Commodities

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από το πετρέλαιο των 100 δολαρίων

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από το πετρέλαιο των 100 δολαρίων

Οι προβλέψεις των αναλυτών για τον οικονομικό αντίκυπτο των υψηλών τιμών

Η προοπτική ενός απότομου “κλονισμού” προσφοράς στην αγορά ενέργειας καθιστά τους επενδυτές όλο και πιο νευρικούς όσον αφορά τη πιθανότητα οι τιμές του πετρελαίου να ξεπεράσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι πριν από το τέλος του έτους.
Οι τιμές του μαύρου χρυσού αυξήθηκαν περισσότερο από 25% φέτος, προτρέποντας τους επενδυτές να ποντάρουν ότι η επιστροφή σε τριψήφιο αριθμό θα μπορούσε να είναι κοντά.
Και όλα αυτά ενώ οι παράγοντες της αγοράς παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς και με μεγάλη ανησυχία την προσφορά, με τις επικείμενες κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, τη δημιουργία σημείων στη βιομηχανία σχιστολιθικών αποβλήτων των ΗΠΑ και την κατάρρευση της οικονομίας της Βενεζουέλας, γεγονός που εντείνει τον κίνδυνο ανάκαμψης στην αγορά.

Η αγορά

Ο Cailin Birch, ανώτερος αναλυτής commodities της Economist Intelligence Unit, δήλωσε στο CNBC την Πέμπτη 11/10/2018 ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης  του αργού  εμφανίστηκαν "ευαίσθητα" στα σχόλια της αγοράς προς το παρόν "με την πολιτική και τα μηνύματα να έχουν υπερβολικές επιπτώσεις στις τιμές".
"Και, προφανώς, αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό τώρα είναι η προοπτική των ιρανικών κυρώσεων", δήλωσε ο Birch.
Η κυβέρνηση του Προέδρου Trump έχει προγραμματίσει να επιβάλει κυρώσεις εναντίον του Ιράν από τις 4 Νοεμβρίου. Οι κυρώσεις αναμένεται ευρέως να έχουν άμεσο αντίκτυπο στον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ, παρόλο που οι εκτιμήσεις για το πόσο μεγάλο μέρος του πετρελαίου της χώρας μπορεί να εξαφανιστεί ποικίλλουν.
Ορισμένοι αναλυτές της αγοράς ενέργειας αναμένουν να εξαφανιστούν περίπου 500.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) μόλις τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, ενώ άλλοι προειδοποίησαν ότι 2 εκατομμύρια bpd θα μπορούσαν να βγουν εκτός τις ερχόμενες εβδομάδες.

Η Ουάσινγκτον έχει επίσης ασκήσει την πίεση στους παγκόσμιους αγοραστές ιρανικού αργού ζητώντας την πλήρη αποκοπή της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Η κίνηση αποτελεί μέρος μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας για την υπονόμευση της βιομηχανίας αργού του Ιράν, σε μια προσπάθεια να υποχρεωθεί η χώρα να διαπραγματευτεί μια νέα πυρηνική συμφωνία.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι θα μπορούσαν να εξετάσουν εξαιρέσεις για χώρες που έχουν ήδη κάνει προσπάθειες για τη μείωση των εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου.
Όταν ρωτήθηκε αν η πρόσφατη εισήγηση της κυβέρνησης Trump για πιθανές παρεκκλίσεις και απαλλαγές πυροδότησε την αβεβαιότητα της αγοράς, η Birch απάντησε: «Σίγουρα. Αυτό το είδος μικτών μηνυμάτων είναι μόνο ένα βήμα μπροστά και στη συνέχεια ένα βήμα πίσω. "


Οι χαμένοι

"Κάνοντας τα πάντα μαζί, πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο αξίας 100 δολ. θα μπορούσε να πάρει τα δύο δέκατα της παγκόσμιας αύξησης το 2019. Αυτό δεν είναι σημαντικός αντίκτυπος, αλλά δεν είναι ούτε συνηθισμένος", ανέφεραν οικονομολόγοι της Bank of America Merrill Lynch σε έκθεση τους που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.
Την Τρίτη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μείωσε τις παγκόσμιες οικονομικές προβλέψεις του για τα έτη 2018 και 2019 κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,7%. Ανέφερε επίσης ανησυχίες ότι η ζήτηση πετρελαίου μπορεί να υποχωρήσει τους επόμενους μήνες.
"Οι χώρες που πρόκειται να χάσουν από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου είναι ιστορικά πολύ πιο συστηματικά σημαντικές για την παγκόσμια οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές από τους εξαγωγείς πετρελαίου", δήλωσε ο Ethan Harris  και η Aditya Bhave της Bank of America Merrill Lynch.
Αυτό σημαίνει ότι - ενώ οι Η.Π.Α. προστατεύονται καλύτερα από την πρόσφατη έκρηξη του σχιστόλιθου, η ζώνη του ευρώ, η Ιαπωνία, η Κίνα και η Ινδία θα " χάσουν σημαντικά από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου".
Οι αναλυτές της Τράπεζας της Bank of America Merrill Lynch αναμένουν ότι η οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία θα υποχωρήσει κατά 0,5%, αν οι τιμές του πετρελαίου φτάσουν στα 100 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους - και παραμείνουν κοντά στο επίπεδο αυτό το 2019 .
Η αδυναμία στην αναπτυγμένη Ευρώπη πιθανότατα «θα επιδεινώσει το σοκ» στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ενώ άλλες αναδυόμενες αγορές που πιθανότατα θα «σημειώσουν μια ασθενέστερη ανάπτυξη κατά μερικά δέκατα θα είναι η Ινδία, η Χιλή, το Περού και η Δομινικανή Δημοκρατία», ανέφερε η τράπεζα.

Και οι κερδισμένοι

Οι εισαγωγείς πετρελαίου αναμένεται να είναι οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι αν οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν προς τριπλά ψηφία.
"Αν δε υπάρξουν νέες κυρώσεις, αναμένουμε αύξηση 1,8% του ΑΕΠ στη Ρωσία το επόμενο έτος, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις μας  για1,2%", δήλωσαν οι οικονομολόγοι της Bank of America Merrill Lynch.
"Στη Σαουδική Αραβία, πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσα από τα έκτακτα έσοδα του πετρελαίου δαπανώνται από την κυβέρνηση. Στην ακραία περίπτωση, που θα δαπανηθούν όλα, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ εκτός πετρελαίου θα μπορούσε να αυξηθεί κατά σχεδόν 1% ", πρόσθεσαν.
Εν τω μεταξύ, οι επενδύσεις στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μπορούσαν να επιταχύνουν τον ρυθμό ανάπτυξης της Κολομβίας κατά 0,6%, σύμφωνα με τους αναλυτές, ενώ η Μαλαισία πιθανότατα θα είναι ένας από τους ελάχιστους κερδισμένους στην Ασία.

Tιμές

"Οι κυρώσεις του Trump έχουν αυξήσει τα μερίδια και η αγορά οδηγείται τώρα από φόβο", ανέφερε ο Κωνσταντίνος Βενέτης, οικονομολόγος της TS Lombard, σε έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.
"Αλλά σε αυτή τη φάση θεωρούμε ότι έχει νόημα να στηρίξουμε την αύξηση της τιμής του πετρελαίου αντί να κυνηγάμε αυτό το ράλι. Και αν δούμε σύντομα τα 100 δολάρια, θα ήταν ίσως τόσο καλή ευκαιρία πώλησης όσο και τον Ιούλιο του 2008 ", πρόσθεσε.
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν ρεκόρ τον Ιούλιο του 2008, φθάνοντας τα επίπεδα των 147 δολαρίων το βαρέλι προτού υποχωρήσουν κάτω από τα 30 δολάρια, καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση άρχισε να διαφαίνεται.
Ο διεθνής δείκτης αναφοράς Brent διαπραγματεύθηκε την Πέμπτη γύρω στις 81,44 δολάρια, με πτώση περίπου  2%, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) διαμορφώθηκε  σε περίπου 71,85 δολάρια, 1,8% χαμηλότερα.
"Σε γενικές γραμμές θα προσθέσουμε ένα πετρελαϊκό σοκ στις τρεις πρώτες μας ανησυχίες κατά το επόμενο έτος, μαζί με τους εμπορικούς πολέμους και τους κινδύνους" εξόδου "στην Ευρώπη," δήλωσαν οι οικονομολόγοι της Bank of America Merrill Lynch.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης