Commodities

Energy & Capital: Έπιασε «πάτο» η τιμή του ουρανίου; Τα καλύτερα έρχονται για την πυρηνική ενέργεια

Energy & Capital: Έπιασε «πάτο» η τιμή του ουρανίου; Τα καλύτερα έρχονται για την πυρηνική ενέργεια
Το ουράνιο αποτέλεσε ένα από τα εμπορεύματα με τη χειρότερη απόδοση για πολλά χρόνια
Έπιασε πάτο η τιμή του ουρανίου; Το ερώτημα αυτό επιχειρούν να απαντήσουν οι αναλυτές της Energy & Capital.
Σε μια σύντομη αναδρομή, θυμίζουν ότι η τιμή του ουρανίου εκτοξεύτηκε κατά 450% λίγους μήνες μετά την πλημμύρα στο ορυχείο του Cigar Lake το 2006, ωστόσο αυτή η άνοδος δεν κράτησε για πολύ και οι τιμές έπεσαν τόσο γρήγορα όσο ανέβηκαν.
Οι τιμές ανέκαμψαν και πάλι οριακά το 2010, ωστόσο λιγότερο από ένα χρόνο μετά η πυρηνική καταστροφή στην Φουκουσίμα έδωσε τη χαριστική βολή στις τιμές του ουρανίου. Μετά τη Φουκουσίμα κανείς δεν ήθελε να έχει την παραμικρή σχέση με την πυρηνική ενέργεια.



Το ουράνιο αποτέλεσε ένα από τα εμπορεύματα με τη χειρότερη απόδοση για πολλά χρόνια.
Ωστόσο υπάρχουν λόγοι που καταδεικνύουν ότι οι τιμές ενδεχομένως να έχουν πιάσει πάτο και ότι επίκεται ριμπάουντ το 2017.
Μπορεί η πυρηνική ενέργεια να περνάει μια δύσκολη περίοδο, ωστόσο αποτελεί έναν καθοριστικό παίκτη στηγν παγκόσμια ενεργειακή σκηνή και είναι έτοιμη να οδηγήσει τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο πλανήτη στο μέλλον, όπως τονίζει η Energy & Capital.
Ένας σημαντικός λόγος για αυτό είναι η πολιτική, καθώς όσον αφορά τις ΗΠΑ, τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι στηρίζουν την επέκταση της πυρηνικής ενέργειας.
Όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας είναι«καθαρή».
Στην πραγματικότητα, η πυρηνική ενέργεια συμβάλλει τα μέγιστα, καθώς αντιπροσωπεύει το 60% της «καθαρής» ενέργειας που παράγεται στην Αμερική.
Επιπλέον τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας είναι η πιο αποτελεσματική «καθαρή» πηγή ενέργειας, που «τρέχει» στο 90% της χωρητικότητας - πολύ πάνω από την ηλιακή, την αιολική και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια.



Στις ΗΠΑ υπάρχουν περίπου 60 πθρηνικοί αντιδραστήρες, ενώ και άλλες χώρες όπως η Κίνα, αναπτύσσουν την παραγωγή τους με ταχείς ρυθμούς.
Αυτή τη στιγμή στην Κίνα κατασκευάζονται 20 νέες πυρηνικές εγκαταστάσεις, με τα σχέδια να προβλέπουν την κατασκευή άλλων 177!
Αντίστοιχα ισχυρή είναι η ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας και στην Ινδία.
Υπό αυτό το πρίσμα οι τιμές αναμένεται να ανακάμψουν. Ωστόσο υπάρχει ένα πρόβλημα που ανακόπτει την άνοδο και αυτό είναι η υπερπροσφορά.
Ωστόσο αυτή η εικόνα ενδέχεται να αλλάξει. Πρόσφατα το Καζακστάν, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη παρσγωγό χώρα ουρανίου στον πλανήτη, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή κατά 10% το 2017, λόγω των χαμηλών τιμών, λόγω της υπερπροσφοράς.
Ειδικότερα, η κρατική Kazatomprom ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή το 2017 κατά 2000 μετρικούς τόνους - σχεδόν το 3% της παγκόσμιας παραγωγής.
Αυτή η είδηση οδήγησε τις τιμές σε άλμα 10% στα 22 δολ. η λίβρα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα καλύτερα έρχονται για το ουράνιο και την αγορά της πυρηνικής ενέργειας.




www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης