Τελευταία Νέα
Commodities

Στα 100 δολάρια ανά βαρέλι προβλέπουν οι traders τη τιμή του πετρελαίου

Στα 100 δολάρια ανά βαρέλι προβλέπουν οι traders τη τιμή του πετρελαίου

Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών εκτιμά ότι μετά το 2023 θα υπάρξει σημαντική επιβράδυνση στην παραγωγή αμερικανικού σχιστολιθικού, σύμφωνα με το Bloomberg

Επιστροφή στα 100 δολάρια ανά βαρέλι προβλέπουν οι κύριοι οίκοι εμπορίας πετρελαίου για πρώτη φορά από το 2014, στο πλαίσιο του αγώνα του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του για να αντισταθμίσουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ στις εξαγωγές του Ιράν.

Η τιμή του πετρελαίου brent έφτασε τα 80 δολάρια το βαρέλι μέσα στον Σεπτέμβριο, αυξάνοντας κατά συνέπεια και τις τιμές των καυσίμων, εξαιτίας της μείωσης των ιρανικών εξαγωγών μετά τις αμερικανικές κυρώσεις προς την Τεχεράνη, με αποτέλεσμα ο Αμερικανός πρόεδρος να επαναφέρει την πρότασή του για αύξηση της παραγωγής.

Η παραγωγή του Ιράν "θα είναι σημαντικά μικρότερη από ό, τι ήταν και πιθανότατα χαμηλότερη από ό, τι οι περισσότεροι περίμεναν όταν ανακοινώθηκαν οι κυρώσεις", δήλωσε ο Luckock στην εκδήλωση APPEC. Βλέπει 90 δολάρια το πετρέλαιο μέχρι τα Χριστούγεννα και 100 δολάρια στις αρχές του 2019.

Παράλληλα, ο ΟΠΕΚ απάντησε με ένα σαφές «όχι» αλλά και η Ρωσία, στην πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ για άμεση αύξηση της παραγωγής αργού πετρελαίου, ώστε να σταματήσει η υπερθέρμανση της αγοράς και αύξηση των τιμών των καυσίμων. «Δεν πρόκειται να παρέμβω στις τιμές», δήλωσε ο επικεφαλής του οργανισμού, Χαλίλ αλ-Φαλί, υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, μετά τη λήξη της κοινής συνόδου του ΟΠΕΚ με υπουργούς Ενέργειας τρίτων χωρών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ ασκεί κριτική στον ΟΠΕΚ, με δεδομένο ότι οι υψηλές τιμές καυσίμων μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στον πρόεδρο των ΗΠΑ εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών.

Οι ισορροπίες είναι επισφαλείς και η έλλειψη πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακριβή τιμολόγηση πολύ υψηλότερη από 90 δολάρια ή ακόμα και τα 100$, αν συμβεί όλος ο δυνητικός κίνδυνος στην αγορά ", ανέφεραν οι αναλυτές όπως ο Ed Morse στο Bloomberg.

Όσον αφορά την Σαουδική Αραβία οι εκτιμήσεις είναι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για ουσιαστική αύξηση της παραγωγής. Έτσι τα 500.000 βαρέλια ανά ημέρα που λείπουν από την αγορά λόγω απωλειών από Ιράν και Βενεζουέλα, αναμένεται να υποκατασταθούν από την Λιβυή, όπου η παραγωγή σημειώνει αύξηση της τάξης των 1.278 εκατ βαρελιών την μεγαλύτερη από το 2013.

 

 

Η στάση του ΟΠΕΚ

 

Για όλες αυτές τις επείγουσες πιέσεις στον εφοδιασμό, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί πετρελαίου παγκοσμίως υιοθέτησαν μια προσέγγιση "sit-back-and-wait" κατά τη συνάντησή τους στην πρωτεύουσα της Αλγερίας την Κυριακή. Η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επέμειναν ότι είχαν την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της αγοράς, αλλά δεν θα την χτύπησαν προληπτικά.

Το σχέδιό μας είναι να καλύψουμε τη ζήτηση", δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας κ. Χαλίντ Αλ-Φάλι. "Ο λόγος για τον οποίο η Σαουδική Αραβία δεν αύξησε περισσότερο είναι επειδή όλοι οι πελάτες μας λαμβάνουν όλα τα βαρέλια που θέλουν."

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης