Τελευταία Νέα
Commodities

Ριμπάουντ των τιμών του πετρελαίου μετά την μείωση αποθεμάτων κατά 237.000 βαρελιών κατά την IEA

Ριμπάουντ των τιμών του πετρελαίου μετά την μείωση αποθεμάτων κατά 237.000 βαρελιών κατά την IEA
Πλήθος αναλύσεων στηρίζει το ριμπάουντ
Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν περισσότερο από 2% σήμερα Τετάρτη 15/3/2017 μετά τα στοιχεία έκπληξη για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ που ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμού Ενέργειας (IEA).
Τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 237.000 βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Μαρτίου, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών για αύξηση 3,7 εκατ. βαρέλια.
"Για εκείνους που ψάχνουν την επανεξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου το μήνυμα είναι ότι θα πρέπει να είναι υπομονετικοί, και  να κρατήσουν την ψυχραιμία τους», αναφέρει η ΙΕΑ στην μηνιαία έκθεσή της.
Στις ΗΠΑ το West Texas Intermediate αργού μετά από επτά συνεδρίες υποχώρησης.
Τα futures του brent αυξήθηκαν 1,6% στα 51,75 $ το βαρέλι στις 14:39 ET (1839 GMT). Οι τιμές είχαν βρεθεί σε χαμηλό τριών μηνών στα $ 50.25 κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης της προηγούμενης ημέρας.
Στις 22:30 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού βρισκόταν στα 48,91 δολάρια με κέρδη 2,49% και το brent στα 51,91 με άνοδο 1,89%.
Στις τιμές του πετρελαίου ώθηση έδωσε και η αύξηση των επιτοκίων από την Fed – μια αναμενόμενη κίνηση από την αγορά – που οδήγησε σε υποχώρηση το δολάριο. Ένα ασθενέστερο δολάριο καθιστά το αργό πετρέλαιο πιο προσιτό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Νωρίτερα το worldenergynews.gr κατέγραφε:

Kατά 237.000 βαρέλια μειώθηκαν τα αποθέματα του αργού ( crude ) πετρελαίου σύμφωνα με στοιχεία της ΙΕΑ.
Αντίστοιχα κατά 4,23 εκατ βαρέλια έπεσαν τα αποθέματα του πετρελαίου εξωτερικης καύσης ( distillate ) και 3,06 εκατ βαρέλια της βενζίνης.
Μετά την τεράστια πτώση που κατέγραψαν την τελευταία εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου, ο «μαύρος χρυσός» ανακάμπτει σήμερα (15/3) με αλματώδη άνοδο, μετά την έκθεση του American Petroleum Institute της βιομηχανίας πετρελαίου των ΗΠΑ, του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) και της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs.
Περί τις 13:45 ώρα Ελλάδας η τιμή του Brent ενισχύεται κατά 90 σεντς ή 1,77% στα 51,82 δολάρια το βαρέλι.
Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) ενισχύεται κατά 97 σεντς ή 2,03% στα 48,69 δολάρια το βαρέλι.
Νωρίτερα κυκλοφόρησε η εβδομαδιαία έκθεση του του American Petroleum Institute, σύμφωνα με την οποία τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν αντιθέτως με τις προβλέψεις κατά 531.000 βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Μαρτίου 2017.
Λίγο αργότερα ο ΙΕΑ σε γραπτή του δήλωση προβλέπει μια μικρότερη μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων κατά το α΄ εξάμηνο του 2017 λόγω μιας ασθενέστερης από το προβλεπόμενο αύξησης της ζήτησης, υπογραμμίζοντας ότι η αγορά χρειάζεται χρόνο για να απορροφήσει το πλεόνασμα των αποθεμάτων.
Σύμφωνα δε με τους παράγοντες της αγοράς, θετικά λειτούργησε και η έκθεση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, σύμφωνα με την οποία η συμμόρφωση των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ στη μείωση της παραγωγής παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Η τράπεζα υποστηρίζει δε, ότι η εξισορρόπηση της αγοράς εξακολουθεί να εξελίσσεται και αναμένει, ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα υπερβεί τελικά την προσφορά το επόμενο τρίμηνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης