Commodities

Ernst & Young: Στα 395 δισ. δολ. οι συμφωνίες πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως το 2016

Ernst & Young: Στα 395 δισ. δολ. οι συμφωνίες πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως το 2016
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, μετά από μία επιβράδυνση στις αρχές του 2016, υπήρξε μία επιτάχυνση στη συνέχεια των συναλλαγών, με αποτέλεσμα το ύψος τους να ξεπεράσει τα 340 δισ. δολάρια του 2015
Οι παγκόσμιες συμφωνίες στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ανήλθαν στο συνολικό ποσό των 395 δισ. δολαρίων το 2016, σύμφωνα με την παγκόσμια επισκόπηση των συναλλαγών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ernst & Young.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, μετά από μία επιβράδυνση στις αρχές του 2016, υπήρξε μία επιτάχυνση στη συνέχεια των συναλλαγών, με αποτέλεσμα το ύψος τους να ξεπεράσει τα 340 δισ. δολάρια του 2015, φθάνοντας τα 395 δισ. δολάρια.
Επισημαίνει ωστόσο, ότι αν και η αξία των συναλλαγών αυξήθηκε, ο όγκος μειώθηκε κατά 27% σε ετήσια βάση.
Η αξία των ανάντη ευκαιριών, δηλαδή της εξερεύνησης και παραγωγής, μειώθηκαν το 2016 κατά 14% σε σύγκριση με το 2015 στα 130 δισ. δολάρια.
Ακόμη όμως κι αν εξαιρεθεί το megadeal της Shell με την BG Group ύψους 50 δισ. δολαρίων και πάλι η ανάντη συναλλακτική δραστηριότητα βελτιώθηκε σε σχέση με το 2015.
Η έκθεση αναφέρει, ότι η πλειονότητα των συναλλαγών προέρχεται από τις ΗΠΑ.
Η αξία των κατάντη συμφωνιών, δηλαδή τη διύλιση και τη διανομή, αυξήθηκε κατά 30% το 2016 σε σύγκριση με το 2015 στα 65,9 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της E&Y Global Oil & Gas Transactions, Andy Brogan «οι συναλλαγές επιβραδύνθηκαν λόγω της ανάγκης προσαρμογής στις νέες οικονομικές πραγματικότητες στον τομέα το 2016 και αν και παρουσιάστηκαν μια σειρά από ευκαιρίες, αυτές δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη λόγω της συνεχιζόμενης μεταβλητότητας».
Ο ίδιος πάντως εκτιμά, ότι «τα χειρότερα είναι πίσω μας» και ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια επενδυτική δραστηριότητα, καθώς όπως λέει «οι εταιρείες συνειδητοποιούν, ότι η αδράνεια μπορεί να έχει κόστος».
Καταλήγοντας αναφέρει, ότι «περιμένουμε να δούμε τη δυναμική που ξεκίνησε κατά το δ΄ τρίμηνο του 2016, να συνεχιστεί κατά το επόμενο έτος».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης