Τελευταία Νέα
Commodities

Το αίτημα Trump στον ΟΠΕΚ για την παραγωγή πετρελαίου βάζει "φωτιά" στην αγορά

tags :
Το αίτημα Trump στον ΟΠΕΚ για την παραγωγή πετρελαίου βάζει

Το  State department αναφέρει ότι ο ΟΠΕΚ πρέπει να χρησιμοποιεί την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα -   Τα συμβόλαια αυξήθηκαν σε υψηλό 4 ετών μετά την ενίσχυση της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας

Εάν το ΟΠΕΚ είναι η κεντρική τράπεζα πετρελαίου, τότε η διοίκηση του Trump την διατάζει να εκτελεί τις εκτυπώσεις με πλήρη ταχύτητα.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε το ασυνήθιστο βήμα να εκδώσει μια δήλωση την Τετάρτη 3/10/2018  ζητώντας από τη σύμπραξη να αυξήσει την παραγωγή, αξιοποιώντας το πλεόνασμα της προσφοράς που διατηρεί σε περίπτωση απροσδόκητων αναταραχών. Έδωσε ακόμη και μια εικόνα για το πόσο περισσότερο θα μπορούσε να αντλήσει η ομάδα - 1,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Εάν ο ΟΠΕΚ  εκπληρώσει αυτό το αίτημα – όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας κ. Khalid Al-Falih δήλωσε την Πέμπτη η αγορά θα μπορούσε  να βρίσκεται σε άγνωστο έδαφος.
Ακόμη και κατά τη διάρκεια των χειρότερων κρίσεων των τελευταίων δύο δεκαετιών, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ και του εμφυλίου πολέμου της Λιβύης, δεν εξαντλήθηκε ποτέ το πλεόνασμα.
Αν ο Πρόεδρος Trump παίρνει ό, τι θέλει από τον ΟΠΕΚ, ίσως να μην τερματίσει τις υψηλές τιμές του πετρελαίου για τις οποίες διαμαρτύρεται επί μήνες. Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού αντέδρασαν την Τετάρτη στις ειδήσεις ότι η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε στη Ρωσία άντληση κοντά σε επίπεδα ρεκόρ αυξάνοντας το 1,6% στα 76,41 δολάρια το βαρέλι - το υψηλότερο από το 2014.
Στα 30 χρόνια που καλύπτει την αγορά πετρελαίου, ο αναλυτής του Jefferies, Jason Gammel, δήλωσε ότι δεν θυμάται να έχει δει  κάτι  αντίστοιχο όπως το αίτημα του State Department.
"Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στο παγκόσμιο σύστημα σε σχέση με τη ζήτηση που έχω δει ποτέ", ανέφερε ο Gammel σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. "Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα κινείται σε ένα χαμηλό σημείο και το αργό πετρέλαιο αξίας $ 100ανά βαρέλι είναι μια ρεαλιστική πιθανότητα," είπε.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης