Τελευταία Νέα
Commodities

Birol: Πρόκληση το 4ο τρίμηνο για τις τιμές του πετρελαίου - Ανοδικά προς τα 85 δολ λόγω της καταιγίδας Michael

Birol: Πρόκληση το 4ο τρίμηνο για τις τιμές του πετρελαίου - Ανοδικά προς τα 85 δολ λόγω της καταιγίδας Michael

Τι απάντησε για την άνοδο των τιμών στα 100 δολάρια

Μιλώντας στο Bloomberg o Fatih Birol ανέφερε ότι το έλλειμμα στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου ξεκινά από την πτώση παραγωγής στην Βενεζουέλα και το πλαίσιο στο οποίο κινείται το Ιράν.

Σε ερώτηση αν μπορεί να φτάσει στα 100 δολάρια η τιμή του μαύρου χρυσού ανέφερε ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2018 θα είναι ένα τρίμηνο πρόκληση για την αγορά, καθώς η ζήτηση θα παραμείνει αυξημένη στις αναδυόμενες αγορές όπως η Ινδία, όπου το έλλειμμά της έχει διπλασιαστεί.

Δήλωσε ικανοποιημένος από τον τρόπο που η Σαουδική Αραβία έχει βοηθήσει ατην ενίσχυση της παραγωγής.

Παράλληλα οι τιμές του πετρελαίου ενισχύονται κατά 1% στο Brent στα 84,77 δολ/βαρέλι και το Crude πλησιάζει τα 75 δολάρια, καθώς η καταιγίδα Michael στις ΗΠΑ έχει διακόψει την παραγωγή στον κόλπο του Μεξικού.

Οι τιμές του πετρελαίου  τύπου Brent καταγράφηκαν στα 84,17 δολάρια το βαρέλι, αυξημένες κατά 26 σεντς ή 0,3%.

Κέρδη καταγράφει σήμερα Τρίτη (9/10) το πετρέλαιο, μετά την πτώση της προηγούμενης συνεδρίασης, δεχόμενο ώθηση από την είδηση του Reuters ότι οι εξαγωγές του Ιράν υποχώρησαν περαιτέρω κατά την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, περί τις 12.00 το Brent ενισχύεται κατά +0,97% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 84,73 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,70% στα 74,81 δολ. ανά βαρέλι.

Παράλληλα, ο κυκλώνας Μάικλ πλησιάζει τον Κόλπο του Μεξικού.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent καταγράφηκαν στα 84,17 δολάρια το βαρέλι, αυξημένες κατά 26 σεντς ή 0,3%.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 24 σεντς ή 0,3% στα 74,53 δολάρια το βαρέλι.

«Τα βαρέλια πετρελαίου του Ιράν υποχωρούν γρήγορα, και η υπόσχεση της Σαουδικής Αραβίας για εξισορρόπιση θα έρθει αντιμέτωπη με την πραγματικότητα μέσα σε έναν μήνα», ανέφερε σε σημείωμά της η J.P.Morgan.

Νωρίτερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δημοσίευσε τις εκτιμήσεις του για τις τιμές του πετρελαίου κατά τα επόμενα χρόνια, προβλέποντας ότι το 2019 η μέση τιμή του πετρελαίου θα διαμορφωθεί στα 68,78 δολ. ανά βαρέλι, ενώ μετά από μία πενταετία η τιμή θα έχει υποχωρήσει στα 60 δολ. ανά βαρέλι.

«Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά εντός του ορίζοντα των προβλέψεων, μειώνοντας τις τιμές του πετρελαίου στα 68,78 δολ. ανά βαρέλι το 2019, και περαιτέρω στα 60 δολ. ανά βαρέλι το 2023», ανέφερε η έκθεση του ΔΝΤ.

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι αρχές της Φλόριντα  στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά το έκτακτο δελτίο καιρού που εξέδωσε η μετεωρολογική υπηρεσία, βάσει του οποίου ο κυκλώνας Michael άλλαξε πορεία και κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τις αμερικανικές ακτές, τις οποίες αναμένεται να χτυπήσει την Τετάρτη. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, ο τυφώνας είναι κατηγορίας 2, ωστόσο οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η έντασή του θα αυξηθεί, χτυπώντας τη χερσόνησο της Φλόριντα ως φαινόμενο κατηγορίας 3. Το σύστημα προσομοίωσης της καταιγίδας εξέπεμψε SOS ακόμα και για περιοχές που εκτείνονται πολλά μίλια από τις ακτές, στην ενδοχώρα, ενώ στη συνέχεια θα κατευθυνθεί ως τροπική καταιγίδα σε περιοχές που έχουν ήδη πληγεί από τον τυφώνα Φλόρενς, στην Καρολίνα.

Το πετρέλαιο ξεπέρασε το 20% λόγω της αστάθειας που σημειώθηκε στην αγορά με τη πιθανή επιβολή κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν και τις εξαγωγές πετρελαίου που θα τεθούν σε λειτουργία τον επόμενο μήνα.

Παράλληλα, ο κυκλώνας Michael, επηρεάζει τον τομέα της ενέργειας, καθώς οι φορείς έκλεισαν δέκα πλατφόρμες μετέφεραν πέντε εξέδρες από το μονοπάτι της καταιγίδας και έκλεισαν το 19% του πετρελαίου και το 11% της παραγωγής φυσικού αερίου στον Κόλπο του Μεξικού.

Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές απογραφές αργού πετρελαίου  αυξήθηκαν κατά 2,8 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg των αναλυτών.

 

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης