί δρώντες αναμένεται να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τα αποθέματα, ενώ η ζήτηση, αν και εκτιμάται ότι θα αυξηθεί, αυτό δεν θα γίνει περισσότερο από την προσφερόμενη ποσότητα

Mεγάλες οι θέσεις στα παράγωγα

Η Goldman Sachs αναμένει το πλεόνασμα στην αγορά να αυξηθεί από 380 kt στο 2016 (εκτίμηση), στους 680 kt το 2017 (εκτίμηση) στο βασικό της σενάριο, αν και έχει αναθεωρήσει το πλεόνασμα ελαφρώς προς τα κάτω ώστε να αντικατοπτρίζει τις υψηλότερες προσδοκίες για την κατανάλωση από την Κίνα.
Στο πλαίσιο αυτό, οι επενδυτές δεν θα πρέπει να παραβλέψουν το γεγονός ότι οι καθαρές κερδοσκοπικές θέσεις στο χαλκό είναι μεγάλες σε σχέση με τα προηγούμενα έτη
Ως εκ τούτου, τα κύρια κανάλια μέσω των οποίων θα μπορούσε κανείς να δει τον χαλκό να εκπλήσσει με ένα ράλι κατά τη διάρκεια του 2017 είναι μέσω των μακροοικονομικών εξελίξεων.
Αυτές μπορεί να είναι οι κινήσει της Κίνας υπερ των hard assets, ή η πτώση του δολαρίου εξαιτίας των αποφάσεων της Fed.
Όμως, κανένας από τους παραπάνω παράγοντες δεν θα μπορούσε να μεταβάλει το βασικό σενάριο της Goldman Sachs, η οποία τοποθετεί τον χαλκό στις 4.275 δολάρια/τόνο το 2017.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης