Τελευταία Νέα
Commodities

Καθαρά κέρδη 4,62 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε η εταιρεία βασικών εμπορευμάτων Rio Tinto

Καθαρά κέρδη 4,62 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε η εταιρεία βασικών εμπορευμάτων Rio Tinto
Η Rio Tinto η οποία είναι η Νο2 στον κόσμο εταιρεία commodities, ανακοίνωσε  ότι τα ετήσια καθαρά κέρδη της το 2016 ανήλθαν σε 4,62 δισ. δολάρια και επαναγορά μετοχών ύψους 500 εκατ δολαρίων
Η Αγγλο-αυστραλιανή εταιρεία Rio Tinto που διαχειρίζεται ανθρακωρυχεία και εμπορεύεται βασικά προϊόντα, όπως άνθρακα, σιδηρομετάλλευμα και χάλυβα, επέστρεψε στην κερδοφορία το 2016, καθώς οι τιμές των commodities ανέκαμψαν και η εταιρεία συνέχισε την πολυετή προσπάθεια της για μείωση του κόστους και βελτίωση της αποδοτικότητας των ορυχείων της.
Η Rio Tinto η οποία είναι η Νο2 στον κόσμο εταιρεία commodities, ανακοίνωσε σήμερα (8/2), ότι τα ετήσια καθαρά κέρδη της το 2016 ανήλθαν σε 4,62 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με ζημιά ύψους 866 εκατομμυρίων δολαρίων το 2015.
Παράλληλα προχωρά σε επαναγορά μετοχών ( buyback) αξίας 500 εκατ δολαρίων.
Ωστόσο, τα καθαρά της κέρδη είναι χαμηλότερα από τις προβλέψεις για 5,18 δισ. δολάρια.
Για το λόγο αυτό και προκειμένου να διατηρήσει σταθερά ή και να αυξήσει τα μερίσματα των επενδυτών της, η εταιρεία δήλωσε, ότι θα προχωρήσει σε αγορά ιδίων μετοχών το 2017 ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων.
Σημειώνεται, ότι το μέρισμα που αντιστοιχεί στους επενδυτές της για το 2016 ανέρχεται σε 1,70 δολάρια ανά μετοχή, κάτω από τα 2,15 δολάρια ανά μετοχή που ήταν το 2015, αλλά πάνω από τις προβλέψεις για μέρισμα 1,395 δολάρια ανά μετοχή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην εκτίναξη των κερδών της συνέβαλε τα μέγιστα η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος, η οποία διπλασιάστηκε το 2016 σε σύγκριση με το 2015 λόγω της ισχυρής ζήτησης από τη βιομηχανία χάλυβα της Κίνας και την επιβράδυνση της αύξησης της παγκόσμιας παραγωγής.
Aναλυτές δήλωσαν ότι η απογείωση των τιμών σιδηρομεταλλεύματος τον περασμένο χρόνο έβγαλαν την εταιρία από την χρηματοοικονομική άβυσσο στην οποία βυθιζόταν.
Σημαντικά όμως αυξήθηκαν και οι τιμές άλλων commodities, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα και του χαλκού.
Επίσης, η Rio Tinto επωφελήθηκε από την αυξημένη παραγωγή πολλών βασικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των μεταλλευμάτων σιδήρου, του αλουμινίου και του χαλκού.
Η εταιρεία δήλωσε τον Ιανουάριο, ότι το 2016 παρήγαγε 6% περισσότερο σιδηρομετάλλευμα σε σχέση με το 2015 από τα ορυχεία της Δυτικής Αυστραλίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης