Commodities

Tom Kloza (OPIS) στο World Energy News: Οι αποφάσεις Trump θα πυροδοτήσουν εμπορικό πόλεμο στο πετρέλαιο

Tom Kloza (OPIS) στο World Energy News: Οι αποφάσεις Trump θα πυροδοτήσουν εμπορικό πόλεμο στο πετρέλαιο
Τα υψηλότερα επίπεδα στην τιμή του πετρελαίου για το 2017 πιθανότατα θα καταγραφούν το διάστημα Μαρτίου – Ιουλίου, σύμφωνα με τον αναλυτή
Την εκτίμηση πως η μέση τιμή του αργού Brent θα κινηθεί στα 58 δολάρια το βαρέλι για το 2017 και ότι δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 62 δολάρια, διατυπώνει  με συνέντευξή του στο World Energy News ο Tom Kloza, επικεφαλής της εταιρίας αναλύσεων και παροχής πληροφοριών σχετικά με την τιμολόγηση πετρελαϊκών προϊόντων Oil Price Information Service (OPIS).
Σημειώνεται πως η τιμή αυτή έχει να επιτευχθεί από τον Μάιο του 2015.
Επιπλέον, ο κ. Kloza εκφράζει τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος σε ότι αφορά το πετρέλαιο προς την Ευρώπη, παρατηρώντας γενικά για την Ευρώπη πως «η ζυγαριά κλίνει μακριά από τα πετρελαιοκίνητα οχήματα και επιστροφή στα βενζινοκίνητα».
H συνέντευξη που παραχώρησε στο World Energy News ο κ. Tom Kloza έχει ως ακολούθως:

•    Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με τις προοπτικές του πετρελαίου για το τρέχον έτος. Ποιες τάσεις θα δούμε το 2017;

"Ο ΟΠΕΚ ξεκίνησε το 2017 να εφαρμόζει σε πολύ υψηλά ποσοστά όσα είχαν συμφωνηθεί και μέχρι στιγμής έχει μειώσει κατά 88% την πετρελαιοπαραγωγή που είχε υποσχεθεί.
Κάποιες περικοπές προέρχονται από τη Ρωσία, μολονότι δεν μπορεί κανείς να υπολογίζει ότι αυτό θα συνεχιστεί στον ίδιο βαθμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Οι νικητές είναι μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ (σχιστόλιθος), η Νιγηρία (που εξαιρέθηκε από τις περικοπές), η Λιβύη (που επίσης εξαιρέθηκε από τις περικοπές), το Καζακστάν και η Βραζιλία.
Μεγάλοι χαμένοι βγαίνουν η Κίνα, η Κολομβία και το Μεξικό, εξαιτίας των έργων που βρίσκονταν σε εξέλιξη".

•    Παρά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ, οι ειδικοί λένε ότι είναι πιθανό να διατηρηθούν για μια ακόμη χρονιά οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου. Ποια είναι η δική σας πρόβλεψη;

"Οι πιθανότητες είναι ότι τα υψηλότερα επίπεδα για το 2017 θα καταγραφούν από τώρα μέχρι και τον Ιούλιο.
Οι χώρες του ΟΠΕΚ είτε θα επεκτείνουν την εξάμηνη συμφωνία (σ.σ. για το «πάγωμα» της παραγωγής αργού πετρελαίου) και για το δεύτερο εξάμηνο του 2017, είτε δεν θα τηρήσουν τη συμφωνία.
Η παραγωγή σχιστόλιθου στις ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια την ημέρα.
Υπολογίζουμε τη μέση τιμή του Brent σε περίπου 58 δολάρια το βαρέλι φέτος, το οποίο θα μπορούσε να σημαίνει ότι το εύρος του Brent θα κινηθεί μεταξύ 50 - 62 δολαρίων το βαρέλι.
Δεν πιστεύουμε ότι οι τιμές πέριξ των 60 δολαρίων θα διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή θα συνεχιστούν και το 2018".

•    Πιστεύετε ότι θα πρέπει να περιμένουμε πόλεμο τιμών για το πετρέλαιο;

"Η χρονιά ξεκίνησε με πολύ ισχυρή συμμόρφωση από τους Σαουδάραβες, το Κουβέιτ και τους συμμάχους τους στον Αραβικό Κόλπο.
Εάν πράγματι η παγκόσμια ζήτηση αυξηθεί κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ή 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, κάτι οποίο αναμένεται, η αγορά θα πρέπει να είναι σχετικά ισορροπημένη και δεν θα υπάρξει πόλεμος τιμών.
Αν υπάρξει ύφεση – κάτι που δεν έχει προβλεφθεί από τους  περισσότερους οικονομολόγους των χωρών του ΟΟΣΑ ή της Κίνας – πάντα θα μπορούσε να υπάρξει ένας πόλεμος τιμών".

•    Πώς οι ενεργειακές πολιτικές του Donald Trump θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παραγωγή πετρελαίου;

"Περισσότερες εξέδρες άντλησης πετρελαίου και λιγότεροι κανονισμοί. Σίγουρα θα δούμε υψηλότερη παραγωγή σχιστόλιθου των ΗΠΑ, και αν ψηφιστεί ο φόρος στις εισαγωγές (όπως προτάθηκε από το Κογκρέσο), οι τιμές των ΗΠΑ ενδέχεται να αυξηθούν πολύ πάνω σε σύγκριση με το εξωτερικό και να πυροδοτηθεί έτσι ένας εμπορικός πόλεμος.
Οι μακροοικονομικές αποφάσεις του θα έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στις τιμές πετρελαίου σε σχέση με τη ρητορική του ή τη χαλάρωση στους κανονισμούς για τους Αμερικανούς drillers".

- Ένα τελευταίο σχόλιο αναφορικά με την Ελλάδα. Μπορεί η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος πετρελαίου προς την Ευρώπη;

"Δεν το νομίζω, ωστόσο δεν είμαι ειδικός στις ελληνικές υποδομές διύλισης.
Μία παρατήρηση που θα ήθελα να κάνω για την Ευρώπη γενικά είναι πως η ζυγαριά κλίνει μακριά από τα πετρελαιοκίνητα οχήματα και επιστροφή στα βενζινοκίνητα".

Αθηνά Δημητρακοπούλου

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης