Commodities

IEA: Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου μειώθηκε κατά σχεδόν 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως

IEA: Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου μειώθηκε κατά σχεδόν 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας επισημαίνει, ότι αυτή τη στιγμή «η αγορά πετρελαίου είναι σε κατάσταση αναμονής και θα δούμε».
Ποσοστό συμμόρφωσης 90% στη συμφωνία που υπέγραψαν για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ και 11 ακόμη χώρες εκτός Οργανισμού, διαπιστώνει σε έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΕΑ, η συνολική παραγωγή των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ τον Ιανουάριο του 2017 μειώθηκε στα 32,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, με ορισμένους παραγωγούς και κυρίως τη Σαουδική Αραβία να έχουν μειώσει την παραγωγή τους περισσότερο από αυτό που απαιτείται.
Όσον αφορά όμως τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ που υπέγραψαν τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής, τα μέχρι στιγμής ελλιπή στοιχεία είναι ανησυχητικά, όπως επισημαίνει ο ΙΕΑ.
Συγκεκριμένα, η Ρωσία που έχει δεσμευθεί να μειώσει την παραγωγή της κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα από τα συνολικά 588.000 βαρέλια την ημέρα που έχουν συμφωνήσει να μειώσουν την παραγωγή τους και οι 11 χώρες εκτός ΟΠΕΚ, έχει περικόψει μέχρι στιγμής μόλις 100.000 βαρέλια την ημέρα, δηλαδή το 33% της συμφωνηθείσας μείωσης.
Την ίδια ώρα, από τις υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγές χώρες που δεν έχουν υπογράψει τη συμφωνία, ο ΙΕΑ εκτιμά ότι αναμένονται σημαντικές αυξήσεις στην παραγωγή.
Προβλέπει δε, ότι συνολικά η παραγωγή της Βραζιλίας, του Καναδά και των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 750.000 βαρέλια την ημέρα το 2017.

Πίνακας με την αντιστοιχία παγκόσμιας ζήτησης/προσφοράς πετρελαίου

Ο ΙΕΑ ωστόσο αναθεωρεί προς τα πάνω και την παγκόσμια ζήτηση για το 2016 σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή του, κάνοντας λόγο για αύξηση της κατανάλωσης κατά μέσο όρο 1,6 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα το 2016, γεγονός που αποδίδει εν μέρει στις ψυχρότερες καιρικές συνθήκες το δ΄ τρίμηνο του έτους στην Ευρώπη και στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη στην Κίνα, την Ινδία και τις χώρες μη μέλη του ΟΟΣΑ.
Για το 2017 εκτιμά ότι υπό κανονικές καιρικές συνθήκες αναμένεται μια αύξηση της ζήτησης κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, από 1,3 εκατομμύρια βαρέλια που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση του Οργανισμού.
Ακόμη εκτιμά, ότι αν διατηρηθεί το ποσοστό συμμόρφωσης στη συμφωνία του ΟΠΕΚ στα σημερινά επίπεδα, η σχέση μεταξύ ζήτησης και προσφοράς θα οδηγήσει στο τέλος του 2017 σε μια υπερίσχυση της προσφοράς κατά 600.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τη ζήτηση, αρκετά πάνω από το μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας.
Καταλήγοντας επισημαίνει, ότι αυτή τη στιγμή «η αγορά πετρελαίου είναι σε κατάσταση αναμονής και θα δούμε».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης