Τελευταία Νέα
Commodities

Άνοδος 19% στην τιμή του σπάνιου πολύτιμου μετάλλου ρόδιο - Έφθασε τα 920 δολάρια

tags :
Άνοδος 19% στην τιμή του σπάνιου πολύτιμου μετάλλου ρόδιο - Έφθασε τα 920 δολάρια
Η τιμή του υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο δωδεκαετίας τον Ιούλιο του 2016, και από τότε καταγράφει σταθερή άνοδο
Μεγάλη άνοδο 19% καταγράφει το 2017 το ρόδιο, ένα από τα σπανιότερα πολύτιμα μέταλλα επί Γης που χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία μεταξύ άλλων για την εξουδετέρωση των τοξικών καυσαερίων των αυτοκινήτων.
Σύμφωνα με το  Bloomberg, η άνοδος της τιμής του ροδίου οφείλεται στις προσδοκίες των επενδυτών για επικείμενη άνοδο της ζήτησής του.
Το ρόδιο χρησιμοποιείται κυρίως από τις αυτοκινητο-βιομηχανίες στους καταλύτες των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων, μαζί με το παλλάδιο.
Η τιμή του κατήλθε στο χαμηλότερο επίπεδο δωδεκαετίας μόλις τον Ιούλιο του 2016, όμως έκτοτε καταγράφει σταθερή άνοδο.
Παραδόξως, αυτό οφείλεται μεταξύ άλλων στην αύξηση λιγότερο από τις εκτιμήσεις, ενός φόρου που επέβαλε πρόσφατα η Κίνα στις πωλήσεις μικρών αυτοκινήτων - κυρίως βενζινοκίνητα, στην αχανή ασιατική χώρα - η οποία συνέδραμε στην τόνωση της ζήτησής τους.
Η «επίδοση» της τιμής του ροδίου εντός του 2017 - που έχει ενισχυθεί σε 920 δολάρια ΗΠΑ ανά ουγγιά - είναι καλύτερη σε σύγκριση με τα περισσότερα βιομηχανικά εμπορευματικά αγαθά και ξεπερνάει την άνοδο 13% της τιμής του παλλαδίου και την αύξηση 7,8% της τιμής της πλατίνας.
Τα τρία αυτά μέταλλα - που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της τοξικότητας των καυσαερίων κινητήρων εσωτερικής καύσης- εξορύσσονται κυρίως στη Νότιο Αφρική.
Επισημαίνεται, ότι η διεθνής αγορά του ροδίου είναι μικρότερη σε σύγκριση με τις αγορές άλλων πολύτιμων μετάλλων, γι' αυτό και είναι περισσότερο ευμετάβλητη.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι η τιμή του ροδίου είχε αυξηθεί κατά 23 φορές μεταξύ των ετών 2003 και 2008, για να ανέλθει στο ρεκόρ των 10.100 δολαρίων ανά ουγγιά.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης