Commodities

Goldman Sachs: Στη δίνη των εμπορικών εντάσεων τα μέταλλα - Έντονες πιέσεις στο χαλκό

tags :
Goldman Sachs: Στη δίνη των εμπορικών εντάσεων τα μέταλλα - Έντονες πιέσεις στο χαλκό

Μεγάλυτερη αξία "βλέπει" στο αλουμίνιο η επενδυτική τράπεζα

Οι εμπορικές εντάσεις και ανησυχίες για την κατάσταση που επικρατεί σε χώρες παραγωγούς δημιουργούν ένα «δύσκολο» περιβάλλον για τα μέταλλα σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs η οποία διατηρεί ουδέτερη θέση (neutral) για το χαλκό ενώ «βλέπει» μεγαλύτερη αξία στο αλουμίνιο.
Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα στα 6.000 δολ/τόνο οδήγησε τον χαλκό η ανακοίνωση των σχεδίων της κυβέρνησης Trump (30/8) για την επιβολή δασμών 200 δις. δολ στις κινεζικές εισαγωγές προϊόντων.
Παράλληλα η Κεντρικής Τράπεζα ςτης Αργεντινής  αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκια στο 60% μετά την πτώση του ARS κατά 20% τις προηγούμενες δύο ημέρες. Κατά τις ημέρες εξασφάλισης, παρατηρήθηκαν πωλήσεις σε άλλες χώρες EM όπως η Βραζιλία, η Νότια Αφρική και η Ινδονησία, ενώ ο χαλκός υποχώρησε στα 5800 δολάρια ανά τόνο.
Ενώ οι οικονομολόγοι της τράπεζας πιστεύουν ότι τα βασικά στοιχεία στην πλειονότητα των χωρών EM είναι σχετικά υγιή, οι κίνδυνοι χρηματοοικονομικών επιπτώσεων και η ανάκαμψη της αγοράς προκαλούν σκεπτικισμό.
Σύμφωνα με την τράπεζα η σχέση μεταξύ των νομισμάτων και των τιμών των βασικών εμπορευμάτων μπορεί να είναι πολύπλοκη και χρονικά μεταβαλλόμενη. Εκτός από τους κοινούς παράγοντες όπως η επιβράδυνση της ανάπτυξης της Κίνας και οι εμπορικές τάσεις των ΗΠΑ-Κίνας που οδήγησαν σε υποτίμηση και στις πωλήσεις μετάλλων, η ελαστικότητα της ζήτησης συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο.
Το καλοκαίρι του 2018 παρατηρήθηκε απότομη υποτίμηση του CNY και πτώση των τιμών των βασικών μετάλλων.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης