Commodities

H Κίνα σχεδιάζει την αναβάθμιση της παραγωγής άνθρακα έως το 2020

H Κίνα σχεδιάζει την αναβάθμιση της παραγωγής άνθρακα έως το 2020
Αφότου η Κίνα επέβαλε όρια στην εγχώρια παραγωγή τον Απρίλιο του 2016, η τιμή του θερμικού άνθρακα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, υπερδιπλασιάστηκε.
Η Κίνα σκοπεύει να αναβαθμίσει την παραγωγή άνθρακα, μέσω της μείωσης της παραγωγής με ξεπερασμένες τεχνολογικά μεθόδους, αλλά και να στραφεί προς τις εφαρμογές παραγωγής καθαρότερων μορφών ενέργειας, όπως αναφέρει η Financial Times.
Η δεύτερη οικονομία στον πλανήτη που έχει ηγετική θέση διεθνώς τόσο στην παραγωγή, όσο και στην κατανάλωση άνθρακα, προγραμματίζει τη μείωση της παραγωγής της με τη χρήση παλιάς τεχνολογίας κατά 800 εκατομμύρια τόνους ετησίως μέχρι το 2020.
Παράλληλα, προωθεί την αύξηση της κατανάλωσης «καθαρότερου» άνθρακα κατά 500 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με το αναπτυξιακό σχέδιο της βιομηχανίας άνθρακα για την τετραετία 2016-2020.
Η συνολική παραγωγή άνθρακα στη χώρα υπολογίζεται στα 3,9 δισεκατομμύρια τόνους το 2020, συγκρινόμενη με την παραγωγή των 3,75 δισεκατομμυρίων τόνων το 2015.
Η κατανάλωση άνθρακα στην Κίνα υπολογίζεται στα 4,1 δισεκατομμύρια τόνους το 2020, έναντι μικρότερης κατανάλωσης 3,96 δισεκατομμυρίων τόνων το 2015.
Οι μειώσεις θα επικεντρωθούν στα μικρότερα ορυχεία στα βορειοανατολικά της χώρας, πολλά από τα οποία θα κλείσουν, ενώ τα μεγάλα ορυχεία στα δυτικά, όπως στην Εσωτερική Μογγολία και στο Xinjiang, θα αυξήσουν την παραγωγή.
Οι εκτιμήσεις αναφέρουν, ότι θα υπάρχουν 3.000 επιχειρήσεις που θα ασχολούνται με την επεξεργασία του άνθρακα στην Κίνα το 2020.
Στην πλειοψηφία τους θα είναι μεγάλες εταιρίες που θα διαχειρίζονται 6.000 ανθρακωρυχεία σε ολόκληρη την κινεζική επικράτεια.
Τα σχέδια που έχει εκπονήσει το Πεκίνο για τη βιομηχανία παραγωγής άνθρακα περιλαμβάνουν και την υλοποίηση κινήσεων προστασίας του περιβάλλοντος.
Όπως επισημαίνει η Financial Times, η αύξηση των τιμών του άνθρακα ήταν από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στις αγορές εμπορευμάτων κατά τη διάρκεια του 2016.
Αφότου η Κίνα επέβαλε όρια στην εγχώρια παραγωγή τον Απρίλιο του 2016, η τιμή του θερμικού άνθρακα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, υπερδιπλασιάστηκε φθάνοντας τα 110 δολάρια ανά τόνο στην Ασία, με τις εταιρείες κοινής ωφέλειας να αναγκάζονται να εισάγουν την πρώτη ύλη.
Η τιμή του άνθρακα οπτανθρακοποίησης, ένα βασικό συστατικό στην παραγωγή χάλυβα, αυξήθηκαν επίσης ως συνέπεια των ορίων στη παραγωγή σε πάνω από 300 δολάρια ανά τόνο, καθιστώντας την καλύτερη απόδοση των βασικών προϊόντων του 2016.
Τα εν λόγω κέρδη έχουν υποχωρήσει πλέον, καθώς το Πεκίνο θορυβήθηκε –σύμφωνα με τη Financial Times- από την απότομη άνοδο των τιμών και χαλάρωσε τους ελέγχους.
Αυτή τη στιγμή ο υψηλής ποιότητας αυστραλιανός θερμικός άνθρακας διαπραγματεύεται περίπου στα 94 δολάρια ανά τόνο, ενώ η τιμή του σκληρού άνθρακα οπτανθρακοποίησης έχει υποχωρήσει στα 224 δολάρια ανά τόνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης