Commodities

Barclays: Ακόμα και αν το πετρέλαιο ανέβει στα 60 δολ θα επιστρέψει στα τρέχοντα επίπεδα

Barclays: Ακόμα και αν το πετρέλαιο ανέβει στα 60 δολ θα επιστρέψει στα τρέχοντα επίπεδα
Οριακά στα 50 δολάρια κινείται η τιμή του Brent
Οριακές διακυμάνσεις καταγράφουν σήμερα (23/3) στις 15:00 ώρα Ελλάδας οι τιμές του πετρελαίου, μετά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκαν χθες εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, που ώθησαν τις τιμές του «μαύρου χρυσού» σε επίπεδα Νοεμβρίου 2016, πριν τη συμφωνία του ΟΠΕΚ με τη Ρωσία και τους άλλους ανεξάρτητους πετρελαιοπαραγωγούς για μείωση της παραγωγής.
Ειδικότερα, η τιμή του Brent υποχωρεί κατά 10 σεντς ή 0,20% στα 50,54 δολάρια το βαρέλι.
Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) υποχωρεί κατά 12 σεντς ή 0,25% στα 47,92 δολάρια το βαρέλι.
Οι αναλυτές εκτιμούν, ότι Brent θα τύχει τεχνικής υποστήριξης στα περίπου 50 δολάρια το βαρέλι, καθώς κερδοσκοπικά κεφάλαια πήραν νέες θέσεις long μετά την πτώση των τιμών σε χαμηλά 4 μηνών.
Οι traders υποστηρίζουν, ότι η αγορά παραμένει υπό πίεση, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα μεγάλα αποθέματα των ΗΠΑ και τις αμφιβολίες που αυξάνονται για την επιτυχία της συμφωνία του ΟΠΕΚ.
Η Barclays πάντως αναφέρει σε σημερινή (23/3) έκθεσή της, ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να ανέλθουν στα 60 δολάρια το βαρέλι κατά το β΄ τρίμηνο, εάν εξισορροπήσουν τα αποθέματα με την προσφορά της παραγωγής.
Όπως αναφέρει, η πτώση των τιμών οφείλεται, κατά πρώτον στις αιχμές του Σαουδάραβα υπουργού Πετρελαίου κατά ορισμένων χωρών για μη συμμόρφωση με τους όρους της συμφωνίας του ΟΠΕΚ, κατά δεύτερον στα εβδομαδιαία στοιχεία της ΕΙΑ που έδειξαν μεγαλύτερη από τις προσδοκίες αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ και κατά τρίτον στα στοιχεία του ΙΕΑ σύμφωνα με τα οποία η παραγωγή των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ τον Ιανουάριο ήταν αυξημένη σε σχέση με τα δεδομένα που έδωσε ο Οργανισμός.
Ωστόσο, εκτιμά ότι η παγκόσμια ισορροπία της αγοράς έχει μετατοπιστεί από μια περίοδο πλεονάσματος προσφοράς σε μια περίοδο έλλείμματος προσφοράς.
Προβλέπει δε μία ανάκαμψη των τιμών και μία διακύμανση από 50 έως 60 δολάρια το βαρέλι το β΄ τρίμηνο του 2017.

Γράφημα της Barclays με την εξέλιξη των αποθεμάτων σε σχέση με την παραγωγή τα τελευταία 5 έτη



Φυσικό αέριο: Φταίει ο χειμώνας

Για να αποδώσει καρπούς η.. bullish ιστορία  του φυσικού αερίου  το 2017, χρειαζόμαστε ένα  κρύο χειμώνα, κάτι το οποίο δεν υλοποιήθηκε.
Ο χειμώνας ήταν 9% θερμότερος από το συνηθισμένο και η δεύτερη θερμότερη  χρονιά που έχει καταγραφεί.
Ο ήπιος χειμώνας οδήγησε την οικιστική  και εμπορική ζήτηση, κατά μέσο όρο, λίγο κάτω από το μέσο όρο της πενταετίας.
Σύμφωνα με την τράπεζα αναμένεται τα επίπεδα των αποθεμάτων στο τέλος Μαρτίου  να βρεθούν πάνω από τον μέσο όρο πενταετίας, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου αναθεωρώντας τις τιμές  προς τα κάτω  με τις προβλέψεις τ για ολόκληρο το έτος  να διαμορφώνονται από $ 3,38 / MMBtu στα $ 3.02 / MMBtu .
Υπάρχει  και το ανάποδα σενάριο για τις τιμές του φυσικού αερίου το 2017  αλλά   θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από ένα καυτό καλοκαίρι.
Τον επόμενο χειμώνα, αρκετοί παράγοντες εκτιμάται ότι θα  στηρίξουν μια ανοδική πορεία για τις τιμές.
Παραμένουν οι προβλέψεις ότι το 2018 οι τιμές θα κινηθούν κατά μέσο όρο στα $ 3.11 / MMBtu, bullish σε σχέση με την καμπύλη.
Η τράπεζα  υποβάθμισε, από την τελευταία έκθεσή της, την προοπτική παραγωγής από 400 MMcf / δ το 2017  στα  1,1 Bcf / δ το 2018.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης